Delfts Blauw : Royal Delft Experience

Een van de dingen waar Delft wereldberoemd om is, dat is Delfts Blauw. Bezoek de laatst, uit de 17e eeuw, overgebleven aardewerkfabriek in Delft. Zie hoe het originele Delfts Blauw wordt gemaakt.

Koninklijke Porceleyne Fles/Royal Delft

Aan de rand van het centrum van Delft, vlak bij de Technische Universiteit Delft, ligt de Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft. De Porceleyne Fles / Royal Delft is de enig aardewerkfabriek die is overgebleven uit de 17e eeuw. Hier wordt nog het originele Delfts Blauw gemaakt. Alles wordt met de hand beschilderd, net zoals het eeuwen geleden ook gebeurde. Tijdens de Royal Delft Experience leer je meer over de geschiedenis van het beroemde Delfts Blauw. Je bekijkt bijzondere stukken, waaronder het schilderij De Nachtwacht die helemaal is nagemaakt in Delfts Blauw. Daarnaast kan je zien hoe het aardewerk ter plekke nog met de hand wordt beschilderd. Hierdoor is ieder stuk Delfts Blauw aardewerk dan ook uniek.

Spring meteen naar jouw onderwerp:
* Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft
* Audiotour en rondleidingen
* Collectie Delfts Blauw
* Uw eigen ontwerp in Delfts Blauw
* Bereikbaarheid Porceleyne Fles Royal Delft Experience

Audiotour en rondleidingen Royal Delft

Wanneer je de Porceleyne Fles / Royal Delft bezoekt voor de Royal Delft Experience, dan loop je in principe zelf de route. Dit is middels een audiotour. Je maakt dus zonder gids, in je eigen tempo de ronde door de Porceleyne Fles / Royal Delft. Deze audiotour is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Chinees en Japans. Dit geeft al aan hoe graag mensen het fabricageproces van Delfts Blauw willen zien, en willen leren over de geschiedenis.

Wil je liever een rondleiding van een echte gids in plaats van de audiotour, neem hiervoor dan voorafgaand aan je bezoek contact op met de Porceleyne Fles / Royal Delft. Ook de gidsen spreken diverse talen.

Collectie Delfts Blauw

Naast alleen het Delfts Blauw, wordt er ook aardewerk beschilderd in polychroom. Dit is veel minder bekend dan het Delfts Blauw, waarbij alleen in blauwtinten wordt geschilderd. Bij polychroom wordt het aardewerk beschilderd met meer kleuren.

Bij de Porceleyne Fles / Royal Delft wordt het volgende gemaakt:
* borden
* tegels
* vazen
* decoratie
* sieraden
* verzamelobjecten (huisjes, dieren etc.)

Uw eigen ontwerp in Delfts Blauw

Omdat het fabriceren van het originele Delfts Blauw allemaal handwerk is, is het ook mogelijk om een stuk op maat voor je te maken. Dit zijn dan eigenlijk alleen borden, die met de hand voor je worden beschilderd. Leuk ook om te geven bij bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. Je hebt dan een origineel stuk Delfts Blauw.

Bereikbaarheid Porceleyne Fles / Royal Delft Experience

Zoals boven aangegeven ligt de Porceleyne Fles net buiten het centrum van Delft, direct aan de TU wijk. Parkeren kan gratis aan de zijkant van het gebouw. Mocht het toch zo zijn dat er geen vrije parkeerplaats meer is, dan is er op loopafstand altijd nog parkeergelegenheid genoeg. Er zijn ook bushaltes in de buurt. Met de bereikbaarheid zit het dus wel goed. De Porceleyne Fles / Royal Delft is te vinden op adres Rotterdamseweg 196.

Vind je het geen probleem om even te lopen, dan kan je ook op parkeerplaatsen terecht net buiten het centrum van Delft. We hebben een overzichtje gemaakt van plekken waar je gratis kan parkeren op loopafstand van het centrum delft, en ook op loopafstand van de Porceleyne fles. De dichtst bijzijnde gratis parkeerplaats is rond de Julianalaan.
Zie hier de plekken waar je gratis kan parkeren in Delft.