Doktersvis gevaarlijk?

Rodezeedoktersvis gevaarlijk

De doktersvis komt in veel zeeën voor. Bij Egypte de meest agressieve soort, de rodezeedoktersvis. Is deze doktersvis echt zo gevaarlijk?

Waar komt de doktersvis voor

De doktersvis komt wereldwijd voor in topische en subtropische zeeën. De kans dat je ze tegenkomt tijdens het snorkelen of duiken is dus groot. Opvallend is dat de doktersvis niet in de Middellandse Zee voor komt. Het is een goed herkenbare vis.

In de Rode Zee komt de rodezeedoktersvis voor. Deze doktersvis verschilt wat karakter betreft wel van andere soorten doktersvissen. Of een doktersvis gevaarlijk is? Nee, zeker niet… maar ze kunnen en zullen zich wel verdedigen wanneer dit nodig is. De rodezeedoktersvis is er wel een om iets meer rekening mee te houden

Is de doktersvis gevaarlijk

Wanneer je bij koraalriffen snorkelt, dan kan het haast niet anders dan dat je doktersvissen tegenkomt. In de Rode Zee zal je zoals gezegd vaak de rodezeedoktersvis tegenkomen. De rodezeedoktersvis is naar zeggen wel de meest agressieve doktersvis. De rodezeedoktersvis kan een lengte bereiken van zo’n 35 centimeter. De vis is goed herkenbaar aan zijn platte lichaam en horizontale blauw / zwarte strepen. De doktersvis ziet er een beetje vreemd uit met zijn platte lichaam, en is ook goed te herkennen aan zijn manier van zwemmen. De doktersvis is snel en wendbaar.

Maken de stekels / messen de doktersvis gevaarlijk?

De doktersvis en dus ook de rodezeedoktersvis, heeft bij de basis van de staart stekels zitten. Deze stekels worden ook wel messen genoemd waar de doktersvis dan ook de naam door heeft gekregen. Deze stekels gebruikt de doktersvis in principe alleen om zichzelf te verdedigen tegen soortgenoten, maar hij weet ze ook te gebruiken wanneer hij zich bedreigd voelt. Laat je doktersvissen met rust, dan is er totaal geen probleem. Ze kunnen je wel nieuwsgierig van dichtbij komen bekijken, maar dat is alles. Voelen ze zich door je bedreigd, omdat je ze bijvoorbeeld opjaagt of op een andere manier lastig valt, dan zullen ze vluchten. Alleen in uiterste nood zullen ze de aanval kiezen, dus dat zal echt niet snel gebeuren.

Krijg je het toch voor elkaar dat de doktersvis je aanvalt, dan wordt het een minder leuke ervaring. De stekels / messen van de doktersvis zijn nogal scherp. Bij een aanval zal de vis je slaan met de stekels. Dit maakt de doktersvis niet zozeer gevaarlijk, maar je kan er wel aardige verwondingen aan overhouden.

Geniet dus van de mooie onderwaterwereld, en ook van de doktersvis, maar respecteer de dieren en hou gepaste afstand! De doktersvis is niet gevaarlijk, maar kan je wel verwonden.