Doktersvis gevaarlijk?

Rodezeedoktersvis gevaarlijk

De doktersvis komt in veel zeeën voor. Het is een goed herkenbare vis. In de Rode Zee komt de rodezeedoktersvis voor. Of een doktersvis gevaarlijk is? Nee, zeker niet… maar ze kunnen en zullen zich wel verdedigen wanneer dit nodig is.

Wanneer je bij koraalriffen in de Rode Zee snorkelt, dan kan het haast niet anders dan dat je doktersvissen tegenkomt. Hier zal dit vaak de rodezeedoktersvis zijn. De rodezeedoktersvis is naar zeggen wel de meest agressieve doktersvis. Deze doktersvis kan een lengte bereiken van 30 centimeter, en is goed herkenbaar aan zijn platte lichaam en horizontale blauw / zwarte strepen. De doktersvis ziet er een beetje vreemd uit met zijn platte lichaam, en is ook goed te herkennen aan zijn manier van zwemmen. De doktersvis is snel en wendbaar.

Stekels:
De doktersvis en dus ook de rodezeedoktersvis, heeft bij de basis van de staart stekels zitten. Deze stekels gebruikt de doktersvis in principe alleen om zichzelf te verdedigen tegen soortgenoten, maar ook wanneer hij zich bedreigd voelt. Laat je doktersvissen met rust, dan is er totaal geen probleem. Ze kunnen wel wat nieuwsgierig dichterbij komen kijken, maar dat is alles. Voelen ze zich door je bedreigd, omdat je ze bijvoorbeeld opjaagt of anderszins lastig valt, dan zullen ze vluchten. Alleen in uiterste nood zullen ze de aanval kiezen, dus dat zal echt niet snel gebeuren.
Geniet dus van de mooie onderwaterwereld, en ook van de doktersvis, maar respecteer de dieren en hou gepaste afstand!