Dolfinarium Harderwijk

Het Dolfinarium in Harderwijk, bijna iedereen is er wel eens geweest. Mensen uit heel Nederland, en buitenlandse vakantiegangers bezoeken dit unieke park in Harderwijk. Dolfijnenshows, Walrussen, Bruinvissen, Steller Zeeleeuwen en nog veel meer. Het Dolfinarium in Harderwijk is nog niet zo heel oud. Informatie over het Dolfinarium van vroeger en van nu.

Dolfinarium Harderwijk geschiedenis

Het Dolfinarium Harderwijk is nog niet zo oud als veel mensen denken. Het allereerste begin stamt uit 1955. De gebroeders Den Herder, op dat moment eigenaar van een rederij en speeltuin, kregen het idee om zeezoogdieren te gaan houden. Tien jaar later, in 1965, werd het Dolfinarium gebouwd. Dit was uniek in Nederland. Op dat moment was het Dolfinarium niet zo heel veel meer dan een attractie waar mensen naartoe konden, om de verzamelde dieren in levende lijve te bekijken, en informatie over deze dieren te krijgen. Het Dolfinarium was geboren. In de loop der jaren groeide het Dolfinarium meer en meer. Ook de informatie over de dieren en de shows werden steeds wat beter.

In het jaar 1989 is het Dolfinarium van eigenaar veranderd. De nieuwe eigenaar, Ruud de Clercq, heeft het Dolfinarium verder uitgebreid. Er zijn een aantal dingen bijgebouwd, waaronder het roggenrif. Het roggenrif geeft de mogelijkheid om roggen en kleine haaitjes van dichtbij te zien, en zelfs aan te raken. Met De Clercq als eigenaar heeft het Dolfinarium een flinke uitbreiding gehad.

In 2001 is het Dolfinarium opnieuw van eigenaar veranderd. Het kwam nu in handen van de Compagnie des Alpes. Zoals al uit de naam blijkt, is dit geen Nederlands bedrijf. Compagnie des Alpes is een Frans bedrijf dat zich onder andere heeft gespecialiseerd in attractie- en familieparken. Onder deze Franse eigenaar ging het Dolfinarium flink op de schop. De bruinvissen en walrussen kregen een nieuw verblijf. Ook de ingang van het park werd onder handen genomen. Later is ook de bekende koepel van het Dolfinarium gerenoveerd.
Naast de verbouwing van het park zelf, werd er steeds meer gedaan aan het bewustzijn van de bezoekers met betrekking tot het behoud van de natuur. Dit was in het begin voornamelijk te merken aan het thema van de dolfijnenshow, maar later doorgevoerd in alle presentaties met de diverse dieren.

Ook de Franse eigenaar heeft het Dolfinarium weer van de hand gedaan. Dit keer is het park in 2014 overgegaan in Spaanse handen.

Waterpark

Het dolfinarium is de laatste jaren uitgebreid met een waterpark. Dit waterpark ligt net buiten het gedeelte waar de dieren worden gehouden. Kinderen kunnen zich hier goed vermaken in deze ‘waterspeeltuin’. Wanneer het mooi weer is, en je het Dolfinarium bezoekt met kinderen, neem dan ook zwemkleding mee. Het is wel zo dat je dan moet gaan kiezen tussen waterpret of de dieren.

Dieren in het Dolfinarium

Het Dolfinarium is flink uitgebreid in de loop der jaren. Er zijn nogal wat vaste bewoners, waarvan je met name de luidruchtige zeeleeuwen ver buiten het Dolfinarium zelf kan horen. Een volledige lijst met dieren die nu wonen in de wereld van het Dolfinarium, wordt wat lang. We noemen er dus maar een paar : tuimelaardolfijnen, stellerzeeleeuwen, californische zeeleeuwen, gewone en grijze zeehonden, walrussen, diverse soorten roggen en kleine haaien en diverse vissen.

Parkeren Dolfinarium

De laatste jaren is er een hoop veranderd voor wat betreft het parkeren bij het Dolfinarium. De ‘oude’ parkeerplaats voor de deur heeft plaats gemaakt voor wandelgebied. Er is een grote parkeerplaats gemaakt net naast het Dolfinarium, op een paar minuten lopen van de ingang.