Efteling, achtbanen voor lange mensen

baron 1898 Efteling

Achtbanen voor lange mensen op de Efteling. Welke achtbanen op de Efteling pas je wel in als je 2 meter of langer bent? Ik heb ze getest.

Veel achtbanen vaak niet geschikt voor lange mensen

Ik ben 2,05 meter lang en ben gek op achtbanen. Achtbanen kunnen voor mij niet hard genoeg gaan of te wild zijn, ik hou ervan. Deze gekte heb ik ook overgedragen op mijn kinderen. Ook voor mijn kids is geen achtbaan spectaculair genoeg. In pretparken slaan we dan ook geen achtbaan over, tenminste… als ik erin pas. Ben je een stuk langer dan gemiddeld en hou je van achtbanen, dan herken je het probleem waarschijnlijk wel. De beugel gaat niet dicht, of je kan je benen niet kwijt. Je kan proberen je erin te vouwen of onderuit te zakken, maar een relaxte rit gaat het dan niet worden. Bij het ontwerpen van achtbanen houden ze echt niet altijd rekening met lange mensen.

Achtbanen in de Efteling: Baron 1898, De Vliegende Hollander, Joris en de Draak, Python, Vogel Rok, Max & Moritz. Dit zijn links naar de Efteling website. Of deze achtbanen geschikt zijn voor lange mensen lees je hieronder.

Pijn in je benen of in je rug – achtbanen toch niet voor lange mensen…

Ik weet het uit ervaring. Val je onder de groep lange mensen, dan ben je voor achtbanen soms echt te lang, dan zijn er een paar mogelijkheden.

1 – Je past helemaal niet
Soms pas je helemaal niet in het stoeltje van de achtbaan omdat je je benen niet kwijt kan waardoor de beugel die boven je benen gesloten kan worden. Hoe je je benen ook opvouwt, het lukt niet om je benen zo op te vouwen dat je mee kan met de rit.
Hetzelfde kan ook gebeuren dat de beugel niet dicht kan om dat je schouders te hoog zitten. Ik heb het allebei meegemaakt.

2 – Je past net, maar je komt er na de rit gehavend uit… benen en onderrug
Voor veel lange mensen die van achtbanen houden het meest bekend klinkt, is dit. Je kan je benen eigenlijk niet kwijt, maar je bent handig geworden in het opvouwen. Benen kruisen en je langzaam in het karretje zakken. Je zit met je scheenbenen tegen de voorste rand aan. Na de rit heb je pijnlijke beurse plekken op je scheenbenen zitten. Niet relaxed.

Wat ook vaak gebeurt voor lange mensen in achtbanen passen is dat ze onderuit moeten zakken om de beugels over de schouders dicht te krijgen. Dat kan soms niet zo’n probleem zijn, maar mijn ervaring is dat je met onderuit zitten zeker een risico neemt met je onderrug. Ik heb een paar keer gehad dat de druk, zeker bij achtbanen met loopings, te hoog wordt op je onderrug als je onderuit gezakt zit. Ik persoonlijk heb er een paar keer wekenlang rugpijn aan overgehouden. Denk dus wel even aan je rug als je onder de lange mensen valt en van achtbanen houdt.

De Efteling doet het best wel goed met achtbanen voor lange mensen

Attractiepark de Efteling heeft een paar best spectaculaire achtbanen die ook voor lange mensen goed te doen zijn. Ik zal uit eigen ervaring een overzichtje geven van de achtbanen in de Efteling en welke er geschikt zijn voor lange mensen.

Baron 1898 – geschikt tot op zekere hoogte

De Baron 1898 is een van de achtbanen op de Efteling die geschikt voor lange mensen, maar sommige stoelen hebben net iets meer ruimte. De Baron 1898 is geen probleem voor mensen met lange benen… daarvoor is ruimte zat. Het enige is dat de beugels over je schouders zitten. Mensen waarbij de lengte meer in het bovenlichaam zit, of bij wie het bovenlichaam wat groter is, doen er goed aan de middelste stoelen te nemen. De middelste stoelen schijnen net iets meer ruimte te hebben bij de beugels dan de stoelen aan de buitenkant, dat geeft het personeel tenminste aan. Ik pas met mijn 2,05 meter prima in de Baron 1898. Omdat de beugel over je schouders sluit gaat niet iedereen erin passen, maar ik weet niet bij welke lengte je niet meer past in deze achtbaan.

De Vliegende Hollander – geschikt

De tweede van de achtbanen in de Efteling die geschikt is voor lange mensen is De Vliegende Hollander. Bij deze achtbaan heb je alleen een beugel over je benen. Ik kan me niet voorstellen dat je je benen niet kwijt kan in deze achtbaan. Ik heb er ook nog nooit iemand over horen klagen. De Vliegende Hollander is dan ook zeker geschikt voor lange mensen.

Joris en de Draak – geschikt

De achtbaan Joris en de Draak is ook een van de achtbanen op de Efteling die geschikt is voor lange mensen. Het is voor mensen waarbij de lengte vooral in de benen zit, of mensen met wat grotere schoenmaten, niet de meest comfortabele achtbaan, maar je past er wel in. Je benen kan je zeker kwijt, alleen de ruimte voor je voeten is wat aan de krappe kant. Minder handig als je behoort tot de langere mensen of mensen met een grote schoenmaat. Voor lange mensen die van snelle achtbanen houden is Joris en de Draak zeker ook een goede optie.

Python – twijfelgeval

De Python, wie kent die achtbaan niet. Voor lange mensen is de Python een van die achtbanen die voor mij echt een twijfelgeval is. De Python is gerenoveerd waarna de karretjes iets meer ruimte hebben gekregen. In de oude situatie kwam ik er met blauwe scheenbenen uit, in de nieuwe situatie is dat wat minder het geval. Ikzelf vind de Python niet echt een achtbaan die geschikt is voor lange mensen, maar wil je de uitdaging aan dan kan je het wel proberen. Als je niet veel langer bent dan mijn lengte dan…

Vogel Rok – zo goed als ongeschikt

De Vogel Rok is een achtbaan in het donker. Persoonlijk vind ik dit een van de achtbanen die niet geschikt is voor lange mensen. Ik heb het voor elkaar gekregen om me zo op te vouwen dat ik een ritje mee kon met de Vogel Rok, maar dat heb ik bij één keer gelaten. Ik heb letterlijk moeten puzzelen om me zo in het karretje te wurmen dat de beugel dicht kon. Na de rit had ik er een paar flinke beurse plekken bij omdat ik echt helemaal klem zat. Daarna nog worstelen om uit het karretje te komen. Van de achtbanen in de Efteling raad ik deze af voor lange mensen.

Max & Moritz familieachtbaan – ook niet echt geschikt

De achtbaan Max & Moritz… ook dit is een van de achtbanen in de Efteling die niet echt geschikt is voor lange mensen. Ik paste erin, maar zat totaal klem met mijn benen. Ik paste hier iets beter in dan in de Vogel Rok, maar echt comfortabel was het niet. Ook deze achtbaan heeft het probleem van te weinig beenruimte.

Achtbanen voor lange mensen Efteling
Achtbanen voor lange mensen op de Efteling : Baron 1898

De Efteling heeft dus zeker achtbanen die geschikt zijn voor lange mensen

Zoals aan het begin al gezegd, de Efteling doet het op zich niet verkeerd voor wat betreft achtbanen voor lange mensen. Niet alle achtbanen ga je passen, maar de meest spectaculaire achtbanen zijn wel te doen voor lange mensen.

Bij niet iedereen zit de lengte op dezelfde plek

Het bovenstaande kan je als leidraad houden, maar voor lange mensen blijft het altijd even proberen in welke achtbanen je goed past. Bij de een zit de lengte meer in de benen, bij de ander zit het meer in de lengte van het bovenlichaam.