Gevaar! Gebruik jij wel eens open wifi netwerken?

VPN veilig op wifi

Bijna iedereen gebruikt af en toe via de telefoon of tablet open wifi netwerken. Met andere woorden, een wifi netwerk die iedereen kan gebruiken. Vaak wordt dit aangeboden in winkels, winkelcentra, vakantieparken en noem maar op. Makkelijk in gebruik en het scheelt je weer in je internetbundel van je eigen mobiele provider. Als je je afvraagt of het verstandig is om deze open wifi netwerken te gebruiken is daar één antwoord op… Nee, lang niet altijd! Toch is er een simpele oplossing voor.

Op vakantie maken de meeste mensen gebruik van openbare wifi netwerken!!! Gebruik een goede VPN aanbieder voor je eigen veiligheid.

Waarom zijn openbare wifi netwerken zo gevaarlijk?

Openbare wifi netwerken zijn dus makkelijk. Je zet je wifi aan, logt eventueel in en gebruikt geen data uit je eigen bundel. Ideaal zou je zeggen. Toch is het gevaarlijker dan je denkt. Openbare netwerken kunnen makkelijk worden opgezet door mensen met verkeerde bedoelingen. Je zit in een restaurant waar je kijkt of je wifi hebt. Je ziet een netwerk zonder beveiliging en je logt in. Het kan zomaar zijn dat je denkt op het netwerk van het restaurant te internetten terwijl het een netwerkje is van een van de omwonenden die meekijkt met alles wat je doet. Zo kan het ook zomaar zijn dat er in een bestaand wifi netwerk wordt ingebroken waarbij ook weer met je mee wordt gekeken. Het gevaar van een open wifi netwerk is altijd dat de gegevens die je gebruikt (login gegevens bijvoorbeeld) worden onderschept en dat je daardoor in de problemen komt. Het is dus belangrijk om je verbinding te beveiligen tegen meekijkende ogen wanneer je gebruik maakt van een open wifi netwerk. Zelfs wifi netwerken van vrienden, bekenden en familie zou  je niet moeten vertrouwen.

VPN, niemand kan meer met je meekijken via wifi

Een goede oplossing voor bovenstaande problemen is om gebruik te maken van een VPN wanneer je via openbare wifi netwerken het internet opgaat. Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding van jouw telefoon, tablet, pc etc. met de aanbieder van je VPN. Het verkeer wordt op je telefoon / tablet  / pc versleuteld waarna het via een versleutelde verbinding wordt verzonden naar je VPN provider. Tussen je telefoon en de VPN aanbieder is het niet mogelijk voor anderen om te zien wat je doet, wat je intikt en waar je heen surft. Met een goede VPN verbinding hoef je je dus geen zorgen te maken wanneer je gebruik maakt van andere wifi netwerken dan bij je thuis.

VPN werkt simpel. Je installeert een programma op je telefoon / tablet / pc. Op het moment dat je gebruik gaat maken van een ander wifi netwerk start je eerst het VPN programma op. Hierna kan je gewoon verbinding maken met het internet. Je hoeft je geen zorgen meer te maken want de VPN software doet de rest. Je kunt hiermee volledig veilig gebruik maken van wifi netwerken. Wijzelf gebruiken de Nederlandse VPN aanbieder GooseVPN.