Noordzee gevaarlijkste zee? Dit maakt de Noordzee gevaarlijk.

Noordzee, de gevaren van het zwemmen in zee. Strand zeehond

Gevaren van zwemmen in de Noordzee – De Nederlandse Kust. Is de Noordzee gevaarlijk

Elk jaar komen er veel mensen in de problemen op de Noordzee. Is de Noordzee gevaarlijk? Is het misschien wel de gevaarlijkste zee? Vooral de gevaarlijke stromingen langs de kust zorgen er elk jaar voor dat mensen verdrinken. Met de kennis uit dit artikel geniet je veilig van de zee.

Noordzee gevaarlijk? Noordzee gevaarlijkste zee?

De zomer is nu echt gestart en veel mensen zoeken verkoeling aan zee. Naast de lokale strandbezoekers bezoeken ook veel mensen uit andere delen van Nederland een dagje naar zee. En natuurlijk niet te vergeten zijn er de vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Opvallend is dat voornamelijk de mensen die niet aan zee zijn opgegroeid, niet op de hoogte zijn van de gevaren van de Noordzee. Het komt regelmatig voor dat ouders hun kinderen zonder toezicht in zee laten spelen. Het gevaar van de Noordzee wordt vaak onderschat. Zwemmen in de Noordzee is niet te vergelijken met zwemmen in een meer of rivier. Wanneer je een duik in de Noordzee neemt, is het verstandig te weten wat de gevaren daarvan zijn. De Noordzee is misschien niet de gevaarlijkste zee, maar je kan het beste wel weten waar je in springt.

Ben je op zoek naar een leuke plaats om te overnachten aan zee, denk dan eens aan vakantiepark Kijkduin, direct aan het Noordzeestrand.
Vakantiepark Kijkduin ligt in de duinen op loopafstand van het strand. Fietspad over, een stukje door de duinen en je bent meteen op een heel breed stuk strand ter hoogte van de Zandmotor. Een populair stuk strand bij kitesurfers. Ook het supermooie Kurhaus op Scheveningen is een hele bijzondere plek om te overnachten aan het Noordzee strand.

Spring direct naar jouw onderwerp
Is de Noordzee echt zo gevaarlijk
Ga niet te diep de zee in
Stroming Noordzee
Wat doe je wanneer je door de stroming wordt meegetrokken naar zee
Muien
Zwinnen
Aflandige wind en de bovenstroom
Aanlandige wind en de onderstroom
Zoper, schuine wind vanuit zee
Strandvlaggen om het gevaar aan te duiden
Luchtbedden
Wat doe je als je ziet dat iemand in gevaar is
Herken ondiep water aan de golven
Kwallen in de Noordzee
Behandeling kwallenbeet / kwallensteek
Kleine pieterman – giftige vis Noordzee
Behandeling kleine pieterman steek

Ga niet te diep de Noordzee in

Wanneer je verkoeling zoekt in zee is het verstandig om nooit te diep te gaan. Als je toch besluit om verder de zee in te gaan, ga dan niet alleen. Zwemmen in de Noordzee kan je absoluut niet vergelijken met zwemmen in een heldere zee, waarbij het lijkt alsof je in een aquarium ligt. Vergelijk je onze Noordzee met deze heldere zeeën, dan is het zeker de gevaarlijkste zee.

Laat kinderen nooit alleen in zee spelen

Zorg ervoor dat er altijd begeleiding bij is. Kinderen kunnen makkelijk omver worden geworpen door golven en meegetrokken worden door de sterke stroming in de Noordzee. De Noordzee heeft namelijk gevaarlijke en sterke stromingen die jaarlijks veel mensen in problemen brengt. Naast de vraag of kinderen goed genoeg en lang genoeg kunnen zwemmen, kunnen onderkoeling en paniek voor serieuze problemen zorgen. Dit laatste geldt trouwens ook voor volwassenen.

Stromingen aan de Nederlandse Kust : Noordzee gevaarlijkste zee?

De Noordzee aan de Nederlandse Kust heeft verraderlijke stromingen. Het kan zeker voor komen dat je aan het zwemmen bent, en zonder dat je het merkt door de stroming meegenomen wordt dieper de zee in. Veel mensen die door de stroming meegenomen worden de zee in, proberen tegen de stroming in terug te zwemmen naar het strand. Dit is gevaarlijk omdat het tegen de stroom in zwemmen enorm veel energie kost, terwijl je waarschijnlijk toch nog meegesleurd wordt door de stroming dieper de Noordzee in. Uitputting is in dat geval vaak de oorzaak van verdrinking.

Ook is het gevaar met kinderen die in de zee spelen dat ze omver worden geworpen waarna de stroming ze meetrekt dieper de zee in. De kinderen raken dan in paniek wat gevaarlijke situaties oplevert. De Noordzee is best gevaarlijk, met name dicht bij de kust.

Wat doe je wanneer je meegetrokken wordt door de stroming

Wanneer je wordt meegetrokken door de stroming is het de beste keuze om je gewoon mee te laten nemen verder de zee in. Op een gegeven moment zal de stroming afnemen waarna je links of rechts de stroming uit kunt zwemmen. Dat is het moment om schuin weer terug naar het strand te zwemmen. Hou hierbij de stroming van de Noordzee in de gaten. Merk je dat je toch weer terug de zee in getrokken wordt, laat je dan weer wat meevoeren de zee in en verlaat de stroom aan de zijkant wanneer die afneemt.

Muien, zwinnen, stroming en zopers maken de Noordzee gevaarlijk

Muien

Stromingen komen altijd voor in zee, maar veel van de sterkere, onverwachte stromingen worden vaak veroorzaakt door muien. Onder andere deze muien maken de Noordzee een gevaarlijke zee.

De zee is niet overal even diep. Onder water liggen zandbanken. Tussen deze zandbanken liggen diepere geulen waardoor het water sneller stroomt, zeker wanneer het eb (laag water) wordt. Wanneer het water terugstroomt naar zee, dan is de stroming in een mui al snel te sterk om er tegenin  te zwemmen. Zoals hierboven al gezegd is het belangrijk dat je in dat geval niet in paniek raakt maar je met de stroming mee laat voeren naar zee, tot het moment dat je uit de stroming kan zwemmen. Muien in de Noordzee zijn gevaarlijk omdat je door de stroming recht naar zee wordt getrokken.

Zwinnen

Zwinnen zijn bij veel mensen minder bekend dan muien. Het verschil tussen zwinnen en muien is dat zwinnen parallel aan de kust liggen en muien haaks op de kust staan. Wanneer het water terugtrekt loopt het water uit de zwinnen via de muien terug naar zee. Dus ook zwinnen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze je naar muien leiden.
Het kan dus goed zijn dat je door de stroming meegetrokken wordt, maar dat je daarbij ook stukken parallel aan de kust drijft en even later weer recht de zee in gaat.

Aflandige wind en de bovenstroom

Wanneer de wind vanaf het land de zee in blaast, spreek je van een ‘aflandige wind’. Het gevaar van een aflandige wind zit hem in de bovenstroom van het zeewater. Kijk naar bijvoorbeeld eens naar een meer wanneer het hard waait. Je ziet dan golven op het meer ontstaan die met de wind meegaan. Hetzelfde gebeurt op zee. Wanneer er sprake is van een aflandige wind dan trekt de wind het water aan de oppervlakte mee richting zee. Hoe harder het waait, hoe harder ook het water door de wind wordt meegetrokken. De stroom die ontstaat aan de oppervlakte heet de bovenstroom.

Aflandige wind trekt je mee naar zee

Het gevaarlijke aan een aflandige wind is dan ook dat je door de bovenstroom meegetrokken wordt richting zee, zeker wanneer je op een luchtbed of ander drijvend voorwerp ligt. Een sterke bovenstroom in de Noordzee is zeker gevaarlijk. Dit komt dan nog eens extra bovenop het gevaar van de muien, zwinnen, Zoper en onderstroom.

Wanneer je door de bovenstroom wordt meegetrokken richting zee, geldt weer hetzelfde als hierboven ook al is aangegeven. Wanneer je merkt dat de bovenstroom te sterk is om er tegenin te zwemmen, dan is het het veiligste om je mee te laten nemen dieper de zee in. Tegen een te sterke bovenstroom in zwemmen zorgt dat je uitgeput raakt waardoor je verder in de problemen komt. Laat je dus meevoeren naar zee en probeer de aandacht te trekken van mensen. Raak niet in paniek. Ook kan je om je heen kijken om te proberen een zandbank te ontdekken waar je heen kan zwemmen. Verderop in dit artikel lees je hoe je ondiep water in zee herkent aan de golven.

Aanlandige wind en onderstroom

Een aflandige wind is dus gevaarlijk maar een aanlandige wind, waarbij de wind dus uit zee naar de kust waait, is zeker niet minder gevaarlijk. Een flinke aanlandige wind zorgt voor een sterke onderstroom. Wat is er dan zo gevaarlijk aan de Noordzee bij een aanlandige wind?

Bij een aanlandige wind wordt het Noordzee water aan de oppervlakte door de wind meegetrokken richting de kust. Je zou zeggen dat dit de Noordzee niet gevaarlijk maakt omdat de bovenstroom richting de kust gaat, en je dus naar het strand voert. Het klopt dat de bovenstroom richting de kust gaat, maar al dat extra water wat hard naar de kust geblazen wordt in de bovenstroom moet ook weer terug de zee in. Al dat water gaat via de bodem weer terug de zee in. Dit betekent dus dat het Noordzeewater aan de oppervlakte naar de kust stroomt, en dat het water daaronder van de kust afstroomt. Omdat er extra veel water naar het strand wordt gevoerd wat ook weer terug de zee in moet, krijg je een sterke onderstroom van de kust af.

Aanlandige wind extra gevaarlijk voor ouderen en kinderen

Het gevaar van een onderstroom is er voornamelijk voor kinderen en ouderen, maar iedereen kan erdoor in de problemen raken. Het zeewater trekt je in de bovenstroom naar de kust, terwijl tegelijkertijd de onderstroom aan je onderlichaam trekt richting zee. Zeker in de branding kan je zo heel makkelijk omver worden getrokken en kopje onder gaan.
Het is dan ook niet verstandig om bij een flinke aanlandige wind dieper de Noordzee in te gaan dan je knieën.

Zoper [schuine wind vanuit zee]

Natuurlijk waait de wind niet altijd recht de zee in of recht naar de kust. De wind komt vaak ook vanuit zee schuin richting de kust. Zogenaamde Zopers kunnen de Noordzee ook echt gevaarlijk maken. Bij een Zoper stroomt het water evenwijdig aan de kustlijn. Tegen de stroom in zwemmen is dan meestal heel zwaar of onmogelijk. Dit kan het effect van de gevaarlijke stroming van de muien en zwinnen zoals hierboven beschreven ook weer versterken. Wanneer je in een Zoper terecht komt dan geldt ook weer, laat jezelf meenemen door de zee tot de stroming afneemt. Probeer daarvandaan schuin naar de kust terug te zwemmen. Raak niet in paniek. Wanneer je niet terug komt naar de kust probeer dan op een stuk waar de stroming minder sterk is de aandacht te trekken van mensen, of ga op zoek naar een ondiep stuk in zee (zandbank).

Luchtbedden

Luchtbedden, banden en ander drijvend materiaal is natuurlijk heerlijk om te gebruiken in zee, maar het brengt ook een extra gevaar met zich mee. Je drijft makkelijk af, zeker wanneer er een aflandige wind is. Het is hard werken om op eigen kracht weer terug te komen naar de kust. De kans bestaat ook dat je door de reddingsbrigade terug naar het strand moet worden gebracht.

Wat doe je als je ziet dat iemand in gevaar is in de Noordzee

Stel dat je lekker op het strand zit of je loopt te wandelen en je ziet dat iemand in de Noordzee ligt die in gevaar is. Wacht dan niet af om even rustig te kijken of die persoon naar een kennis of vriend zwaait op het strand. Is iemand echt in gevaar, of zie je direct al dat er iets mis is, waarschuw dan meteen de reddingsbrigade.

Is een post van de reddingsbrigade niet heel dichtbij, twijfel dan niet een bel 112. Vermeld exact waar je staat. Meestal zijn er wel palen te zien op het strand die je kunt herkennen, het nummer van de strandslag (doorgang van de duinen naar het strand), of naam van dichtstbijzijnde strandtent. Via de alarmcentrale 112 wordt de reddingsbrigade gealarmeerd. Blijf op de plek staan waar je de persoon hebt gezien die in de Noordzee in gevaar is, om de hulpdienst direct de juiste kant op te sturen.

Veel mensen die in de problemen komen zijn dagjesmensen die niet weten hoe gevaarlijk de Noordzee is.

Strandvlaggen ter informatie : Noordzee gevaarlijk op dat moment

Langs de hele Nederlandse kust waar dagjesmensen naar het strand komen zijn posten van de reddingsbrigade te vinden. Bij deze reddingsbrigade posten wordt met strandvlaggen aangegeven of je veilig de zee in kan, en wat de gevaren van de Noordzee zijn op dat moment. De vlaggen die gebruikt worden zijn in alle landen hetzelfde.

  • Oranje windzak : Je mag de zee gewoon in, maar het is verboden om gebruik te maken van drijvende objecten als luchtbedden, luchtbanden etc. Dit in verband met het gevaar om af te drijven richting zee om een van de hierboven genoemde redenen.
  • Gele vlag : Zwemmen in de Noordzee wordt afgeraden omdat het gevaarlijk is, maar het is nog niet verboden. Pas dus goed op. Drijvende voorwerpen zijn wel verboden in zee.
  • Rode vlag : Een rode vlag op het strand betekent dat je de zee niet in mag. Het is te gevaarlijk om te zwemmen!
  • Rood-gele vlag : Is er een vlag te zien die aan de bovenkant rood is en aan de onderkant geel, dan betekent dit dat je je op een strand bevindt waar toezicht is door strandwachten. Het is verboden om hier watersporten te doen. Ondanks dat je zelf wel aan je veiligheid moet denken wanneer je de Noordzee ingaat, word je ook in de gaten gehouden door de strandwachten, wat een veilig gevoel geeft.
  • Zwart-wit geblokte vlag : In de zone die wordt afgebakend door zwart-wit geblokte vlaggen mag je aan watersport doen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de watersporten die zijn toegestaan. Voor zwemmers is het hier wel een beetje oppassen, misschien dat je als zwemmer je beter kan verplaatsen naar een gebied dat wordt aangegeven door rood-gele vlaggen.

Hoe herken je ondiep water vanaf de kust

Je kan vanaf het strand al ongeveer inschatten waar de gevaarlijke muien en zwinnen in de Noordzee zijn.

Wanneer je op het strand staat kan je ondiep water herkennen als je weet waar je op moet letten. Vanaf het strand kan je dan al zien waar onder water zandbanken liggen en waar het water dus ondiep is en waar het zeewater wel dieper is. Zo kan je vanaf het strand al een kleine inschatting maken waar de muien en zwinnen zich bevinden.

Ondiepere stukken kan je herkennen aan het omslaan van de golven, dus de witte schuimkoppen. Vaak zie je golven omslaan op een bepaald gedeelte in zee, dit is het ondiepere gedeelte. Hier zou je dan ook moeten kunnen staan.

Wanneer je golven volgt vanaf dat punt richting de kust gaan, zal je vaak zien dat de golven hoger worden maar niet omslaan, wat duidt op een dieper stuk in zee. Het herkennen van ondiep water kan zeker belangrijk zijn als je in zee zwemt en in de problemen bent geraakt. Je kunt dan naar dat ondiepere gedeelte proberen te zwemmen zodat je kunt gaan staan.

Is de Noordzee gevaarlijk door de dieren die er leven?

Kwallen in de Noordzee

In iedere zee kom je wel kwallen tegen, zo ook in de Noordzee. Voornamelijk dagjesmensen die niet uit de kustregio komen, vragen zich vaak af of gevaarlijke kwallen in de Noordzee zijn.

De Noordzee is populair bij kwallen. Dit komt door de gunstige leefomgeving voor de kwal. Er zijn dagen, dat de aanwezigheid van kwallen in het zeewater je dagje strand best kunnen verpesten. Zeker bij een aflandige wind, dus wanneer de wind vanaf het land de zee in waait, is de kans op kwallen groter. Wanneer de wind vanaf land komt, dan zal de onderstroom in zee richting het stand sterker worden, en kan kwallen meenemen naar de kust.

Moet je je zorgen maken om de kwallen in de Noordzee?
Leven er gevaarlijke kwallen in de Noordzee? De kwallen in de Noordzee zijn in principe niet gevaarlijk. Ze kunnen wel heel vervelend zijn. Wanneer je gestoken wordt door een kwal (ook wel kwallenbeet genoemd), dan kan dit flink wat jeuk en pijn veroorzaken.

Wat moet je doen wanneer je door een kwal bent gestoken
Je bent lekker in zee, en ineens voel je een vervelend gevoel…. je bent in aanraking gekomen met de giftige tentakels van een kwal. Zolang je niet allergisch bent voor kwallenbeten, hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan alleen vervelend. Ben je wel allergisch, dan kan een kwallenbeet wel gevaarlijk zijn.

Behandeling kwallenbeet

Behandeling kwallenbeet:
* Spoel de plek waar je gestoken bent goed af met zeewater. Gebruik GEEN zoet water.
* Ga niet krabben of wrijven, hiermee maak je het probleem erger.
* Kijk of er eventueel nog resten van tentakels aan de huid vast zitten. Verwijder die voorzichtig met handschoenen of een pincet.
* Tegen de jeuk kan je eenzelfde middel gebruiken als je gebruikt tegen de jeuk van insectenbeten.
* Krijg je last van zaken als hoofdpijn, ademhalingsproblemen, benauwdheid of overgeven, dan kan dit duiden op een allergische reactie. Dan is het zaak om direct medische hulp in te schakelen.

Kleine Pieterman – giftige vis Noordzee

Het is niet algemeen bekend, maar ook in de Noordzee leeft een giftige vis, de ‘kleine pieterman’. De kleine pieterman leeft normaal gesproken in Oostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ook komt deze zeer giftige vis van nature ook voor in de Noordzee. Door de opwarming van het zeewater komt de giftige kleine pieterman steeds meer voor aan de Nederlandse en Belgische kust in de Noordzee.

De kleine pieterman leeft vlak langs het strand in ondiep water en op zandbanken, dus precies op de plekken waar mensen in de zee lopen. Hier graaft de vis zich in, in het zand. Wanneer je per ongeluk op de kleine pieterman staat, dan zal hij de giftige stekels op zijn rugvin gebruiken om zich te verdedigen. Geen leuk idee, zeker niet als je weet dat de kleine pieterman tot de giftigste vissen van Europa behoort.

Behandeling steek van de kleine pieterman

De kleine pieterman is eigenlijk de gevaarlijkste vis in de Noordzee, tenminste bij de Nederlandse en Belgische zee kust. Wat doe je wanneer je bent gestoken door een giftige kleine pieterman.

Wanneer je bent gestoken door deze giftige vis, dan kan je een hevige en brandende pijn verwachten. Een steek van de kleine pieterman is in principe niet dodelijk maar voornamelijk enorm pijnlijk. Ga toch altijd even langs een arts voor het geval je allergisch reageert.
Wanneer je de steek niet behandelt. dan kan de pijn zich uitbreiden en weken aanhouden.

Het gif van de kleine pieterman is thermolabiel. Dit betekent dat het snel afbreekt wanneer het aan hogere temperaturen wordt blootgesteld. De beste behandeling is om de plek waar je bent gestoken zo snel mogelijk te verwarmen tot een temperatuur boven de 40 graden Celsius, en dit minimaal 15 minuten te blijven doen.

Geniet van de zee maar zorg ervoor dat je bekend bent met de gevaren van de zee. Laat kinderen nooit alleen spelen in zee. De Noordzee heeft gevaarlijke stromingen die je echt in problemen kunnen brengen maar is de Noordzee de gevaarlijkste zee? Iedere zee heeft zijn eigen gevaren, bij de Noordzee zijn het de gevaarlijke stromingen. De Noordzee is zeker niet de gevaarlijkste zee als je weet wat je doet.