Gewicht handbagage, wordt het gewogen

gewicht afmetingen handbagage vliegtuig

Gewicht handbagage, wordt het gewogen. Hier zijn veel vragen over. Toch is het wel duidelijk wat je mee mag nemen in het vliegtuig.

Gewicht en afmetingen handbagage, wordt het gewogen

Wanneer je met het vliegtuig weg gaat, dan zal je in de meeste gevallen een koffer bij je hebben (ruimbagage) en naar alle waarschijnlijkheid ook handbagage. Er zijn nogal wat vragen over handbagage. Dit terwijl er bij de luchtvaartmaatschappijen toch eigenlijk altijd heel duidelijk wordt aangegeven wat wel en wat niet is toegestaan als handbagage. Zowel de afmetingen als het gewicht van je handbagage zijn per vliegmaatschappij bepaald. Alhoewel ze vaak wel overeen komen, is het toch verstandig om even te kijken wat de eisen zijn voor jouw vlucht. Hiervoor kan je kijken op website van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.

Gewicht handbagage en wordt het gewogen

Voor handbagage wordt bij veel luchtvaartmaatschappijen een maximaal gewicht van 10 kilo aangehouden. Er zijn ook vliegmaatschappijen waar je handbagage een paar kilo lichter moet zijn, maar er zijn er ook bij waar je meer dan dat mee mag nemen. Nou wordt je handbagage niet zo heel snel gewogen, dus de kans dat je vragen krijgt over het gewicht van je handbagage is niet groot. Het moet er dan natuurlijk niet op lijken dat je met een tas bakstenen loopt te zeulen. Over het gewicht van de handbagage hoef je je dus niet zo heel veel zorgen te maken, maar probeer je wel aan het gewicht te houden dat door de luchtvaartmaatschappij wordt aangegeven. Je weet maar nooit of je toch wordt gecontroleerd.

Afmetingen handbagage

Wat voor het gewicht van je handbagage geldt, is ook zo voor het formaat van je handbagage. Er zijn per luchtvaartmaatschappij afmetingen bepaald, waar je je aan moet houden. Er staan meestal rekjes waar je handbagage in moet passen. Past het niet, dan mag het in principe niet mee als handbagage. Nou is het niet zo dat het meteen ruimbagage is als het net niet past in het rekje, maar ik weet uit ervaring dat je soms gewoon pech hebt. Nou is het wel zo dat handbagage wat echt veel groter is dan officieel toegestaan, natuurlijk meer opvalt dan dat je handbagage te zwaar is. Probeer hier dus ook om handbagage te kiezen die aan de maximale afmetingen voldoet.
Bekijk hier handbagage die voldoet aan de eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Nogmaals, de kans dat je handbagage wordt gewogen en op grootte wordt gecontroleerd is niet zo groot, maar je zult maar net degene zijn die de handbagage moet laten inchecken als ruimbagage.

Ik heb het probleem persoonlijk ondervonden. Ruimbagage wordt gewogen en handbagage te zwaar

Vaak gaat het goed met je bagage, maar soms heb je pech. Wij hebben dit ondervonden toen we terugvlogen vanuit Egypte. De medewerkster achter de balie had ons waarschijnlijk uitgekozen om te irriteren.

Onze koffers waren net iets zwaarder dan toegestaan. Het scheelde niet eens zo heel veel. De koffers werden gewogen waarna ons werd verteld dat ze te zwaar waren en niet mee mochten. Bijbetalen voor de extra kilo’s was geen optie. Wat doe je dan? Je kan uit de rij, spullen uit je koffer halen en proberen om dat in je handbagage te proppen. Dat was gelukt, dus wij weer in de rij. De koffers werden gewogen en waren niet te zwaar meer.

Dan wordt je handbagage gewogen… te zwaar

Daarna was onze handbagage aan de beurt. Omdat we spullen uit de koffer hadden gehaald en in onze handbagage hadden gestopt, was de handbagage zwaarder geworden. Ik zag de dame achter de balie al kijken en voelde al wat er komen ging. De handbagage moest in het rekje en voldeed gelukkig nog aan de afmetingen. Dan wordt je handbagage ook nog eens gewogen. Mevrouw vertelde ons met een streng gezicht dat de handbagage niet mee mocht omdat het te zwaar was. Inchecken als ruimbagage mocht van haar ook niet, dus dan zit er maar één ding op… Weer uit de rij en spullen uit je handbagage halen. Wonder boven wonder is het ons gelukt om de handbagage ook onder het maximum gewicht te krijgen zonder spullen weg te gooien.

Handbagage te groot, inchecken als ruimbagage

Op zich is het niet altijd zo’n heel groot probleem om je handbagage mee te geven als ruimbagage, maar dat is wel afhankelijk van de handbagage zelf. Ook kan het zijn dat je pech hebt met de medewerker die bepaalt of je bagage aan de eisen voldoet of niet. Belangrijke dingen kan je er wel uit halen, maar niet alles wat je als handbagage mee wil nemen is geschikt als ruimbagage. Ruimbagage moet wel stevig zijn, want er wordt toch mee gegooid, en er komen koffers bovenop te liggen. Daarbij komt het na de vlucht ook weer via de transportband jouw kant op. Je ziet regelmatig koffers of tassen op de band liggen na een vlucht die flink beschadigd zijn, of zelfs open zijn gegaan.
Mocht je dus handbagage meenemen waarvan je weet dat dit eigenlijk iets te groot is, zorg er dan minstens voor dat je handbagage stevig genoeg is. Het moet de reis tussen de andere koffers toch zien te overleven.

Wordt handbagage gewogen
Wordt handbagage gewogen

Gewicht ruimbagage

Het gewicht van je ruimbagage (gewicht koffers), dat is wel een dingetje. Bij vertrek zal je koffer waarschijnlijk netjes onder het maximale gewicht blijven. Je hebt natuurlijk thuis een paar keer op de weegschaal gestaan met koffer en al, om te kijken of de koffer niet te zwaar is, of je hebt wat kilo’s bijgeboekt.

Bij de terugweg is dit vaak anders. Je hebt geen weegschaal, of je wilt niet betalen in het hotel om je koffer even op de weegschaal te zetten. Koffers en ingepakt en naar het vliegveld. De koffers gaan op de band waar ze worden gewogen en ineens geeft de meter een te hoog gewicht aan. Nu ben je altijd wel afhankelijk van de persoon achter de balie. Vaak zal je koffer gewoon worden ingecheckt zonder problemen, maar het kan ook zo zijn dat je je koffer(s) weer terugkrijgt met het verzoek om er wat uit te halen.

Voorkom frustratie

Voorkom frustratie en extra stress. Zorg dat het gewicht van handbagage en ruimbagage aan de eisen voldoet voordat het wordt gewogen.