Gewicht handbagage

gewicht afmetingen handbagage vliegtuig

Gewicht en afmetingen handbagage, en gewicht ruimbagage (tip)

Wanneer je met het vliegtuig weg gaat, dan zal je in de meeste gevallen een koffer bij je hebben (ruimbagage), en naar alle waarschijnlijkheid ook handbagage. Er zijn nogal wat vragen over handbagage. Dit terwijl er bij de luchtvaartmaatschappijen toch eigenlijk altijd heel duidelijk wordt aangegeven, wat wel en wat niet is toegestaan als handbagage. Zowel de afmetingen als het gewicht van je handbagage zijn per vliegmaatschappij bepaald. Alhoewel ze vaak wel overeen komen, is het toch verstandig om even te kijken wat de eisen zijn voor jouw vlucht.

Gewicht handbagage

Voor handbagage wordt bij veel luchtvaartmaatschappijen een maximaal gewicht van 10 kilo aangehouden. Er zijn ook vliegmaatschappijen waar je handbagage een paar kilo lichter moet zijn, maar er zijn er ook bij waar je meer dan dat mee mag nemen. Nou zal je handbagage niet snel gewogen worden, dus de kans dat je vragen krijgt over het gewicht van je handbagage is niet groot. Het moet er dan natuurlijk niet op lijken dat je met een tas bakstenen loopt te zeulen. Over het gewicht van de handbagage hoef je je dus niet zo heel veel zorgen te maken, maar probeer je wel aan het gewicht te houden dat door de luchtvaartmaatschappij wordt aangegeven. Je weet maar nooit of je toch wordt gecontroleerd.

Bol.com heeft een uitgebreide collectie bagageweegschalen. Deze apparaatjes zijn klein genoeg om zonder problemen mee te nemen in je koffer. Nooit meer problemen bij het inchecken. Kijk nu alvast naar de diverse soorten bagageweegschalen, zo vergeet je hem niet bij je volgende vakantie.

Afmetingen handbagage

Wat voor het gewicht van je handbagage geldt, is ook zo voor het formaat van je handbagage. Er zijn per luchtvaartmaatschappij afmetingen bepaald, waar je je aan moet houden. Er staan op meerdere plekken rekjes waar je handbagage in moet passen. Past het niet, dan mag het in principe niet mee als handbagage. Ook hier geldt weer, net zoals bij het gewicht van je handbagage, dat je net pech moet hebben. Nou is het wel zo dat handbagage die echt veel groter is dan officieel toegestaan, natuurlijk meer opvalt dan dat je handbagage te zwaar is. Probeer hier dus ook om handbagage te kiezen die aan de maximale afmetingen voldoet.

Nogmaals, de kans dat je handbagage op grootte wordt gecontroleerd is niet zo groot, maar je zal maar net degene zijn die de handbagage moet laten inchecken als ruimbagage.

Handbagage te groot, inchecken als ruimbagage

Het komt niet zo vaak voor, maar het kan dus gebeuren dat je handbagage echt niet mee mag het vliegtuig in. Dit kan zijn omdat het echt flink over de gestelde eisen heen is gegaan, of dat de persoon die je controleert echt op zijn of haar strepen gaat staan. Dit hebben wij gehad met onze ruimbagage.

Op zich is het niet altijd zo’n heel groot probleem om je handbagage mee te geven als ruimbagage, maar dat is wel afhankelijk van de handbagage zelf. Belangrijke dingen kan je er wel uit halen, maar niet alles wat je als handbagage mee wil nemen is geschikt als ruimbagage. Ruimbagage moet wel stevig zijn, want er wordt toch mee gegooid, en er komen koffers bovenop te liggen. Daarbij komt het na de vlucht ook weer via de transportband jouw kant op. Je ziet regelmatig koffers of tassen op de band liggen na een vlucht, die niet meer heel zijn, of zelfs open zijn gegaan.
Mocht je dus handbagage meenemen waarvan je weet dat dit eigenlijk iets te groot is, zorg er dan minstens voor dat je handbagage stevig genoeg is, om eventueel de reis tussen de koffers te overleven.

Gewicht ruimbagage

Het gewicht van je ruimbagage (gewicht koffers), dat is wel een dingetje. Bij vertrek zal je koffer waarschijnlijk netjes onder het maximale gewicht blijven. Je hebt natuurlijk thuis een paar keer op de weegschaal gestaan met koffer en al, om te kijken of de koffer niet te zwaar is, of je hebt wat kilo’s bijgeboekt.

Bij de terugweg is dit vaak anders. Je hebt geen weegschaal, of je wilt niet betalen in het hotel om je koffer even op de weegschaal te zetten. Koffers ingepakt, en naar het vliegveld. De koffers gaan op de band waar ze worden gewogen, en ineens geeft de meter een te hoog gewicht aan. Nu ben je afhankelijk van de persoon achter de balie. Vaak zal je koffer gewoon worden ingecheckt zonder problemen, maar het kan ook zo zijn dat je je koffer(s) weer terugkrijgt, met het verzoek om ze toch echt niet zwaarder te laten wegen dan het maximaal toegestane gewicht. Dit is wat wij hebben meegemaakt bij onze terugvlucht vanuit Lanzarote. We waren ervan overtuigd dat de koffers lichter waren dan op de heenweg, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Wij kregen onze koffers terug, om er dingen uit te halen. We hebben meerdere malen spullen uit de koffers gehaald en deze, voor zover mogelijk, in onze handbagage gepropt. Omdat onze handbagage flink vol zat, hebben we moeten improviseren. De koffers werden echt pas geaccepteerd toen de weegschaal precies 1 kilo onder het maximale gewicht liet zien. Onze handbagage daarentegen, dat voldeed totaal niet meer aan de eisen. Hier geen vragen meer over gehad gelukkig.

Toch wel vreemd dat je koffer niet zwaarder mag zijn dan het maximaal toegestane gewicht, en dat je ter plekke niet een paar kilo erbij kan boeken… en dat je hierdoor wel handbagage mee mag nemen die totaal niet meer aan de eisen voldoet.
Het gewicht blijft exact hetzelfde, alleen zitten die extra kilo’s nu boven je hoofd als handbagage, in plaats van in het ruim als koffer

Voorkom frustratie

Voorkom frustratie en extra stress. Zorg dat het gewicht van handbagage en ruimbagage aan de eisen voldoet.