Grotten Lanzarote: Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes grotten van Lanzarote

Wanneer je Lanzarote bezoekt, dan wil je natuurlijk het eiland verkennen en de mooie en interessante plekken bezoeken. Cueva de los Verdes, de grotten van Lanzarote, is een van de bekende bezienswaardigheden van Lanzarote. Van grote open ruimtes tot kruip-door-sluip-door paadjes. Ga onder begeleiding van een gids diep onder de grond.

Cueva de los Verdes, ontstaan en naam

Het vulkanische grottenstelsel is nog niet zo heel erg oud. Enkele duizenden jaren geleden is het ontstaan tijdens een uitbarsting van de vulkaan Corona. Het grottenstelsel is ontstaan door een combinatie van hete lava en het koele zeewater. Het samenspel van deze twee dingen heeft deze prachtige grotten op Lanzarote gemaakt.

Afgaand op de naam Cueva de los Verdes, zou je denken dat je in de grot veel de kleur groen ziet (verdes betekent groen). Dit is niet het geval. De grotten zijn genoemd naar de familie Verdes, die enkele eeuwen geleden eigenaar waren van deze grot.

Rondleiding door de grotten

Wanneer je Cueva de los Verdes bezoekt, dan kan je een rondleiding doen. In een wandeling van ongeveer 50 minuten, daal je langzaam maar zeker af tot een diepte van bijna 50 meter. Let op, je mag niet zonder gids de grot in. Tijdens de wandeling loop je door kamers van diverse afmetingen. Het ene moment sta je in een grote ruimte, en het andere moment moet je flink door de knieƫn vanwege de lage doorgang. Mensen die langer zijn dan gemiddeld, zoals ik, kunnen het op sommige stukken wat lastiger hebben. Het is dan net te laag om nog gebukt te lopen, waardoor je bijna hurkend een stukje vooruit moet.

Wanneer je in een rolstoel zit kan je de grot niet in. Ben je slechter ter been, dan is het ook niet echt een aanrader om de rondleiding te doen.

Tijdens de rondleiding zie je de plafonds die zijn gemaakt van gesmolten lava. Doordat het zeewater de lava sneller afkoelde, zijn er op diverse plaatsen lavadruppels ontstaan.

Op het diepste punt van Cueva de los Verdes (bijna 50 meter), is het auditorium. Dit is een ruimte met een hele goede akoestiek. Hier worden ook voorstellingen gegeven. Je herkent het auditorium aan de opgestelde houten klapstoeltjes.

Het geheim van Cueva de los Verdes

Na het auditorium ga je weer richting de uitgang. Onderweg kom je langs een heel bijzonder punt. Ik ga dit niet verklappen, anders is de verrassing eraf, maar neem van mij aan dat je verbaasd zult staan. Op een punt kijk je in de verte, en geniet van wat je ziet… maar klopt het wel wat je ziet?

Bereikbaarheid grotten van Lanzarote

Cueva de los Verdes ligt in het noord-oosten van Lanzarote, aan de weg LZ-1. Je slaat af de LZ-204 op, hier vandaan is het een paar minuten rijden over een smalle weg, met aan weerszijden lava gesteente. Er is gratis parkeermogelijkheid.
Je moet betalen voor toegang tot de grot. Het is aan te raden om, wanneer je meer bezienswaardigheden van Lanzarote gaat bezoeken, combinatie tickets te kopen. Met zo’n combinatieticket bezoek je voor een iets lagere prijs meerdere interessante plekken op Lanzarote.

Cueva de los Verdes is zeker een van de bezienswaardigheden van Lanzarote die je moet hebben bezocht.

Vind je het een leuk artikel?

Geef sterren als waardering

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen