Grotten van Lanzarote, Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes grotten van Lanzarote

Grotten van Lanzarote, officieel Cueva de los Verdes. Een bijzonder grottenstelsel van lavasteen. Hier vind je het geheim van Lanzarote.

De grotten van Lanzarote

Wanneer je Lanzarote bezoekt, dan wil je natuurlijk het eiland verkennen en de mooie en interessante plekken bezoeken. Cueva de los Verdes, de grotten van Lanzarote is een van de bekende bezienswaardigheden op dit vulkaaneiland. Het staat dan ook in de Lanzarote top 10 van dingen om te doen op het eiland. Van grote open ruimtes tot kruip-door-sluip-door paadjes, daar moet je wel even rekening mee houden. Ga onder begeleiding van een gids diep onder de grond. Bekijk ook de optie voor combinatie tickets of dagtrips.

Cueva de los Verdes, ontstaan en waarom noemen ze het de groene grotten

Het vulkanische grottenstelsel van Cueva de los Verdes, is nog niet zo heel erg oud. Enkele duizenden jaren geleden zijn deze grotten op Lanzarote ontstaan tijdens een uitbarsting van de vulkaan Corona. Het grottenstelsel is ontstaan door een combinatie van hete lava tijdens een vulkaanuitbarsting en het koele zeewater. Het samenspel van deze twee dingen heeft deze prachtige grotten op Lanzarote gemaakt. Tijdens de wandeling door de grot wordt duidelijk uitgelegd hoe het kan dat het gangenstelsel is ontstaan.

Familie Verdes, geen groene grotten van Lanzarote

Afgaand op de naam Cueva de los Verdes, zou je denken dat je in de grot veelal de kleur groen ziet (verdes betekent groen in het Spaans). Dit is niet het geval. De Cueva de los Verdes grotten zijn genoemd naar de familie Verdes, die enkele eeuwen geleden eigenaar waren van deze grot.

Rondleiding door de grotten van Lanzarote

Wanneer je Cueva de los Verdes bezoekt, dan kan je een rondleiding doen. Een rondleiding door de grotten is trouwens aan te raden. De wandeling door de grotten op Lanzarote duurt ongeveer 50 minuten. Tijdens je bezoek aan de grot kom je ook langs het geheim van Lanzarote.

Je daalt langzaam maar zeker af tot een diepte van bijna 50 meter. Let op, je mag niet zonder gids de grot in. Tijdens de wandeling loop je door kamers van diverse afmetingen. Het ene moment sta je in een grote ruimte, en het andere moment moet je flink door de knieƫn vanwege de lage doorgang. Mensen die langer zijn dan gemiddeld, ik spreek uit mijn eigen ervaring, kunnen het op sommige stukken in de Cueva de los Verdes wat lastiger hebben. Het is dan net te laag om nog gebukt te lopen, waardoor je bijna hurkend een stukje vooruit moet. Kruipend is ook niet echt een optie, dus dat vergt even wat energie.

Niet aan te raden wanneer je slecht ter been bent

Wanneer je in een rolstoel zit kan je de grotten van Lanzarote niet in dat is eigenlijk niet mogelijk.
Ben je slechter ter been, dan is het ook niet echt een aanrader om de rondleiding te doen. Het is donker, je moet vaak flink bukken tot hurken, en er zitten veel oneffenheden in de vloer die je moeilijk ziet in het donker.

Je gaat tot 50 meter diepte

Tijdens de rondleiding door de grotten van Lanzarote zie je de plafonds die zijn gemaakt van gesmolten lava. Dit ziet er bijzonder uit. Doordat het zeewater in aanraking kwam met de hete lava, zijn er op diverse plaatsen lavadruppels ontstaan. De lava is hierdoor sneller afgekoeld en weer gestold, waardoor de druppels zijn ontstaan.

Op het diepste punt van Cueva de los Verdes Lanzarote (bijna 50 meter diep in de grotten), is het auditorium. Dit is een ruimte met een enorm goede akoestiek. Er worden op deze diepte van 50 meter onder de grond, ook voorstellingen gegeven. Je herkent het auditorium aan de opgestelde houten klapstoeltjes.

Het geheim van Cueva de los Verdes, grotten van Lanzarote

Wanneer je het auditorium verlaat, ga je weer richting de uitgang. Onderweg kom je langs een heel bijzonder punt. Dit is het geheim van Lanzarote oftewel geheim van Cueva de los Verdes. Wat dit geheim van Lanzarote inhoudt, ga ik hier niet verklappen, anders is de verrassing eraf. Je kunt wel van me aannemen dat je versteld zult staan. Op een bepaald punt kijk je in de verte, en geniet van wat je ziet… maar… klopt het wel wat je ziet?

grotten van Lanzarote Cueva de los Verdes
Grotten Lanzarote

Bereikbaarheid Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes ligt in het noord-oosten van Lanzarote, aan de weg LZ-1. Je slaat af de LZ-204 op, hier vandaan is het een paar minuten rijden over een smalle weg, met aan weerszijden lava gesteente. Bij Cueva de los Verdes zelf is gratis parkeermogelijkheid. De parkeerplaats is in principe groot genoeg, toch kan het soms voor komen dat de parkeerplaats bij de grotten van Lanzarote vol staat, en je even moet wachten. Dit komt niet vaak voor.

Tip: Koop combinatietickets in plaats van alleen tickets voor de grotten van Lanzarote

Je moet betalen voor toegang tot de grotten van Lanzarote. Het is aan te raden om, wanneer je meer bezienswaardigheden van Lanzarote gaat bezoeken, combinatie tickets te kopen. Met zo’n combinatieticket bezoek je voor een iets lagere prijs meerdere interessante plekken op Lanzarote. Het kopen van combinatietickets voorkomt ook dat je bij meerdere bezienswaardigheden in de rij moet gaan staan.

Cueva de los Verdes is zeker een van de bezienswaardigheden van Lanzarote die je moet hebben bezocht. Deze grotten onder mijn persoonlijke tips van dingen om te doen op Lanzarote. Lang niet zo indrukwekkend als Timanfaya National Park, maar zeker de moeite waard.

Wij hebben deze plek bezocht vanuit hotel Costa Mar in Puerto del Carmen.