Husky Safari, ultieme actieve vakantie – Review

husky vakantie safari lapland review

Op zoek naar een actieve en avontuurlijke vakantie? Denk eens aan een Husky vakantie. Deze review is gemaakt vanuit onze eigen ervaringen.
Lapland reizen?

Wat is een husky safari

Bij een husky safari moet je denken aan een erg actieve vakantie. Je gaat met je eigen hondenslee op pad. Bij de meeste husky vakanties trek je van trekkershut naar trekkershut. Na bijvoorbeeld een week eindig je weer bij het vertrekpunt.

Je krijgt in principe je eigen slee en team met husky’s. Dit team met honden wordt door de eigenaar of gids samengesteld en blijft ook de hele vakantie jouw team, en daarmee jouw verantwoording. Het is dan ook aan jou om je team met husky’s iedere ochtend voor de slee te spannen, wat al een hele klus is, en aan het einde van de dag weer achter te laten op hun overnachtingsplek. Maar, bij een huskysafari komt veel meer kijken dan dat alleen.

Hieronder een beknopte review van onze husky vakantie in Finland / Lapland. Het is geen – van dag tot dag – reisverslag, maar meer een uitleg hoe de dagen bij een husky safari eruit zien.

De eerste aankomst bij de huskyfarm

We zijn met het vliegtuig vanaf Schiphol richting Finland vertrokken. Daar aangekomen zijn we opgepikt en naar de ‘huskyfarm’ gebracht. Een paar uur in een busje, met een uitzocht op eigenlijk alleen bomen en sneeuw. Aangekomen bij de huskyfarm hebben we, na het inchecken, de boel verkend. De huskyfarm zelf was een eenvoudig gebouwtje. Je kon er slapen en eten. Je hoeft geen luxe complex te verwachten. Meestal liggen deze huskyfarms nogal in the middle of nowhere.

Vlak achter het terrein lagen alle husky’s. Dit was een bijzonder en ook wel indrukwekkend plaatje. Over een vrij groot stuk terrein stonden kleine houten huisjes met stro erin. In ieder huisje lag een husky. De huisjes waren helemaal ingesneeuwd maar in het huisje zelf, waar de honden lagen, was de temperatuur best oké.

Later op de dag werden we samengeroepen voor een uitleg. Tijdens deze informatiesessie krijg je alles te horen over de indeling van de reis, hoe je omgaat met je hondenslee, hoe je omgaat met je honden, wat je wel en niet mag doen, je leert hoe je de slee tijdens de safari vastmaakt aan bijvoorbeeld een boom en meer praktische zaken. Daarnaast werd door de eigenaar van de huskyfarm een team sledehonden (husky’s) voor iedereen persoonlijk samengesteld. Het aantal honden werd uitgekozen met onder andere je gewicht in het achterhoofd. Daarbij werden de honden zelf zorgvuldig uitgezocht. Het zijn natuurlijk roedeldieren met een bepaalde rangorde. De eigenaar kent de honden als geen ander en zal met het samenstellen van je team de honden

Op pad met de hondenslee

De eerste dag is best spannend. De eigenaar of gids zal de eerste keer samen met jou de husky’s halen en inspannen. Het is belangrijk dat de honden in een specifieke volgorde worden ingespannen. De leider moet vooraan lopen. Daarna loopt het in volgorde van rang af. Je krijgt dan ook een overzicht met de namen van de honden en de plek waar ze moeten worden ingespannen.

Inspannen van de husky’s

Husky’s zijn sterke honden. Daarbij zijn ze enorm enthousiast als ze merken dat ze weer mogen gaan rennen. Het is aan jou om, voor vertrek, iedere hond apart te halen en op de juiste plek voor de slee te spannen. Je begint hiermee met de leider en werkt zo de rangen naar beneden af. Doe je dit in een verkeerde volgorde kan het zijn dat de honden met elkaar gaan vechten.

Je honden voor de hondenslee spannen lijkt een simpel klusje, maar neem van mij aan dat je na een paar honden je dikke winterjas een stukje open doet… ook al vriest het 20 graden of meer. De honden hebben een tuigje aan. Dit tuigje pak je vast en neemt zo hond voor hond, tussen je benen, mee naar de slee. De honden zijn enorm sterk en worden nogal wild van enthousiasme als je ze richting je slee brengt. Dit kost best wat kracht. Het is hierbij ook belangrijk dat je het tuigje op de juiste manier vasthoudt, zodat je niet per ongeluk je vingers breekt als de husky ineens een rare beweging maakt. Deze techniek leer je van de eigenaar / gids.
Nadat alle husky’s voor je slee zijn gebonden kan de reis beginnen. Het is op dat moment een herrie van jewelste omdat de honden zich flink laten horen. Vergeet trouwens niet je bagage in je slee te laden, want die neem je zelf mee.

Het besturen van je team husky’s / hondenslee

In veel gevallen zal de gids vooruit rijden met een sneeuwscooter. Op deze manier kan hij, wanneer nodig, het spoor uitzetten. De husky’s volgen in principe het spoor dat door de sneeuwscooter is uitgezet. Je merkt dat de slee, wanneer je het touw los trekt waarmee de slee aan een boom vast zat, met een flinke ruk op gang komt. Het is het makkelijkste om een paar stappen mee te rennen en daarna op de slee te stappen, zodat je niet meteen van de slee valt door de schok. Het is toch wel van enig belang dat je met je hondenslee zoveel mogelijk in het spoor blijft dat de gids heeft uitgezet. De sneeuw is daar harder waardoor je slee gewoon overeind blijft. Ga je met één kant van de slee te ver uit het spoor, dan kan het zijn dat de kant van de slee die in de zachte sneeuw terecht komt wegzakt, met als gevolg dat je heel goed je best moet doen om niet met slee en al om te vallen. In deze gevallen is het belangrijk om je gewicht zoveel mogelijk op de kant van de slee te zetten die nog op de hardere ondergrond is.

Oeps, de slee valt om of ik val van de slee

Bij het maken van bochten nemen de husky’s nogal eens de binnenbocht. Dit betekent dus dat je goed op je hoede moet zijn om te voorkomen dat je teveel gewicht op de zachtere sneeuw zet. Het komt bij de meeste mensen in het begin wel voor dat het toch fout gaat en dat je van de slee valt, of dat de slee kantelt. In beide gevallen moet je alles op alles zetten om de slee vast te houden. Laat je de slee een fractie van een seconde los, dan zal je een paar tellen later je hele team met husky honden en je slee aan de horizon zien verdwijnen. In dat geval wordt het team verderop wel weer onderschept door de gids of door je voorgangers.

Wanneer je van je slee afvalt, probeer dan overeind te blijven en mee te rennen waarna je weer op je slee springt. Val je, of valt je hele slee om, hou dan ook vast en probeer weer op je slee te klimmen en/of je slee weer overeind te krijgen. De gids zal je voor je vertrek uitleggen hoe je dit moet doen.
Uit ervaring weet ik dat dit een knappe work out is. Vasthouden aan de slee terwijl je slee op zijn kant ligt, de honden maar door blijven rennen hoe hard je ook roept dat ze moeten stoppen, en je niets meer ziet door de sneeuw die in je gezicht komt. Gelukkig komt dit meestal de eerste dag alleen voor. Hoe meer je het gevoel krijgt hoe je met de slee om moet gaan, hoe relaxter het wordt.

Pauze en lunch

Omdat je in de ochtend vertrekt en pas in de avond aankomt, lunch je meestal ergens in het bos. Vaak zal er vuur gemaakt worden waarop een hele zware maaltijdsoep wordt gemaakt. Hier is het weer belangrijk dat je je team husky’s op de juiste manier vastmaakt aan een boom. Ook moet er voldoende ruimte blijven tussen de teams met honden, om ruzie te voorkomen.

Helemaal alleen in de natuur

Je gaat met een aantal mensen op pad, iedereen met zijn eigen team husky’s en een eigen slee. Wat er gaat gebeuren, dat is dat jullie niet netjes in een rijtje blijven. Na verloop van tijd wordt de ruimte tussen de teams groter. Het kan zomaar zijn dat je, ook al ben je op een enorme open vlakte of bevroren meer, helemaal niemand meer ziet. Om je heen alleen maar rust, en je voelt je dan even helemaal alleen op de wereld. Het enige wat je dan hoort is het geluid van de slee in de sneeuw en het hijgen van de honden. Een bijzondere ervaring, en een hele mooie herinnering.

Overnachten

Aan het eind van de middag zal je aankomen bij een hutje waar wordt overnacht. Ook al ben je moe, je honden gaan voor. Je zal eerst de husky’s moeten verzorgen voor je zelf kunt gaan zitten. De slee moet worden vastgemaakt aan een boom. Ook de honden moeten weer worden uitgespannen, en op hun slaapplaats worden vastgelegd. Dit is ook weer een flinke klus. Hierna moeten de honden eerst worden gevoerd. Zijn de honden helemaal verzorgd, dan kan je aan jezelf gaan denken.

Het kan nogal eens voorkomen dat de temperatuur in het huisje zelf ongeveer net zo laag is als de temperatuur buiten, ver onder het vriespunt dus. Hout verzamelen voor de haard om het huisje te ontdooien.

Ook zal het toilet vaak buiten, of zelfs op een afstandje van het huisje liggen. Wanneer je ‘s-nachts naar het toilet moet, kan het dus zijn dat je je helemaal moet aankleden voor een loopje naar het toiletgebouw. Ook hier zal ook een flinke laag ijs aan de binnenkant van het gebouwtje zitten. Het toilet bestaat vaak ook uit een hutje met een bankje van kurk, een gat in dat bankje en een emmer eronder.

De dag erna begint het hele circus weer opnieuw. Wanneer je wakker wordt zal je eerst je honden moeten verzorgen, voor je zelf aan je ontbijt kan beginnen. Na een stevig ontbijt vertrek je weer naar de volgende slaapplaats.

Huilen als wolven

Wat ik persoonlijk heel bijzonder vond was het huilen van de husky’s… huilen als wolven. Om de zoveel tijd, en dat ging de hele nacht door, begon één van de husky’s te huilen, waarna de rest aanhaakte. Het klonk alsof je een hele roedel wolven naast het huis had.

Een moeilijk afscheid

Wij zijn gek op dieren. Ik ben opgegroeid met honden, waardoor ik een zwak voor ze heb. De hele husky safari, dus een week lang, trek je op met je team husky’s. Je honden zijn je beste vrienden in deze week. Het is niet raar als je een band opbouwt met één of meerdere husky honden. Ik had dan ook moeite met het afscheid van mijn nieuwe vrienden, met name de jonge, grote kerel Usva. Ik heb een dag lang met een minder lekker gevoel gelopen, maar dat gevoel maakte snel ruimte voor supergave herinneringen die ik van mijn leven niet meer vergeet.