Huskytocht Lapland of husky tour. Met je eigen team sledehonden door de natuur van Lapland. Onze ervaringen met een supervette husky tour.
Op zoek naar een actieve en avontuurlijke vakantie? Denk eens aan een husky vakantie. Deze review is gemaakt vanuit onze eigen ervaringen met een superleuke huskytocht in Lapland. Wij hebben deze Husky vakantie gedaan bij de Fin-Jann Huskyfarm.
Bekijk bestemmingen, mogelijkheden, onafhankelijke reviews over onder andere huskytochten in Lapland hier op Tripadvisor.
Spring meteen naar je favoriete onderwerp
Wat houdt een huskytocht precies in
De aankomst bij de huskyfarm
Op pad met de hondenslee
Inspannen van de husky’s
Het besturen van je hondenslee
Oeps, de slee valt om
Pauze en lunch
Helemaal alleen in de natuur met je honden
Overnachten
Huilen als wolven
Een emotioneel afscheid van je honden
Wat houdt een Husky vakantie of Huskytocht in Lapland precies in
Wanneer je als vakantie een huskytocht gaat doen, moet je er vanuit gaan dat het een hele actieve vakantie gaat worden. Het besturen van je team sledehonden is hard werken. Je gaat met je eigen hondenslee op pad. Bij de meeste husky vakanties trek je van trekkershut naar trekkershut. Na bijvoorbeeld een week eindig je weer bij het vertrekpunt.
Je krijgt in principe je eigen slee en team met husky’s. Dit team met honden wordt door de eigenaar of gids samengesteld en blijft ook de hele vakantie jouw team, en daarmee jouw verantwoording. Het is dan ook aan jou om je team met husky’s iedere ochtend voor de slee te spannen, wat al een hele klus is, en aan het einde van de dag weer achter te laten op hun overnachtingsplek. Maar, bij een huskytocht in Lapland komt veel meer kijken dan dat alleen.
Hieronder een beknopte review van onze husky vakantie in Finland / Lapland. Het is geen – van dag tot dag – reisverslag, maar meer een uitleg hoe de dagen bij een husky safari eruit zien.
De eerste aankomst bij de huskyfarm
We zijn met het vliegtuig vanaf Schiphol richting Finland vertrokken. Daar aangekomen zijn we opgepikt en naar de ‘huskyfarm‘ gebracht. Een paar uur in een busje, met een uitzicht op eigenlijk alleen bomen en sneeuw. Aangekomen bij de huskyfarm hebben we, na het inchecken, de boel verkend. De huskyfarm zelf was een eenvoudig gebouwtje. Je kon er slapen en eten, dat was het. Je hoeft geen luxe complex te verwachten. Meestal liggen deze huskyfarms nogal in the middle of nowhere.
Vlak achter het terrein lagen alle husky’s. Dit was een bijzonder en ook wel indrukwekkend plaatje. Over een vrij groot stuk terrein stonden kleine houten huisjes met stro erin. In ieder huisje lag een husky. De huisjes waren helemaal ingesneeuwd maar in het huisje zelf, waar de honden lagen, was de temperatuur best oké.
Later op de dag werden we samengeroepen voor een uitleg over de huskytocht in Lapland. Tijdens deze informatiesessie krijg je alles te horen over de indeling van de reis. Ook hoe je omgaat met je hondenslee, hoe je omgaat met je honden, wat je wel en niet mag doen, je leert hoe je de slee tijdens de safari vastmaakt aan bijvoorbeeld een boom, en meer praktische zaken. Daarnaast werd door de eigenaar van de huskyfarm een team sledehonden (husky’s) voor iedereen persoonlijk samengesteld. Het aantal honden werd uitgekozen met onder andere je gewicht in het achterhoofd. Daarbij werden de honden zelf zorgvuldig uitgezocht. Het zijn natuurlijk roedeldieren met een bepaalde rangorde. De eigenaar kent de honden als geen ander en zal zo een team sledehonden samenstellen wat goed samengaat. Zo krijg je geen ruzie onder de honden onderling.
Op pad met de hondenslee tijdens de huskytocht Lapland
De eerste dag van de huskytocht in Lapland is best spannend. De eigenaar of gids zal de eerste keer samen met jou de husky’s halen en inspannen. Het is belangrijk dat de honden in een specifieke volgorde worden ingespannen. De leider moet vooraan lopen. Daarna loopt het in volgorde van rang de husky’s af. De honden die het laagste in de rangorde staan lopen achteraan. Je krijgt dan ook een overzicht met de namen van de honden en de plek waar ze moeten worden ingespannen.
Inspannen van de husky’s, een flinke opgave
Husky’s zijn sterke honden. Daarbij zijn ze enorm enthousiast als ze merken dat ze weer mogen gaan rennen. Het is aan jou om, voor vertrek, iedere hond apart te halen en op de juiste plek voor de slee te spannen. Je begint hiermee met de leider en werkt zo de rangen naar beneden af. Doe je dit in een verkeerde volgorde kan het zijn dat de honden met elkaar gaan vechten.
Je honden voor de hondenslee spannen lijkt een simpel klusje, maar neem van mij aan dat je na een paar honden je dikke winterjas een stukje open doet… ook al vriest het 20 graden of meer. De honden hebben een tuigje aan. Dit tuigje pak je vast en neemt zo hond voor hond, tussen je benen, mee naar de slee. De honden zijn enorm sterk en worden nogal wild van enthousiasme als je ze richting je slee brengt. Dit kost best wat kracht.
Het is hierbij ook belangrijk dat je het tuigje op de juiste manier vasthoudt, zodat je niet per ongeluk je vingers breekt als de husky ineens een rare beweging maakt. Deze techniek leer je van de eigenaar / gids.
Nadat alle husky’s voor je slee zijn gebonden kan de reis beginnen. Het is op dat moment een herrie van jewelste omdat alle honden zich flink laten horen. Vergeet trouwens niet je bagage in je slee te laden, want die neem je zelf mee. De huskytocht door een stukje Lapland begint.
Het besturen van je team husky’s / hondenslee
In veel gevallen zal de gids vooruit rijden met een sneeuwscooter. Op deze manier kan hij, wanneer nodig, het spoor uitzetten die jij met je slee moet volgen. De husky’s volgen in principe het spoor dat door de sneeuwscooter is uitgezet.
Voor vertrek zit je slee met en speciale knoop vast aan een boom. Deze knoop kan je in 1 keer lostrekken. Je merkt dat de slee, wanneer je het touw los trekt, met een flinke ruk op gang komt. De husky’s gaan meteen op volle snelheid er vandoor. Het is het makkelijkste om een paar stappen mee te rennen en daarna op de slee te stappen, zodat je niet meteen van de slee valt door de schok. Dat is even doorhebben, na een paar keer is dat vrij eenvoudig.
Het is toch wel van enig belang dat je met je hondenslee zoveel mogelijk in het spoor blijft dat de gids heeft uitgezet. De sneeuw is daar aangedrukt en daardoor harder waardoor je slee gewoon overeind blijft. Ga je met één kant van de slee te ver uit het spoor, dan kan het zijn dat de kant van de slee die in de zachte sneeuw terecht komt, wegzakt. Het gevolg daarvan is dat je heel goed je best moet doen om niet met slee en al om te vallen. In deze gevallen is het belangrijk om je gewicht zoveel mogelijk op de kant van de slee te zetten die nog op de hardere ondergrond is.
Oeps, de slee valt om of ik val van de slee
Bij het maken van bochten nemen de husky’s nogal eens de binnenbocht. Dit betekent dus dat je goed op je hoede moet zijn om te voorkomen dat je slee niet wegzakt in de zachte sneeuw. Het komt bij de meeste mensen in het begin wel voor dat het toch fout gaat en dat je van de slee valt, of dat de hele slee kantelt. Dat is de volgende uitdaging tijdens de huskytocht door Lapland. Of je nou van de slee valt of dat de hele slee omvalt, je moet alles op alles zetten om de slee vast te houden.
Laat je de slee een fractie van een seconde los, dan zal je een paar tellen later je hele team met husky honden en je slee aan de horizon zien verdwijnen. In dat geval wordt het team verderop wel weer onderschept door de gids of door je voorgangers. Ik weet uit ervaring dat het soms voor kan komen dat je tientallen meters door de sneeuw wordt gesleurd en daarbij zelfs onder de sneeuw kan verdwijnen.
Vasthouden aan je slee anders kan je lopen
Wanneer je van je slee afvalt, probeer dan overeind te blijven en mee te rennen waarna je weer op je slee springt. Val je, of valt je hele slee om, hou dan ook vast en probeer weer op je slee te klimmen en/of je slee weer overeind te krijgen. De gids van je huskytocht in Lapland zal je voor je vertrek uitleggen hoe je dit moet doen.
Uit ervaring weet ik ook dat dit een knappe work out is. Vasthouden aan de slee terwijl je slee op zijn kant ligt, de honden die maar door blijven rennen hoe hard je ook roept dat ze moeten stoppen, en je niets meer ziet door de sneeuw die in je gezicht komt. Gelukkig komt dit meestal de eerste dag alleen voor. Hoe meer je het gevoel krijgt hoe je met de slee om moet gaan, hoe relaxter het wordt.
Pauze en lunch tijdens de huskytocht in Lapland
Omdat je in de ochtend vertrekt en pas in de avond aankomt, lunch je meestal ergens in het bos. Vaak zal er vuur gemaakt worden waarop een hele zware maaltijdsoep wordt gemaakt. Hier is het weer belangrijk dat je je team husky’s op de juiste manier vastmaakt aan een boom. Ook moet er voldoende ruimte blijven tussen de teams met honden, om ruzie te voorkomen.
Helemaal alleen in de natuur. Alleen met je honden
Je gaat met een aantal mensen op pad tijdens de huskytocht in Lapland, iedereen met zijn eigen team husky’s en een eigen slee. Wat er gaat gebeuren, dat is dat jullie niet netjes in een rijtje blijven. Ieder team loopt net even in een ander tempo. Na verloop van tijd wordt de ruimte tussen de teams groter. Het kan zomaar zijn dat je, ook al ben je op een enorme open vlakte of bevroren meer, helemaal niemand anders meer ziet.
Om je heen alleen maar rust, en je voelt je dan even helemaal alleen op de wereld. Het enige wat je dan hoort, is het geluid van de slee in de sneeuw en het hijgen van de honden. Een bijzondere ervaring, en een hele mooie herinnering. De eerste keer dat je helemaal alleen bent vinden sommige mensen het wat eng, maar na een paar keer wordt het echt rustgevend. Geen verkeer, geen andere mensen, geen andere geluiden…

Overnachten tijdens je huskytocht in Lapland
Voor je kunt overnachten is er nog veel te doen.
De honden gaan voor alles tijdens de huskytocht in Lapland
Aan het eind van de middag zal je aankomen bij een hutje waar wordt overnacht. Ook al ben je moe of heb je honger, je honden gaan voor. Je zal eerst de husky’s moeten verzorgen voor je zelf kunt gaan zitten. De slee moet worden vastgemaakt aan een boom. Ook de honden moeten weer worden uitgespannen, en op hun slaapplaats worden vastgelegd. Dit is ook weer een flinke klus. Hierna moeten de honden eerst worden gevoerd. Zijn de honden helemaal verzorgd, dan kan je aan jezelf gaan denken.
Alles in huis bevroren
Het kan nogal eens voorkomen dat de temperatuur in het huisje zelf ongeveer net zo laag is als de temperatuur buiten, ver onder het vriespunt dus. Hout verzamelen voor de haard om het huisje te ontdooien. Alles binnen is vaak bevroren.
Het toilet kun je niet doorspoelen
Ook zal het toilet vaak buiten, of zelfs op een afstandje van het huisje liggen. Wanneer je ’s nachts naar het toilet moet, kan het dus zijn dat je je helemaal moet aankleden voor een loopje naar het toiletgebouw. Ook hier zal ook een flinke laag ijs aan de binnenkant van het gebouwtje zitten. Het toilet bestaat vaak ook uit een houten hutje met een bankje van kurk, een gat in dat bankje en een emmer eronder. Een keer in de zoveel tijd wordt de emmer geleegd, dus je kunt een goede inschatting maken hoeveel mensen er voor je zijn geweest op deze huskytocht door Lapland.
De dag erna begint het hele circus weer opnieuw. Wanneer je wakker wordt zal je eerst je honden moeten verzorgen, voor je zelf aan je ontbijt kan beginnen. Na een stevig ontbijt vertrek je weer naar de volgende slaapplaats.
Huilen als wolven
Wat ik persoonlijk heel bijzonder vond was het huilen van de husky’s… huilen als wolven. Om de zoveel tijd, en dat ging de hele nacht door, begon één van de husky’s te huilen, waarna de rest aanhaakte. Het klonk alsof je een hele roedel wolven naast het huis had. Heel indrukwekkend om te horen.
Een emotioneel afscheid van je honden als afsluiting van de huskytocht Lapland
Wij zijn gek op dieren. Ik ben opgegroeid met honden, waardoor ik een zwak voor ze heb. De hele huskytocht, dus een week lang, trek je op met je team husky’s. Je honden zijn je beste vrienden in deze week. Het is niet raar als je een band opbouwt met één of meerdere husky honden tijdens de huskytocht in Lapland. Ik had dan ook moeite met het afscheid van mijn nieuwe vrienden, met name de jonge, grote kerel Usva. Ik heb een dag lang met een minder lekker gevoel gelopen, maar dat gevoel maakte snel ruimte voor supergave herinneringen die ik van mijn leven niet meer vergeet.