Internationaal rijbewijs bij vakantie buiten Europa

Ga je op op reis buiten Europa en ben je van plan een auto te huren, dan is het verstandig om na te gaan of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Er zijn namelijk de nodige landen waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt om een auto te kunnen huren.

Spring direct naar jouw onderwerp:

Wat is een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een document die je naast je echte rijbewijs in een aantal landen moet kunnen overleggen, wanneer je een auto wilt huren. Op een internationaal rijbewijs staan eigenlijk dezelfde gegevens als op je eigen rijbewijs, maar dan in andere talen. Met dit internationale rijbewijs is het voor de verhuurder duidelijk dat je een rijbewijs hebt, en welke voertuigen je mag besturen.

In Europa heb je geen internationaal rijbewijs nodig, hier heb je voldoende aan je eigen rijbewijs. Buiten de EU zijn er een aantal landen waar een internationaal rijbewijs gevraagd wordt. Ga voor vertrek dus na welke landen (zie verderop in dit artikel) een internationaal rijbewijs verplicht stellen.

Een internationaal rijbewijs ziet er totaal anders uit dan je eigen rijbewijs. Het is een goedkoop ogend document.

Verschillende internationale rijbewijzen

Verblijf je in één land, dan is het niet zo’n probleem. Ben je van plan om meerdere landen aan te doen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je voor ieder land een apart internationaal rijbewijs nodig hebt.

Aanvragen internationaal rijbewijs

Het online aanvragen van een internationaal rijbewijs is niet mogelijk. De enige manier om een internationaal rijbewijs te krijgen, is door deze persoonlijk aan te gaan vragen. Het aanvragen van een internationaal rijbewijs kan je doen bij de ANWB (in de ANWB winkels).

Je hoeft niet lang te wachten op je internationale rijbewijs. Wanneer je je eigen rijbewijs en pasfoto’s meeneemt, dan kan je het internationale rijbewijs meteen meenemen. Het is een standaard document waar jouw gegevens op worden ingevuld. Er zijn kosten gemoeid met het aanvragen van een internationaal rijbewijs.

Je hoeft geen lid te zijn van de ANWB om een internationaal rijbewijs te halen. Als niet lid betaal je alleen iets meer dan ANWB leden.

Heb je echt een internationaal rijbewijs nodig

Zoals gezegd heb je binnen de Europese Unie geen internationaal rijbewijs nodig. Buiten de EU vragen maar een aantal landen om een internationaal rijbewijs.
Bij het huren van een auto in een van de landen waar een internationaal rijbewijs wordt gevraagd, wordt ook lang niet altijd om het document gevraagd. Het overleggen van je eigen rijbewijs is vaak voldoende, maar het kan net zo goed zijn dat er wel gevraagd wordt naar je internationale rijbewijs. Het is dus belangrijk dat je er wel een bij je hebt in de landen waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Het kan een hoop problemen voorkomen.

In welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig

Om erachter te komen in welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt, kan je het beste de website van de ANWB raadplegen. Hier staat een mooi overzicht met alle landen waar je niet zonder internationaal rijbewijs mag rijden.