ANWB internationaal rijbewijs buitenland

ANWB internationaal rijbewijs

ANWB internationaal rijbewijs nodig in het buitenland?
Wanneer heb je een internationaal rijbewijs nodig in het buitenland? Hoe en waar vraag je je internationale rijbewijs aan?

Kijk meteen op de website van de ANWB voor meer informatie over het aanvragen van het internationaal rijbewijs.

Ga je op op reis buiten Europa en ben je van plan een auto te huren, dan is het verstandig om na te gaan of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Er zijn namelijk nogal wat landen waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt om een auto te kunnen huren. Het zou zonde zijn als je een mooie vakantie hebt gepland naar het buitenland, en geen auto kunt huren omdat je geen internationaal rijbewijs hebt.

Spring direct naar jouw onderwerp:

Wat is een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een document die je naast je echte rijbewijs op veel plekken in het buitenland moet kunnen overleggen wanneer je een auto wilt huren. Op een internationaal rijbewijs staan eigenlijk dezelfde gegevens als op je eigen rijbewijs, maar dan in andere talen. Hiermee is het voor de verhuurder duidelijk dat je een geldig rijbewijs hebt in je eigen land, en welke voertuigen je mag besturen.

In Europa kan je het met je eigen Nederlandse rijbewijs af, hier heb je dus geen internationaal rijbewijs nodig. Buiten de EU zijn er een aantal landen waar het internationale rijbewijs wel vereist is. Ga voor vertrek dus na waar je in het buitenland (zie verderop in dit artikel) een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Een internationaal rijbewijs ziet er totaal anders uit dan je eigen rijbewijs. Het is een goedkoop ogend document. Als je niet beter zou weten, dan zou je echt denken dat het geen officieel document is. Toch kan dit papiertje in het buitenland belangrijk zijn.

Verschillende soorten rijbewijzen

Verblijf je tijdens je reis in hetzelfde land, dan is één internationaal rijbewijs voldoende. Ben je van plan om meerdere landen aan te doen, dan kan het zomaar zijn dat je voor ieder land een apart internationaal rijbewijs nodig hebt. Een internationaal rijbewijs voor het buitenland is dus niet altijd maar één document.

Aanvragen ANWB internationaal rijbewijs buitenland

Het online aanvragen van een internationaal rijbewijs is niet mogelijk. De enige manier om het document te krijgen, is door deze persoonlijk aan te gaan vragen. Het aanvragen van een internationaal rijbewijs kan je doen bij de ANWB (in de ANWB winkels).

Je hoeft niet lang te wachten op je ANWB internationale rijbewijs. Wanneer je je eigen rijbewijs en pasfoto’s meeneemt, dan kan je na het aanvragen ervan het ANWB internationale rijbewijs meteen meenemen. Het is een standaard document waar jouw gegevens op worden ingevuld. Het aanvragen van een internationaal rijbewijs is niet gratis.

Je hoeft geen lid te zijn van de ANWB om een internationaal rijbewijs te halen. Als je lid bent van de ANWB dan betaal je alleen iets minder voor je rijbewijs dan wanneer je geen lid zou zijn.

Heb je echt een internationaal rijbewijs nodig in het buitenland

Zoals gezegd heb je binnen de Europese Unie geen internationaal rijbewijs nodig. Je kan hier gewoon met je eigen Nederlandse rijbewijs overal terecht.
Buiten de EU vragen maar een aantal landen om een internationaal rijbewijs. Bij het huren van een auto in een van de landen waar een internationaal rijbewijs vereist is, wordt ook lang niet altijd om het document gevraagd. Het overleggen van je eigen Nederlandse rijbewijs is vaak voldoende, maar het kan net zo goed zijn dat er wel gevraagd wordt naar je internationale rijbewijs. Het is dus belangrijk dat je er wel een bij je hebt in de landen waar dit document vereist is. Het kan een hoop problemen voorkomen.

In welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig

Om erachter te komen in welke landen je een ANWB internationaal rijbewijs nodig hebt, kan je het beste de website van de ANWB raadplegen. Hier staat een mooi overzicht met alle landen waar je niet zonder internationaal rijbewijs mag rijden.

Ook al stelt een internationaal rijbewijs niet zo heel veel voor, het is toch belangrijk om ervoor te zorgen dat je er een hebt wanneer je buiten Europa op vakantie gaat. Voorkomen is beter dan een verpeste vakantie.