Is snorkelen in Egypte gevaarlijk?

snorkelen gevaarlijke dieren in de rode zee

Enige tijd geleden  hebben we een artikel gemaakt over de mogelijkheden om te snorkelen in Egypte (Rode Zee). Uit vragen die we hebben gehad over gevaren van snorkelen in de Rode Zee bij Egypte maken we op dat er veel vragen zijn over de veiligheid van het zwemmen en snorkelen in de Rode Zee. “Is snorkelen in Egypte gevaarlijk?” of “hoe ziet het met gevaarlijke dieren en haaien bij Egypte?” zijn veel voorkomende vragen. Er zijn inderdaad wel wat risico’s verbonden aan het betreden van de Rode Zee aan de Egyptische kust, maar is snorkelen bij Egypte echt zo gevaarlijk? Een paar voorbeelden.

Wij hebben veel gesnorkeld bij het huisrif van het Aurora Bay Oriental Resort in Marsa Alam. Een ideale plek omdat je voornamelijk in een baai snorkelt. Een aanrader!

Direct naar je gewenste onderwerp:
Gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte
Haaien bij Egypte – Rode Zee
Is snorkelen bij Egypte gevaarlijk
[TIP] Complete Egypte reizen

Gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte

Egypte, met name het gebied bij Marsa Alam en Hurghada, is een enorm populaire vakantiebestemming voor zonaanbidders, snorkelaars en duikers. Dat is ook niet zo vreemd want de zon schijnt er gemiddeld 365 dagen per jaar en de onderwaterwereld is er al vanaf een paar meter van het strand adembenemend. De koraalriffen langs de kust vormen de thuisbasis van een enorme verscheidenheid aan vissen, schildpadden, octopussen, roggen en meer. Wanneer je de zee inloopt zal je al snel de nodige vissen om je benen zien zwemmen. Ga je snorkelen, dan is er ook eigenlijk vanaf de eerste meters al van alles te zien.

Langs de kust van de Rode Zee liggen veel koraalriffen waar het krioelt van het leven. Veel van de dieren zijn niet gevaarlijk maar toch is het wel een beetje oppassen,want snorkelen bij Egypte kent wel wat gevaren en risico’s. Er zitten zeker wel wat gevaarlijke dieren. Een aantal van de dieren die langs de Egyptische kust bij Marsa Alam en Hurghada voorkomen die niet helemaal ongevaarlijk zijn hebben we in dit artikel beschreven.

De kans dat je deze dieren tegenkomt langs de kust en in de koraalriffen tijdens het snorkelen bij Egypte is groot. Om problemen te voorkomen blijft ‘respect’ het toverwoord. Jij bepaald (groten)deels in hoeverre snorkelen bij Egypte gevaarlijk is.

Schildpadden, hou gepaste afstand

Jij komt in het domein van deze zeebewoners. Hou daarom gewoon afstand en jaag ze niet op. Laat jij ze met rust, dan laten ze jou ook met rust. Dit geldt trouwens ook voor de vriendelijke reuzen, de schildpadden. Tijdens het snorkelen zal je waarschijnlijk ook enorm grote schildpadden tegenkomen. Deze dieren doen in principe helemaal niets. Je kan dan ook vrij dicht bij ze komen en een stuk met ze mee zwemmen. Ze houden je hooguit wat in de gaten maar zullen niets doen.

Ondanks alles kunnen schildpadden enorm bijten, dus ook hier weer.. jaag ze niet op en hou gepaste afstand. Je ziet wel eens mensen die het nodig vinden om de schildpadden aan te raken of vast te houden om zich voor te laten trekken. Nog los van het feit dat je dit niet hoort te doen, kan het snorkelen met deze vriendelijke reuzen dan wel gevaarlijk worden. Een ritje naar het ziekenhuis kan je dan alleen jezelf de schuld van geven.

is snorkelen in Egypte gevaarlijk
Is snorkelen in Egypte echt zo gevaarlijk?

Haaien bij Egypte / Rode Zee

Voor wat betreft de dieren die je zoal tegenkomt hoef je je in principe geen zorgen te maken, zolang je maar gepaste afstand houdt en ze hun gang laat gaan. Maar… er leven ook verschillende soorten haaien. Enkele van de haaien soorten die hier voor de kust leven kunnen we gevaarlijk zijn voor mensen die aan het snorkelen zijn. Bij Marsa Alam en Hurghada vlak bij de kust van Egypte leven onder andere rifhaaien, stierhaaien en hamerhaaien.

Over haaien hoef je je ook niet zo heel veel zorgen te maken, maar het komt af en toe toch voor dat mensen worden aangevallen door haaien. Snorkelen bij de plaatsen Marsa Alam en Hurghada in Egypte kan dus zeker wel gevaarlijk zijn.

In de zomer van 2018 is vlak voor de kust van Marsa Alam een toerist aangevallen door een stierhaai. Deze toerist heeft de aanval niet overleefd. Dit was een paar honderd meter van de plek waar wij een paar weken later ook aan het snorkelen waren. Dit gaf wel een bijzonder gevoel, zeker omdat we met ons gezinnetje aan het snorkelen waren. Ikzelf hield de rest van het gezin en de omgeving goed in de gaten.

Ga nooit alleen snorkelen, dat maakt het minder gevaarlijk!

Het is dan ook niet aan te raden om in je eentje te gaan snorkelen, ook al is de kans dat je een agressieve haai tegenkomt niet zo groot. Vier ogen zien meer dan twee en zes weer meer dan vier. Blijf altijd bij elkaar. Het blijft wel altijd verstandig om iets mee te nemen waarmee je een eventueel nieuwsgierige haai mee kunt prikken als hij te dicht bij komt.
Het is sowieso onverstandig om alleen te gaan snorkelen. Naast de dieren die gevaarlijk kunnen zijn, kan je ook kramp of een ander probleem krijgen. Je moet dan altijd op iemand terug kunnen vallen die bij je zwemt.

Als duiker ben je op zich wel veilig voor haaien, maar als snorkelaar kan een ontmoeting met een haai toch wel wat vervelender zijn. Omdat je tijdens het snorkelen aan de oppervlakte drijft hebben haaien sneller de neiging om je aan te vallen omdat ze je als prooi zien. Het blijft dus altijd opletten wat er om je heen zwemt.

Is snorkelen bij Egypte dus gevaarlijk?

Snorkelen, zwemmen en duiken in Egypte bij Marsa Alam en Hurghada is op zich niet echt gevaarlijk zolang je de dieren maar met respect behandelt en afstand houdt. Helemaal zonder gevaar is het dus niet, er zwemmen haaien die mensen aan kunnen vallen, wat ook wel eens gebeurt. Toch is de kans dat je een haai tegenkomt niet zo heel groot. Als je kijkt naar het aantal mensen die jaarlijks bij Egypte de zee ingaan en hoe weinig mensen er maar een haai tegenkomen… dan valt het allemaal wel mee.. Maar de kans is er natuurlijk wel…

Snorkelen in Egypte gevaarlijk? Wanneer je afstand houdt en niet alleen gaat snorkelen kan het goed, maar helemaal ongevaarlijk is het niet.
Je bepaalt zelf grotendeels hoe gevaarlijk snorkelen bij Hurghada en Marsa Alam in de Rode Zee is, dus hou je hoofd erbij… word niet overmoedig… neem respect in acht voor de dieren en koraal