Is snorkelen in Egypte gevaarlijk?

snorkelen de beste snorkelplekken snorkelvakantie

Enige tijd geleden  hebben we een artikel gemaakt over de mogelijkheden om te snorkelen in Egypte (Rode Zee). Uit vragen die we hebben gehad over gevaren van snorkelen in de Rode Zee bij Egypte maken we op dat er veel vragen zijn over de veiligheid van het zwemmen en snorkelen in de Rode Zee. “Is snorkelen in Egypte gevaarlijk?” of “hoe ziet het met gevaarlijke dieren en haaien?” zijn veel voorkomende vragen. Er zijn inderdaad wel wat risico’s verbonden aan het betreden van de Rode Zee aan de Egyptische kust. Een paar voorbeelden.

Gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte

Egypte, met name het gebied bij Marsa Alam en Hurghada, is een enorm populaire vakantiebestemming voor zonaanbidders, snorkelaars en duikers. Dat is ook niet zo vreemd want de zon schijnt er gemiddeld 365 dagen per jaar en de onderwaterwereld is er al vanaf een paar meter van het strand adembenemend. De koraalriffen langs de kust vormen de thuisbasis van een enorme verscheidenheid aan vissen, schildpadden, octopussen, roggen en meer. Wanneer je de zee inloopt zal je al snel de nodige vissen om je benen zien zwemmen. Ga je met een snorkel en duikbril, dan is er ook eigenlijk vanaf de eerste meters al van alles te zien.

Langs de kust van de Rode Zee liggen veel koraalriffen waar het krioelt van de dieren. Veel van deze dieren zijn niet gevaarlijk maar toch is het wel een beetje oppassen. Er zitten zeker wel wat gevaarlijke dieren. Een aantal van de dieren die hier voorkomen die niet helemaal ongevaarlijk zijn hebben we in dit artikel beschreven. De kans dat je deze dieren tegenkomt langs de kust en in de koraalriffen tijdens het snorkelen bij Egypte is groot. Om problemen te voorkomen blijft ‘respect’ het toverwoord. Jij bepaald (groten)deels hoe gevaarlijk het snorkelen in Egypte is. Jij komt in het domein van deze zeebewoners. Hou daarom gewoon afstand en jaag ze niet op. Laat jij ze met rust, dan laten ze jou ook met rust. Dit geldt trouwens ook voor de vriendelijke reuzen, de schildpadden. Tijdens het snorkelen zal je waarschijnlijk ook enorm grote schildpadden tegenkomen. Deze dieren doen in principe helemaal niets. Je kan dan ook vrij dicht bij ze komen en een stuk met ze mee zwemmen. Ze houden je hooguit wat in de gaten maar zullen niets doen. Toch kunnen ze enorm bijten, dus ook hier weer.. jaag ze niet op en hou gepaste afstand.

Haaien bij Egypte / Rode Zee

Voor wat betreft de dieren die je zoal tegenkomt hoef je je in principe geen zorgen te maken, zolang je maar gepaste afstand houdt en ze hun gang laat gaan. Maar… er leven ook verschillende soorten haaien. Enkele van de soorten die hier voor de kust leven zijn rifhaaien, stierhaaien en hamerhaaien. Over haaien hoef je je ook niet zo heel veel zorgen te maken maar het komt af en toe toch voor dat mensen worden aangevallen door haaien. In de zomer van 2018 is vlak voor de kust van Marsa Alam een toerist aangevallen door een stierhaai. Deze toerist heeft de aanval niet overleefd.

Als duiker ben je op zich wel veilig voor haaien maar als snorkelaar kan een ontmoeting met een haai toch wel wat vervelender zijn. Omdat je tijdens het snorkelen aan de oppervlakte drijft hebben haaien sneller de neiging om je aan te vallen omdat ze je als prooi zien. Het blijft dus altijd opletten wat er om je heen zwemt. Het is dan ook niet aan te raden om in je eentje te gaan snorkelen, ook al is de kans dat je een agressieve haai tegenkomt niet zo groot. Vier ogen zien meer dan twee en zes weer meer dan vier. Blijf altijd bij elkaar. Het blijft wel altijd verstandig om iets mee te nemen waarmee je een eventueel nieuwsgierige haai mee kunt prikken als hij te dicht bij komt.

Is snorkelen bij Egypte dus gevaarlijk?

Snorkelen, zwemmen en duiken bij Marsa Alam en Hurghada is op zich niet echt gevaarlijk zolang je de dieren maar met respect behandelt en afstand houdt. Helemaal zonder gevaar is het dus niet, er zwemmen haaien die mensen aan kunnen vallen. Toch is de kans dat je een haai tegenkomt niet zo heel groot. Als je kijkt naar het aantal mensen die jaarlijks de zee ingaan en hoe weinig mensen er maar een haai tegenkomen… dan valt het allemaal wel mee.. Maar de kans is er natuurlijk wel…

Vind je het een leuk artikel?

Geef sterren als waardering

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen

Leuk artikel? Delen mag.. graag zelfs :
error