Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft. Leer over, Delfts Blauw, de Delftse Meesters. en natuurlijk Willem van Oranje die hier is vermoord.

Prinsenhof Delft, bijzonder museum in het oude centrum

In het oude stadscentrum van delft, bijna onder de Oude Kerk, vind je museum Prinsenhof Delft. Het museum is gevestigd in een gebouw met historische waarde. Er valt best wat te vertellen over dit bijzondere museum. Denk onder andere aan Willem van Oranje die hier heeft gewoond, en waar hij om het leven is gekomen. Een bijzonder stukje Delft.

Spring meteen naar jouw onderwerp:
Museum Prinsenhof Delft
Prinsenhof Delft, een stukje verleden
Te zien in museum Prinsenhof
Tentoonstelling en activiteiten
Winkeltje Kouwenhoven

Prinsenhof Delft, een stukje verleden

Het is het jaar 1584. In dit jaar heeft in Delft een van de gebeurtenissen plaats gevonden waarover iedereen op school heeft geleerd. In dit jaar is Willem van Oranje vermoord. De moord heeft plaatsgevonden in het gebouw waar nu museum Prinsenhof Delft is gevestigd. Van dit tragische voorval is het bewijs nog te zien. In de muur zitten nog steeds de kogelgaten. Ga je het gebouw waarin het Prinsenhof is gevestigd binnen, dan loop je dus eigenlijk zelf over een pagina uit een geschiedenisboek.

Het gebouw waarin het museum Prinsenhof Delft is gevestigd stamt al uit uit het jaar 1400. Even na 1400 is het gebouw voor het eerst bewoond. In eerste instantie was het gebouw in gebruik al klooster.

Woonhuis Willem van Oranje

We maken een sprongetje naar het jaar 1572. Dit is ongeveer het moment dat Willem van Oranje in het Prinsenhof woonde. De kamer waar Willem van Oranje verbleef, is gelegen aan de kant van de Oude Delft. Hier vandaan was er mooi zicht op de Oude Kerk, die tegenwoordig aardig scheef staat. In de tijd dat Willem van Oranje in het Prinsenhof Delft woonde is een van de trappen verbreed, zodat het meer bij de status van Willem van Oranje paste. Dit is ook de trap waarop hij om het leven is gebracht. Zijn weduwe, Louise de Coligny, heeft kort na de dood van Willem van Oranje de stad Delft verlaten. De Prinsenhof Delft is hierbij weer onder het beheer gekomen van het stadsbestuur. Hierna heeft het gebouw nog verschillende bestemmingen en bewoners gehad. Tegenwoordig is in de Prinsenhof dus museum Prinsenhof Delft gevestigd.

Te zien in museum Prinsenhof Delft

In museum Prinsenhof zijn vaste onderwerpen te zien, maar ook zijn er tijdelijke exposities. Wanneer je het over de vaste onderwerpen hebt moet je denken aan Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. 

Willem van Oranje

Zoals ook hierboven beschreven heeft Willem van Oranje in de Prinsenhof Delft gewoond. Sterker nog… hij is, zoals iedereen op school tijdens de geschiedenisles heeft geleerd, vermoord in dit mooie gebouw. In museum het Prinsenhof Delft leer je alles over het leven van Willem van Oranje. Ook ontdek je wat tot op de dag van vandaag de invloed is van Willem van Oranje op ons Nederland.

museum Prinsenhof Delft Willem van Oranje
Plein bij het Prinsenhof

Delftse Meesters

In museum Prinsenhof Delft ontdek je ook meer over de grote Delftse meesters. Hierbij denk je aan Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Belangrijke namen uit de Delftse en Nederlandse geschiedenis.

Delfts Blauw

Wie Delft zegt, zegt ook Delfts Blauw. Dit is in eerste instantie gemaakt om het Chinese blauw-witte porselein na te maken. Hierbij is een specifiek Delfts product ontstaan. Het in eerste instantie nagemaakte porselein is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een gewild product. In museum Prinsenhof Delft, zal ook je kennis over Delfts Blauw worden bijgespijkerd.

Tentoonstellingen en activiteiten in museum Prinsenhof Delft

Naast de vaste onderwerpen die hierboven zijn beschreven zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien. Lopende tentoonstellingen, en eerder gehouden tentoonstellingen, zijn te zien op de website van museum Prinsenhof.
Hetzelfde als voor de wisselende tentoonstellingen geldt, geldt ook voor de activiteiten. Er zijn altijd activiteiten te doen in museum Prinsenhof Delft. Ook de activiteiten wisselen eens in de zoveel tijd. Op de website van het museum is ook een overzicht te zien van de actuele activiteiten.

Winkeltje Kouwenhoven

Winkeltje Kouwenhoven behoort bij museum Prinsenhof Delft. Dit winkeltje in de Prinsenhof, is een winkeltje zoals je ze tegenwoordig eigenlijk niet meer ziet. Wanneer je het winkeltje binnen komt, waan je je in een ver verleden. Wij persoonlijk bezoeken het winkeltje af en toe voor het kopen van wat echt oud-Hollands snoepgoed. Verder is er ook speelgoed te vinden van lang geleden, oude ansichtkaarten, boekjes en olielampen.
Het winkeltje hoort bij het museum, maar je kunt er zo naar binnen. Je hoeft er dus niet voor het museum zelf in.

Wil je Winkeltje Kouwenhoven bezoeken, dan is het wel handig om even te kijken naar de openingstijden. Standaard is het winkeltje geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 16.45 uur, maar is gesloten tijdens de feestdagen. Let wel even op dat het winkeltje niet alle zondagen is geopend, maar alleen op de zondagen in de even weken.