Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen

prikkeldraad gevangenis

Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen. Beleef het indrukwekkende verleden van deze nazi-gevangenis. Een ervaring die je bijblijft.

Indrukwekkend monument / museum

Nederland heeft een rijke geschiedenis. Ons verleden heeft mooie, maar zeker ook minder mooie tijden gekend. Er zijn dan ook veel musea en monumenten verspreid door het land die de herinneringen hieraan levend houden. Het Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen heeft op mij persoonlijk misschien wel de meeste indruk gemaakt. Ik moet toegeven dat ik wel wat stil was na mijn bezoek aan deze nazi-gevangenis in Scheveningen.

Meer informatie en tickets voor het Oranjehotel Scheveningen koop je hier.

Van gevangenis naar nationaal monument

Deze gevangenis aan de Pompstationsweg in Scheveningen heeft een grote rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter gebruikte de gevangenis om mensen op te sluiten die dingen hadden gedaan die als overtreding werden aangemerkt. In de vijf jaar oorlog hebben er ongeveer 25.000 mensen vastgezeten in deze gevangenis. Onder andere verzetsmensen en Joden werden hier opgesloten, wachtend op wat komen ging.

Het Oranjehotel was voor veel mensen het vertrekpunt naar concentratiekampen. Ook zijn er mensen op de dichtbijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Bij het monument met de kenmerkende klop op de Waalsdorpervlakte wordt ieder jaar nog de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Tot 2009 was het complex in gebruik als gevangenis. Toen het hierna leeg kwam te staan leek er even geen toekomst meer te zijn voor de gevangenis. Er waren zelfs plannen om de gevangenis te slopen. Gelukkig is er een andere beslissing genomen. Na een uitgebreide renovatie is het Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen ontstaan.

Wat is er te ontdekken in het Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen

Er zijn een aantal indrukwekkende dingen te zien die zeker een indruk achter zullen laten. Ik zal er een paar noemen. Voor een compleet beeld raad ik je aan om het Oranjehotel te bezoeken.

Cel 601

Een van de dingen die mij heeft aangegrepen is cel 601. Deze cel is een van de zogenaamde dodencellen. Gevangenen die ter dood werden gebracht hebben hier hun laatste nacht doorgebracht. Het indrukwekkende is dat deze cel nog exact hetzelfde is als aan het einde van de oorlog. Zelfs de teksten die door de gevangenen zijn gemaakt zijn nog te zien. Omdat je hier nog letterlijk ziet hoe het eraan toe ging in de gevangenis, het hedendaagse Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen, kwam dat bij mij echt binnen.

De vaste tentoonstelling

Vanzelfsprekend is er ook een tentoonstelling over het Oranjehotel te zien. Bij deze tentoonstelling krijg je breder overzicht van alles wat zich in de gevangenis heeft afgespeeld. Zeker ook een interessant onderdeel.

Verhalen, foto’s, collectie

Tijdens je bezoek aan het Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen krijg je een goed beeld van de oorlogstijd door alle verhalen en foto’s. Ook zijn er ook andere dingen te zien, waaronder het zakhorloge van Herman Holstege.

Adres en bereikbaarheid van Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen

Het Oranjehotel is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.
Let er wel op dat de ingang aan de Stevinstraat is. Er is een parkeerplaats op het terrein aanwezig, maar die is niet zo heel groot. Als je met de auto komt, dan is het verstandig om vroeg te komen. In de omgeving is het tegenwoordig overal betaald parkeren.

Het adres van het Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen is Van Alkemadelaan 1258, 2597 BP, Den Haag.
Hier koop je je tickets voor het Oranjehotel.

Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen
Nationaal monument Oranjehotel Scheveningen

Drukte in het verkeer op zomerdagen

In de winter en met minder mooi weer is Scheveningen makkelijk bereikbaar. Hou er wel rekening mee dat op mooie warme zomerdagen het verkeer richting Scheveningen dramatisch kan zijn. Hou bij het plannen van je bezoek dus een beetje rekening met het weer.