Nieuwe Kerk Delft en grafkelder bezoeken

grafkelder Hugo de Groot

Nieuwe Kerk Delft, grafkelder van Hugo de Groot, de Oranjes, en het praalgraf van Willem van Oranje bezoeken. Informatie en tickets.

Waarom bezoek je de Nieuwe Kerk in Delft en de grafkelder

De markante Nieuwe Kerk staat op de Markt midden in het historische centrum van Delft. Wanneer je geïnteresseerd bent in Nederland en de Nederlandse geschiedenis is deze kerk best interessant. De kerk is te beklimmen waarna je een prachtig uitzicht hebt over de stad Delft, maar er is meer te zien.
Er zijn combinatietickets te koop voor de Nieuwe Kerk met de grafkelder en de Oude kerk.

In de Nieuwe Kerk Delft vind je onder andere het praalgraf van Willem van Oranje, de grafkelder van Hugo de Groot, en de grafkelder van onze koninklijke familie ‘de Oranjes‘. Een interessant stukje Nederlandse historie om te bezoeken.

Ook interessant om te bezoeken naast de Nieuwe Kerk Delft en de grafkelder zijn bezienswaardigheden als Royal Delft Delfts Blauw fabriek, Vermeer Centrum Delft, historische wandeltour en wat ik persoonlijk heel leuk heb gevonden is een rondvaart door de grachten.

Beklim de toren van de Nieuwe Kerk

Het is even traplopen, maar ik raad je aan om de toren van de Nieuwe Kerk te beklimmen. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad Delft en de omgeving van de stad. Het historische centrum is leuk om te zien.
Wat ik persoonlijk bijzonder vind om te zien zijn de Maria van Jessekerk die vlak naast de Nieuwe Kerk is gebouwd, en de Oude Kerk van Delft die op korte afstand is te zien. Vanuit de toren van de Nieuw Kerk kan je volledig rondom kijken.

De kerk beklimmen gaat via een oude smalle draaitrap. Je komt onderweg ook mensen tegen die de andere kant opgaan, dus het is soms even passen en meten. Wanneer je slecht ter been bent is het niet mogelijk om de toren te beklimmen.

Let wel even op dat je voor het beklimmen van de toren een apart ticket moet kopen. Deze is te koop bij de kassa van de Nieuwe Kerk!

Praalgraf van Willem van Oranje

Willem van Oranje is in 1584 begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. Dit was eigenlijk niet de bedoeling. Normaal zou Willem van Oranje begraven worden in Breda, maar dat was na zijn overlijden niet mogelijk. De reden hiervoor was de Spaanse bezetting van de stad Breda op dat moment. Sinds het moment dat Willem van Oranje hier is begraven, zijn alle leden van ons Koninklijk huis begraven in de grafkelder van de Nieuwe Kerk Delft.

Het praalgraf van Willem van Oranje is pas jaren later ontworpen en gemaakt door beeldhouwer Hendrick de Keyser. Na het overlijden van De Keyser heeft zijn zoon het bouwwerk afgerond in 1623.

De Oranjes liggen hier ook begraven

Zoals gezegd zijn sinds het overlijden van Willem van Oranje alle overleden Oranjes begraven in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Het bijzetten van de overledenen in de grafkelder is een hele happening. Ik heb meerdere keren de imposante stoet voorbij zien trekken van Den Haag naar de Nieuwe Kerk Delft voor bijzetting in de grafkelder. Indrukwekkend!

Nieuwe Kerk Delft grafkelder bezoeken Maria van Jessekerk
Maria van Jessekerk Delft vlak naast de Nieuwe Kerk Delft en grafkelder

Ook de grafkelder van Hugo de Groot is in de Nieuwe Kerk Delft te zien

De grafkelder van Hugo de Groot in de Nieuwe Kerk Delft, ook bekend als Hugo Grotius en Huig de Groot, is ook te bezichtigen. Tenminste, niet de grafkelder in de Nieuwe Kerk Delft zelf, maar wel de steen. Wie kent niet het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist. Een mooi stukje Nederlandse geschiedenis.

De kleuren van de toren van de Nieuwe Kerk Delft

Als je naar de toren van de Nieuwe Kerk in Delft kijkt, dan valt het meteen op dat de toren verschillende kleuren heeft. Over het donkere bovenste gedeelte bestaat een veelgehoord misverstand.

De bouw van de kerktoren heeft ongeveer honderd jaar geduurd. Op 6 september 1496 was de kerktoren eindelijk klaar. Na honderd jaar bouwen mag je er vanuit gaan dat de toren voorlopig wel blijft staan, maar dat is helaas niet zo gebleken. In 1536 is tijdens een stadsbrand de toren van de Nieuwe Kerk Delft volledig afgebrand. De toren is hierna weer helemaal hersteld, maar ook nu weer niet definitief. Aan het einde van de 19e eeuw sloeg de bliksem in, waarna de toren van de Nieuwe Kerk Delft voor de tweede maal moest worden hersteld. De grafkelder van de Nieuwe Kerk Delf is nooit veranderd.

Het grote misverstand over de kleuren van de toren zit hem in het donkere bovenste stuk. De bovenkant van de toren is een stuk donkerder. Veel mensen denken dat dit het gevolg is van een brand, maar dat is niet het geval. Het bovenste gedeelte van de toren van de Nieuwe Kerk Delft is gemaakt van Bentheimer zandsteen. Deze steensoort wordt zwart als gevolg van de verwering door zure regen.

De Nieuwe Kerk Delft en grafkelder bezoeken

Ik persoonlijk vind een bezoek aan de Nieuwe Kerk Delft en de grafkelder zeker interessant. Is het niet om de geschiedenis, dan is het wel om te genieten van het mooie uitzicht over Delft.
Nog wel even voor de duidelijkheid. De Oude Kerk en de Nieuwe Kerk Delft zijn gewoon te bezoeken, maar de grafkelder kan je niet in.
De kerk is niet gratis te bezoeken. Er zijn combinatietickets te koop waarmee je toegang hebt tot zowel de Nieuwe Kerk met de grafkelder als de Oude Kerk van Delft. De kerken liggen dicht bij elkaar, dus het is makkelijk aan te lopen.