Oostpoort Delft, de laatst overgebleven stadspoort van Delft

Oostpoort Delft stadspoort

De kenmerkende Oostpoort Delft is enige stadspoort die vandaag de dag nog te bezoeken is. In het verleden was Delft ommuurd, en waren er acht poorten waardoor je de stad in en uit kon. De Oostpoort is de enige stadspoort die nog overeind staat. De overige poorten zijn samen met de stadsmuur verdwenen. De Oostpoort is op dit moment in gebruik als woonhuis en expositieruimte. Het is niet mogelijk om de Oostpoort Delft van binnen te bekijken.

De stadsmuur en poorten van Delft

Zoals veel andere steden heeft Delft ook een muur om de stad gebouwd. Rond de 15e eeuw is de stadsmuur opgetrokken rond Delft. Deze muur bood de stad bescherming tegen vijanden. Er zijn acht stadspoorten gemaakt in de muur, waaronder de Oostpoort. Deze poorten waren de enige manier om de stad in en uit te gaan. Zo was er enige controle mogelijk op wie en wat er Delft in en uit ging. Over de plaats waar deze poorten zijn gebouwd is goed nagedacht. Overdag waren de poorten geopend maar s nachts gingen de stadspoorten dicht.

Bij de poorten en op de stadsmuur zijn ook torens gebouwd waarvandaan de omgeving in de gaten kon worden gehouden. In het geval dat er gevaar dreigde konden de poorten meteen worden gesloten om het gevaar buiten de muren te houden.
In 1514 zijn de torens van de Oostpoort Delft nog extra verhoogd.

De stadsmuur van Delft heeft een paar eeuwen gestaan. In de 19e eeuw is de muur rond Delft afgebroken. Nu Delft niet meer afgesloten was, kwam dit ten goede van de verdere ontwikkeling van de stad.

De Oostpoort Delft

Zoals gezegd is de Oostpoort nog de enige stadspoort die is overgebleven uit het verleden. Van origine had de Oostpoort ronde torens. Toen in 1514 de torens van de Oostpoort werden verhoogd, is ook de vorm hiervan veranderd. De torens werden meer achthoekig van vorm. Via de Oostpoort kon je via land en water de stad Delft in en uit.

Vroeger stond boven de ingang van de Oostpoort Delft een beeld van  Sint-Catherijne. Hierdoor had de Oostpoort ook wel de naam  Sint-Catherijnepoort.
Naast de Oostpoort is nog een klein stukje van de oude stadsmuur te zien.

De Oostpoort Delft is een gewild object om te fotograferen. De Oostpoort gezien vanaf het Oosteinde geeft een mooi beeld van de poort en de waterpoort met het woonhuis erboven.
Vanaf de Oostsingel is de Oostpoort vanaf de andere kant te zien. Dit is de kant waarvandaan de meeste foto’s gemaakt worden, en wat mij betreft ook de mooiste kant om de Oostpoort te bewonderen.

Overige stadspoorten van Delft

Helaas is de Oostpoort de enige stadspoort die nog te bewonderen is. De andere stadspoorten zijn grotendeels samen met de stadsmuur verdwenen.
Overige poorten waren de Rotterdamse Poort, Schiedamse Poort, Waterslootse Poort, Koepoort, Schoolpoort, Haagpoort en Wateringse Poort.

Breng je een bezoekje aan Delft, dan is het zeker aan te raden om even langs de Oostpoort te lopen en de poort te bewonderen. Het is een van de mooiere plekken van Delft. We hebben een artikel geschreven over gratis parkeren Delft. Als je vanaf de parkeerplaatsen in de Delftse Hout loopt waar je gratis kan parkeren kan je ook langs de Oostpoort lopen richting het centrum.

De Oostpoort is te vinden op het adres Oostpoort 1, 2611 RZ Delft