Op vakantie? De gevaren van social media!

Social Media Inbrekers Kijken Mee

Social media waaronder diensten als Facebook, Twitter en instagram (er zijn er natuurlijk nog veel meer) worden tegenwoordig massaal gebruikt. Denk ook aan Foursquare trouwens.De status updates, foto’s en mooie verhalen vliegen je om je oren. Het is een verslaving van veel mensen om zelf hun netwerk in de gaten te houden of om helemaal op de hoogte te blijven van de dagelijkse bezigheden van anderen. Omdat je het zo vaak gebruikt ga je er ook steeds minder over nadenken wat je plaatst in je berichten op social media en daar schuilt nou juist het gevaar. Het klinkt misschien als de strenge vader of moeder maar het is echt belangrijk: Denk eerst na voor je iets op social media deelt!

Foute informatie om te delen op social media

Wanneer je berichten plaatst op social medida zoals Facebook dan kunnen al je vrienden mee kijken. Deel je het op Twitter, dan kan de hele wereld met je meekijken. Omdat over het algemeen maar een handje vol mensen die reageert op je berichten lijkt het er vaak op dat slechts een klein aantal mensen in je netwerk je berichten leest, je zogenaamde echte vrienden dus. Toch is dat echt niet het geval. Je komt er nog wel eens achter dat mensen die je in levende lijve tegenkomt opmerkingen maken over een foto die je geplaatst hebt terwijl ze niet hebben gereageerd op social media. Dat zijn de momenten dat je je beseft dat toch  meer mensen met je meekijken. Nou kan dat in verreweg de meeste gevallen geen kwaad.

Ook mensen met verkeerde bedoelingen kijken mee
Het is een feit dat er meer mensen met je meekijken dan alleen je echte vrienden. Alle social media kanalen zijn een bron van informatie voor mensen die datgene willen wat jij niet wilt. Stel je voor…. Je gaat lekker een paar weken op vakantie. De dag van tevoren deel je dat al op de diverse social media kanalen. Deze informatie komt terecht bij de mensen in je netwerk en bij gebruik van bijvoorbeeld Twitter komt het terecht bij de hele wereld. Op de dag van vertrek plaats je foto’s waarop je in de vertrekhal van Schiphol staat. Bij aankomst op je vakantiebestemming weer een paar foto’s en aangekomen bij je hotel deel je foto’s waarop te zien is dat je in je bikini of zwembroek met een cocktailtje aan het zwembad ligt te bakken. Dit is de informatie waar sommige mensen op azen. En.. dit zijn echt niet alleen die enge mannetjes waar je de kriebels van krijgt en die altijd met donkere kleding aan en een bivakmuts in hun zak lopen. Nee, het kan net zo goed iemand in je directe omgeving zijn, iemand die meekijkt met een van je volgers of iemand die de informatie toevallig krijgt doorgespeeld omdat een van je vrienden zomaar vertelt dat jij lekker aan de andere kant van de wereld zit voor een paar weken. In veel gevallen is je naam en woonplaats bekend dus het is vaak niet zo heel lastig om te achterhalen waar je woont. Als je adres bekend is dan is Google Streetview een mooi middel om even virtueel in  je buurt rond te kijken.

Maar stel nou dat je een selfie plaatst en iemand die jou helemaal niet kent kijkt mee. Dan is er zelfs de mogelijkheid om je foto te gebruiken en op internet te zoeken of dezelfde foto ergens anders ook staat. Misschien is zo je naam wel te achterhalen waarna nader onderzoek gedaan kan worden. Er kan zelfs gezocht worden op internet naar foto’s van mensen die op jou lijken. Ook daar bestaat de kans dus dat er een andere foto van je gevonden wordt en zo je naam bekend wordt bij mensen die totale vreemden voor je zijn. Er zijn mensen die hier bewust naar op zoek zijn en het is goed om in je achterhoofd te houden dat deze mensen zich ook kunnen bevinden in je kennissen of vriendenkring… of vrienden van vrienden..

Hoe kan je voorkomen dat inbrekers jouw adres op hun ‘to do’ lijstje zetten

Allereerst, hoe simpel kan het zijn, denk logisch na en deel niks tijdens je vakantie. Maar er zijn meer dingen waar je aan kan denken zoals:

  • Zet je locatiegegevens uit zodat je niet per ongeluk die gegevens meestuurt met iets wat je toch plaatst
  • Denk goed na wat je deelt op social media met betrekking tot je vakantie. Denk aan informatie over je vakantie (zowel vooraf als tijdens), foto’s etc. Kondig je vertrek dus ook niet aan.
  • Vakantiefoto’s kan je het beste plaatsen als je weer thuis bent gekomen. Uit de teksten die je erbij zet moet dan wel op zijn te maken dat de vakantie alweer achter de rug is.
  • Wat handig is dat is om het hele jaar door met enige regelmaat een pauze in te lassen in je social media gebruik. Het valt namelijk ook op als je het hele jaar door actief bent op social media en dat je op een gegeven moment ineens twee weken van de aardbol bent verdwenen.
  • Zet ook de GPS gegevens uit die vaak worden opgeslagen bij je foto’s.
  • Zorg ervoor dat je huis ook niet uitstraalt dat je niet thuis bent, maar dat is weer een heel ander verhaal

Nou is het natuurlijk zo dat mensen met de verkeerde bedoelingen social media niet als hoofdbron gebruiken om adressen te vinden waar ze makkelijk een bezoekje kunnen brengen maar je zal maar net die ene persoon in je ‘vriendenkring’ hebben rondlopen. Eén is genoeg.

Kort samengevat komt het erop neer… Denk na wat je deelt op social media en wanneer je dat doet! Wees heel bewust van de informatie die je deelt. Zorg ervoor dat je huis ook beveiligd is.

Prettige vakantie!