Gevaren social media tijdens vakantie, inbrekers kijken mee

Gevaren social media tijdens vakantie. Facebook, Instagram gebruiken op vakantie? Kijk uit wat je deelt. Inbrekers houden van die informatie!

Social media gebruiken op vakantie, te veel mensen doen het

Social media waaronder diensten als Facebook, Twitter en instagram, Foursquare (er zijn er natuurlijk nog veel meer) zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Toch staan net veel mensen stil bij de gevaren van social media tijdens hun vakantie. De status updates, foto’s en mooie verhalen vliegen je om je oren. Zeker op vakantie kunnen veel mensen het niet laten om al hun vakantiepret te delen op social media, met alle gevaren van dien. Het kan zomaar zijn dat je na je vakantie bij thuiskomst spijt krijgt van alle berichten op Facebook of Instagram.

Denk na voor je iets op social media post

Veel mensen plaatsen iedere dag berichten op social media zonder zich bewust te zijn van de gevaren, zeker tijdens de vakantie. Weinig mensen staan erbij stil dat er meer mensen zijn die stilletjes met anderen meekijken op Facebook of Instagram naar wat ze meemaken, dan dat ze zelf wat posten. Mensen die je volgen op social media mogen weten dat je op vakantie bent, want daar schuilen geen gevaren in als je op vakantie bent. Daar gaan veel mensen de mist in. Er wordt van alles gepost op social media in de veilige omgeving van hun vrienden. Ik klink misschien als de strenge vader of moeder maar het is echt belangrijk: Denk eerst na voor je iets op social media deelt!

Al je vrienden kijken mee, maar ken je je vrienden wel door en door?

Wanneer je berichten plaatst op social media dan kunnen al je zogenaamde vrienden mee kijken. Deel je het op Twitter, dan kan de hele wereld met je meekijken. Er is vaak maar een beperkt aantal mensen die reageren op je berichten op social media. Je kunt daardoor denken dat alleen je [zogenaamde] vrienden je berichten lezen. In hoeverre ken je je vrienden, of je volgers op Instagram of Twitter?

Hier heb je direct een van de gevaren van het gebruik van social media op vakantie te pakken. Zijn je vrienden wel helemaal betrouwbaar, en/of kijkt er echt niemand anders mee? Gelukkig kan het in de meeste gevallen geen kwaad. Toch zijn er heel veel voorbeelden van mensen die toch een volger hadden die niet te vertrouwen was. Dit met een leeg geroofd huis tot gevolg.

Ook mensen met verkeerde bedoelingen kijken mee

Ik blijf het herhalen, maar het is een feit dat er meer mensen met je meekijken dan alleen je echte vrienden. Mensen doen zich voor als je vriend, maar je bent met de meesten niet opgegroeid. Alle social mediakanalen zijn een onuitputtelijke bron van informatie. Mensen met verkeerde bedoelingen houden hiervan. Hoe meer jij deelt, hoe blijer inbrekers worden.

Een simpel voorbeeld van de gevaren bij social media gebruik tijdens vakantie

Je hebt er een jaar naar uitgekeken. Je gaat lekker een paar weken op vakantie. De dag van tevoren deel je dat al op de diverse social media kanalen. “Ik ga weg! Genieten van een welverdiende vakantie!“. Je schreeuwt het in het rond.
Deze informatie komt terecht bij de mensen in je netwerk, en bij gebruik van bijvoorbeeld Twitter komt het terecht bij de hele wereld.

Een heel verslag, een van de grootste gevaren van social media gebruik tijdens vakantie

Op de dag van vertrek plaats je foto’s waarop je in de vertrekhal van Schiphol staat. Bij aankomst op je vakantiebestemming snel weer een paar foto’s plaatsen. Aangekomen bij je hotel deel je foto’s waarop te zien is dat je in je bikini of zwembroek met een cocktailtje aan het zwembad ligt te bakken.

Dit is de informatie waar sommige mensen op azen. Mensen die graag horen dat je huis een paar weken leeg staat. En… dit zijn echt niet alleen die enge mannetjes waar je de kriebels van krijgt. Of mensen die altijd met donkere kleding aan en een bivakmuts in hun zak lopen. Nee, het kan net zo goed iemand in je directe omgeving zijn. Of iemand die meekijkt met een van je volgers. Wat ook voor komt, is dat een van je vrienden zomaar vertelt dat jij lekker aan de andere kant van de wereld zit voor een paar weken. In veel gevallen is je naam en woonplaats bekend dus het is niet zo lastig om te achterhalen waar je woont. Zeker niet als je adres bekend is. Dan is Google Streetview een mooi middel om even virtueel in  je buurt rond te kijken.

Veel te vinden op internet

Maar stel nou dat je een selfie plaatst, en iemand die jou helemaal niet kent, kijkt mee. Jouw foto’s kunnen dan gebruikt worden om op internet te zoeken of dezelfde foto ergens anders ook staat. Misschien is zo je naam wel te achterhalen waarna verder onderzoek gedaan kan worden. Er kan zelfs gezocht worden op internet naar foto’s van mensen die op jou lijken. Ook daar bestaat de kans dus dat er een andere foto van je gevonden wordt, en zo je naam bekend wordt bij mensen die totale vreemden voor je zijn.

Er zijn mensen die hier heel goed in zijn en bewust naar op zoek zijn naar deze informatie. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat deze mensen zich ook kunnen bevinden in je kennissen of vriendenkring… of vrienden van vrienden… De gevaren van het gebruik van social media tijdens je vakantie zijn niet gebonden aan grenzen.

gevaren social media tijdens vakantie
Gevaren social media gebruik tijdens vakantie

Hoe kan je voorkomen dat inbrekers jouw adres op hun ’to do’ lijstje zetten

Allereerst, hoe simpel kan het zijn, denk logisch na en deel niets tijdens je vakantie. Maar er zijn meer dingen waar je aan kan denken zoals:

  • Kondig je vertrek niet vooraf aan, zo vestig je niet extra aandacht op jezelf.
  • Zet je locatiegegevens uit zodat je niet per ongeluk die gegevens meestuurt met iets wat je toch plaatst. Met de locatiegegevens kan bevestigd worden dat je op dat moment echt niet thuis bent.
  • Denk goed na wat je deelt op social media over je vakantie, en at de gevaren zijn. Deel geen foto’s of verslagen.
  • Vakantiefoto’s kan je het beste plaatsen als je weer thuis bent gekomen. Uit de teksten die je erbij zet moet dan wel op zijn te maken dat de vakantie alweer achter de rug is.
  • Wat handig is, dat is om het hele jaar door met enige regelmaat een pauze in te lassen in je social media gebruik. Verdwijn gewoon af en toe een paar weken. Het valt namelijk ook op als je het hele jaar door actief bent op social media, en dat je op een gegeven moment ineens twee weken van de aardbol bent verdwenen.
  • Zet ook de GPS gegevens uit die vaak worden opgeslagen bij je foto’s.
  • Zorg ervoor dat je huis ook niet uitstraalt dat je niet thuis bent, maar dat is weer een ander verhaal.

Niet iedereen is fout

Nou is het natuurlijk zo dat mensen met de verkeerde bedoelingen social media meestal niet als hoofdbron gebruiken om adressen te vinden waar ze makkelijk een bezoekje kunnen brengen. Het zal je toch maar gebeuren dat net die ene persoon in je ‘vriendenkring’ zit die daar wel een hobby van heeft gemaakt.

Kort samengevat komt het erop neer. Social media gebruiken tijdens vakantie brengt gevaren met zich mee. Denk na wat je deelten wanneer je dat doet! Wees je heel goed bewust van de informatie die je deelt. Zorg ervoor dat je huis ook beveiligd is.

Er zijn natuurlijk meer gevaren bij het gebruik van social media, maar tijdens je vakantie zijn inbrekers een belangrijk ding.

Naast de gevaren van social media gebruik tijdens je vakantie, kan het ook heel relaxed zijn om even geen contact met het thuisfront te hebben.