Reisadvies Egypte : Is Egypte een veilig vakantieland

Reisadvies Egypte. Is Egypte veilig als vakantieland? Informatie over de veiligheid van Egypte, regio’s, huidige reisadvies Egypte.

Reisadvies Egypte: Is Egypte veilig of is een vakantie gevaarlijk

Het toerisme naar Egypte neemt de laatste jaren toe. Zeker de badplaatsen aan de Rode Zee als Marsa Alam en Hurghada krijgen een toenemend aantal bezoekers te verwerken. Betekent dit dat Egypte een veilige vakantiebestemming is, en dat het reisadvies Egypte positief is? Het antwoord op deze vraag is aan de ene kant simpel te beantwoorden met ‘nee’, maar zo zwart/wit is het nou ook weer niet helemaal.

Egypte is niet het meest stabiele land

In heel Egypte is er een verhoogde kans op politieke onrust. Dit betekent dat de situatie zomaar om kan slaan van een redelijk stabiele situatie naar een meer instabiele situatie. Daarnaast is er in Egypte een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Er worden regelmatig aanslagen gepleegd, al krijgen we dat in Nederland niet altijd mee.

Spring direct naar jouw onderwerp:
Is Egypte een veilig vakantieland
Zuid Sinaï, Sharm-el-Sheikh
Veiligheid Hurghada, Marsa Alam
Caïro, Alexandrië, Nijldelta
Wat is veilig, en wat niet
Gebieden met meer risico, afgeraden om te bezoeken
Egypte : Niet reizen gebied
Huidige reisadvies Egypte
Complete reizen naar Egypte met Tui

Het reisadvies voor Egypte kan verschillen per gebied.

Het is verstandig om het reisadvies voor Egypte regelmatig te bekijken als je plannen hebt om naar dit land te reizen. Daarbij kan het reisadvies verschillen per gebied. Belangrijk voor je reis naar Egypte is dat je vooraf goed duidelijk hebt wat je er gaat doen, en welke plekken je gaat bezoeken. Alleen dan kan je het risico voor je reis zoveel mogelijk inschatten.

Zuid Sinaï, Sharm-el-Sheikh

Op dit moment is de situatie in de Zuid Sinaï regio redelijk stabiel. Wanneer je Egypte hebt uitgekozen als vakantieland, en dan met name de plaats Sharm-el-Sheikh, dan is hiervoor geen negatief reisadvies voor Egypte. Het is wel zo dat er veiligheidsrisico’s zijn.
De stad Sharm-el-Sheikh wordt beveiligd door de overheid. Wanneer je deze plaats of de regio bezoekt, dan is het af te raden om een eigen auto te huren en daarmee zelf rond te gaan rijden. Als je bezienswaardigheden wilt bezoeken is het aan te raden om daarvoor een tour te boeken.

Hurghada, Marsa Alam, reisadvies en veiligheid bij deze populaire plaatsen in Egypte

Voor de populaire badplaatsen Marsa Alam en Hurghada, geldt eigenlijk hetzelfde. De kuststrook waar deze populaire badplaatsen te vinden zijn wordt volgebouwd met luxe hotels en resorts. Toch geldt hier ook zeker een verhoogd veiligheidsrisico. De overheid beveiligt ook deze twee plaatsen. Dit zie je wanneer je over de snelweg langs de kust rijdt. Onderweg kom je controleposten tegen. Ook voor veel hotels zitten bewapende bewakers. Ook rond Marsa Alam en Hurghada wordt het afgeraden om zelf met een auto rond te rijden. Ga je op vakantie naar Hurghada of Marsa Alam, bekijk dan even het reisadvies Egypte (zie onderstaand). Ook hier geldt, wil je bezienswaardigheden bezoeken, het beste idee is dit te doen met een georganiseerde tour.

Verboden: rijden van Hurghada naar Luxor

Er loopt een weg van Hurghada naar de stad Luxor. Deze weg is overdag open voor verkeer, maar je mag er niet zomaar rijden. Reisorganisaties moeten vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie om gebruik te mogen maken van deze weg. In de avond wordt de weg gesloten vanwege het gevaar en de kans op aanslagen.

Caïro, Alexandrië, Nijldelta

Ook bij de plaatsen Caïro, Alexandrië en de Nijldelta geldt dat er zeker veiligheidsrisico’s zijn. Het is niet zo dat het echt wordt afgeraden om deze plekken te bezoeken, maar er is wel een reëel risico op problemen. Verderop in dit artikel een link naar informatie betreffende het huidige reisadvies Egypte.

Wat is wel en niet veilig op deze plekken in Egypte

Reisadvies Egypte: Tips
Op de bovenstaande plekken geldt dus een verhoogd veiligheidsrisico. De lijst is niet compleet, maar het gaat hier om de mest touristische plaatsen. Dit houdt in dat je vakantie in Egypte in deze regio redelijk veilig is. Er zijn wel enkele zaken waar je aan moet denken, en plekken die je moet vermijden. Helaas zijn dit ook juist de plaatsen die je wilt bekijken wanneer je naar Egypte gaat.
Tips voor je veiligheid in Egypte:

  • Vermijd openbare plaatsen waar veel mensen samenkomen
  • Blijf weg bij overheidsgebouwen, kerken, erg toeristische attracties
  • Blijf altijd alert
  • Ga niet na zonsondergang de straat op
  • Reis niet alleen
  • Bewaar belangrijke documenten en geld op een veilige plek, dus neem het niet mee wanneer dit niet noodzakelijk is
  • Neem je toch een taxi, spreek dan voor je vertrek een prijs af voor de rit, om problemen achteraf te voorkomen
  • Kom je in de problemen, of word je overvallen, kies dan de weg van de minste weerstand

Gebieden met meer risico

Reisadvies Egypte: Risicogebieden
Een groot deel van Egypte is minder veilig dan de bovengenoemde regio’s. In deze minder veilige gebieden geldt dat je er alleen heen moet gaan wanneer je er echt moet zijn. Verder zou je deze regio’s moeten vermijden. Het gaat hier eigenlijk het hele gebied ten westen van de Nijl. Hou ongeveer de lijn aan die de Nijl volgt.
Ook kan je een denkbeeldige lijn trekken van de plaatsen (van beneden zuid naar noord) : Bir Shalatein, Aswan, Luxor, Asyut, Beni Suef, El Fajoem, Matruh. Alles ten westen van deze denkbeeldige lijn is af te raden om te bezoeken.
Het leger is in deze regio actief. Is het toch noodzakelijk om dit gebied te bezoeken, verdiep je dan eerst in de actuele situatie en reis alleen met een gids die het gebied door en door kent.

Egypte reisadvies is Egypte veilig vakantieland
Egypte reisadvies, is Egypte een veilig vakantieland

Egypte : Niet reizen gebied

Reisadvies Egypte: Negatief reisadvies Egypte
In Egypte zijn er ook gebieden waar je eigenlijk helemaal niet zou moeten komen. Dit zijn gebieden waar het leger vecht tegen terroristen. Ook zijn er veel terroristische aanslagen.
Het gaat hier voornamelijk om het grensgebied met Libië, Bir Tawil en de Hala’ib-driehoek. Dit is een gebied dat grenst aan de Rode Zee, op de grens van Egypte en Sudan.
Deze gebieden zijn dus zeker geen bezoek waard. Mocht je in de problemen komen in dit gebied, dan is hulp eigenlijk niet mogelijk.

Actueel reisadvies Egypte

Reisadvies Egypte: Het huidige reisadvies Egypte
Of Egypte een veilig vakantieland is dat hangt er dus van af waar je heen gaat, en wat je zelf veilig acht. Er zijn dus gebieden waar je in het geheel niet zou moeten komen, of waar sterk wordt afgeraden om deze gebieden te bezoeken. Hier geldt dus een negatief reisadvies Egypte.
Daarnaast zijn er gebieden waar zeker veiligheidsrisico’s zijn, maar waar geen negatief reisadvies Egypte is afgegeven.

Wanneer je een vakantie naar Egypte wilt maken, dan is het aan te raden om de actuele situatie in het land te volgen, en vooraf te bedenken waar je heen gaat.

Het huidige reisadvies Egypte, opgesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je hier : https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/egypte/reizen/reisadvies