Rondvaart Delft

Delft

Rondvaart Delft. Vaar over de grachten van het historische centrum van Delft. Stad van Delfts Blauw, Johannes Vermeer, Hugo de Groot.

Een rondvaart door Delft, of ontdek je het centrum liever lopend?

Delft trekt het hele jaar door veel bezoekers die stad komen verkennen. De meeste bezoekers strijken neer in het oude stadscentrum van Delft om door de straatjes en steegjes te wandelen om zo de Delftse sfeer op te snuiven. Natuurlijk hoort shoppen in het gezellige centrum van Delft daar ook bij. Je hoeft niet op je eigen houtje de stad te verkennen. Naast een rondvaart door de mooie grachten zijn er mogelijkheden om onder begeleiding van een gids een informatieve stadswandeling te maken, of om zelf een speurtocht te doen. Tijdens het wandelen door de stad kun je de stad goed leren kennen. Je kunt overal komen, maar een rondvaart heeft wat voordelen.

Met een rondvaart kom je op plekken waar je lopend door niet komt.

Tijdens een rondvaart door Delft kan je niet op alle plekken komen die lopend wel te bereiken zijn, toch is dat zeker geen nadeel. Tijdens de rondvaart zie je het oude Delft vanuit een andere hoek dan wanneer je loopt. Dat geeft ook echt een leuk beeld van de stad. Daarbij kom je ook op plekken waar wandelaars niet komen. Delft verkennen met een rondvaart of lopend geeft een heel ander beeld van de stad. Uit ervaring weet ik dat een rondvaart door de Delftse grachten zeker de moeite waard is. In de ruim 20 jaar dat ik in Delft gewoond heb, heb ik vaker een rondvaart gedaan.

Een rondvaart door Delft is ook leuk voor inwoners zelf, maar dat hebben ze zelf niet door.

Ikzelf ben niet opgegroeid in Delft, maar ik ken het oude centrum wel op mijn duimpje. Er is geen straatje of steegje waar ik niet ben geweest. Vele jaren heb ik het centrum doorkruist, zowel lopend als fietsend. Ik ken de winkels, restaurants en kroegen. Ik ging er altijd vanuit dat Delft geen geheimen meer voor me had, tot het moment dat we een rondvaart hebben gedaan. Tijdens deze rondvaart door Delft zag ik de stad vanuit een andere hoek. Het klinkt raar, maar vanuit een rondvaartboot bekijk je de omgeving en huizen anders dan wanneer je rondloopt op straat. Hoewel ik de hele tijd wist waar ik was voelde het alsof ik te gast was in een andere stad.

Het overgrote deel van de inwoners van Delft hebben nog nooit een rondvaart gedaan. Aan de ene kant is dat best logisch want je bent geen toerist in je eigen stad, maar aan de andere kant heb je Delft dan nog niet gezien vanaf het water. Zonde dat de Delvenaren en Delftenaren niet weten hoe leuk het is om Delft vanaf de grachten te zien, en eens de onderkant van de bruggen te bekijken waar je normaal overheen loopt. Mijn advies: Ook al woon je in Delft, maak eens een boottocht door de stad.

Wat zijn de mogelijkheden voor een rondvaart.

Er zijn diverse mogelijkheden en arrangementen wanneer je een rondvaart door Delft wilt doen. Een vaartocht is hiervan de eenvoudigste optie. Opstappen en varen maar. Na de rondvaart met uitleg over de geschiedenis en overige wetenswaardigheden van Delft word je afgezet bij het opstappunt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om tijdens de vaartocht ook even aan wal te gaan om gebouwen te bezoeken zoals de Nieuwe Kerk, de Delfts aardewerkfabriek ‘Royal Delft’, en museum Het Prinsenhof. Ook is een rondvaart mogelijk in combinatie met een escaperoom, vaarpuzzeltocht of een workshop. Voor iedereen is er wel een geschikte keuze.

Rondvaart Delft
Rondvaart Delft

Bereikbaarheid en parkeren

In en om het centrum van Delft is parkeren eigenlijk alleen mogelijk tegen betaling. Er zijn voldoende parkeergarages om je auto te stallen. Wil je liever gratis parkeren in Delft, dan hebben wij hier een artikel met plaatsen waar je je auto zonder te betalen kunt neerzetten.

De twee bekendste organisaties waar je een rondvaart Delft kunt boeken zijn Canal Hopper Delft en Rondvaart. Canal Hopper is iets makkelijker bereikbaar, maar persoonlijk vind ik de andere partij wat leuker gelegen.