Royal Delft Delfts Blauw museum en fabriek

delfts blauw

Royal Delft, Delfts Blauw museum en fabriek. De enige plek waar het originele Delfts Blauw nog wordt gemaakt en met de hand beschilderd.

Het originele Delfts Blauw, al sinds 1653

Een van de dingen waar Delft wereldberoemd om is, dat is Delfts Blauw. Bezoek de laatste, uit de 17e eeuw, overgebleven aardewerkfabriek in Delft. Zie hoe het originele Delfts Blauw nog wordt gemaakt zoals vroeger. Al sinds 1653 wordt Delfts Blauw gemaakt, nu nog te zien in het Royal Delft museum en fabriek.

Het Delfts Blauw wat hier wordt gemaakt is het originele Delfts Blauw. In de souvenirwinkels in de stad is veel van dit beschilderde aardewerk te koop. Lang niet alles is het echte werk.

Spring meteen naar jouw onderwerp:
Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft
Audiotour en rondleidingen
Collectie Delfts Blauw
Uw eigen ontwerp in Delfts Blauw
Bereikbaarheid Royal Delft

Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft

Aan de rand van het centrum van Delft, vlak bij de Technische Universiteit Delft, ligt de Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft. De Porceleyne Fles / Royal Delft is de enig aardewerkfabriek die is overgebleven uit de 17e eeuw. In het Royal Delft Delfts Blauw museum en fabriek wordt nog het originele Delfts Blauw gemaakt. Alles wordt met de hand beschilderd, net zoals het eeuwen geleden ook gebeurde. Dat maakt ieder stuk Delfts Blauw wat er gemaakt wordt en wat je in het Royal Delft museum ziet uniek. Geen enkel stuk is gelijk.

Wanneer je de Royal Delft fabriek en museum bezoekt, leer je meer over de geschiedenis van het beroemde Delfts Blauw. Je bekijkt bijzondere stukken, waaronder het schilderij De Nachtwacht die helemaal is nagemaakt in Delfts Blauw. Ik persoonlijk vind dit het meest bijzondere stuk Delfts Blauw dat ik gezien heb.

Audiotour en rondleidingen Royal Delft, Delfts Blauw museum en fabriek

Wanneer je de Porceleyne Fles / Royal Delft bezoekt, dan loop je in principe zelf de route. Dit is middels een audiotour. Je maakt dus zonder gids, in je eigen tempo de ronde door de Royal Delft fabriek en museum, genietend van al het Delfts Blauw. Deze audiotour is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Chinees en Japans. Dit geeft al aan hoe graag mensen het fabricageproces van Delfts Blauw willen zien, en willen leren over de geschiedenis.

Wil je liever een rondleiding van een echte gids in plaats van de audiotour, neem hiervoor dan voorafgaand aan je bezoek contact op met de Porceleyne Fles / Royal Delft. Ook de gidsen spreken diverse talen.

Collectie Delfts Blauw in het Royal Delft museum

Naast alleen het Delfts Blauw, wordt er ook aardewerk beschilderd in polychroom. Dit is veel minder bekend dan het Delfts Blauw, waarbij alleen in blauwtinten wordt geschilderd. Bij polychroom wordt het aardewerk beschilderd met meer kleuren. Tijdens een wandeling door het Delfts Blauw museum Royal Delft kom je zo af en toe verrassende dingen tegen.

Bij de Porceleyne Fles / Royal Delft worden verschillende voorwerpen gemaakt. Denk hierbij aan borden, tegels, vazen, decoratie, sieraden, en diverse verzamelobjecten als huisieren, huisjes etc.

Je eigen ontwerp in Delfts Blauw

Omdat het fabriceren van het originele Delfts Blauw allemaal handwerk is, is het ook mogelijk om een stuk op maat voor je te maken. Dit zijn dan eigenlijk alleen borden, die met de hand voor je worden beschilderd. Leuk ook om te geven bij bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. Je hebt dan een origineel stuk Delfts Blauw. Ik zelf heb een bord in Delfts Blauw gehad. Helaas weet ik uit ervaring dat je een Delfts Blauw aardewerk niet moet laten vallen.

Bereikbaarheid Royal Delft Delfts Blauw museum en fabriek

Zoals boven aangegeven ligt het Royal Delft museum en fabriek net buiten het centrum van Delft, direct aan de TU wijk. Als je met de aut komt, dan kan je gratis parkeren aan de zijkant van het gebouw. Mocht het toch zo zijn dat er geen vrije parkeerplaats meer is, dan is er op loopafstand altijd nog parkeergelegenheid genoeg. Dit Delfts Blauw museum is ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Er zijn bushaltes in de buurt. Met de bereikbaarheid zit het dus wel goed. Hetr adres van het Royal Delft museum is te vinden op adres Rotterdamseweg 196.

Vind je het geen probleem om even te lopen, dan kan je ook op parkeerplaatsen terecht net buiten het centrum van Delft. We hebben een overzichtje gemaakt van plekken waar je gratis kan parkeren op loopafstand van het centrum delft, en ook op loopafstand van de Porceleyne fles.
Zie hier de plekken waar je gratis kan parkeren in Delft.

Royal Delft Delfts Blauw museum en fabriek
Delfts Blauw

Interessant om te bezoeken, ook wanneer je een minder groot Delfts Blauw fan bent

Ik persoonlijk ben niet zo’n hele grote fan van Delfts Blauw, maar ik moet wel toegeven dat er best spectaculaire stukken tussen de collectie te vinden zijn. Zoals hierboven al genoemd is de Nachtwacht een stuk dat mij wel enorm aanspreekt.

Hou je van Delfts Blauw, of wil je meer weten over de manier waarop het al sinds 1653 wordt gemaakt, dan is een bezoek aan het Royal Delft Delfts Blauw museum en fabriek zeker aan te raden. Het beschilderen van het aardewerk ziet er simpel uit, maar het is moeilijker dan het lijkt.

Andere leuke dingen om te doen in Delft: Vermeer Centrum, het verborgen huis van Madame de Berry, Museum Prinsenhof, Nieuwe Kerk en grafkelder, rondvaart.