Snorkelen : Gevaarlijke dieren in de Rode Zee

koraalduivel rode zee marsa alam egypte

Gevaarlijke bewoners van de Rode Zee Egypte

Egypte is de bestemming van mensen die op zoek zijn naar rust, mooi weer en zeker ook alles wat de onderwaterwereld te bieden heeft. De Rode Zee is een van de plekken op de wereld waar je zo vanaf het strand een aquarium in stapt. De onderwaterwereld van de Rode Zee bij Egypte is heel erg mooi. Koraalriffen vrijwel direct aan de kust met alle waterbewoners erbij. Duikbril op, snorkel in, zwemvliezen aan en genieten maar. Toch moet je wel ietwat op je hoede zijn want niet iedere zeebewoner in de Rode Zee is even ongevaarlijk. Hieronder een overzichtje van de soorten waar je een beetje voor op moet passen. Er zijn wel wat gevaarlijke dieren in de Rode Zee / Egypte. De gouden regel is natuurlijk… Jij bent te gast in hun domein. Ga met respect om met de zeebewoners en val ze niet lastig, jaag ze niet op en zit ze niet achterna. Geniet zonder ze te storen.

TIP: Ben je allergisch voor bijvoorbeeld insectenbeten of anderszins en heb je daar medicijnen voor, neem ze dan mee op reis. Je weet maar nooit of je in aanraking komt met het gif van een van de zeebewoners en hoe je daar op reageert.

Gevaren van de Rode Zee

Witpuntrifhaaien

De witpuntrifhaai is een van de meest voorkomende haaien in de Rode Zee bij Egypte. Ze zijn te herkennen aan de witte punt op hun rugvin. Op de andere vinnen heeft deze haai geen witte punten. De witpuntrifhaai kan wat onvoorspelbaar zijn. De kans dat je een witpuntrifhaai tegenkomt is niet zo heel groot. Ondanks het feit dat ze tot de meest voorkomende haaien behoren neemt hun aantal helaas af.

Steenvis

De steenvis (behorend bij de schorpioenvissen) is de meest giftige vis ter wereld. Hij komt vrij veel voor in de Rode Zee. De stekels op zijn rug zijn giftig. Deze vis ligt vaak stil op de bodem tussen de stenen, rotsen en koraal. Ze hebben hun naam verdiend omdat ze zo enorm op een steen lijken dat je ze heel makkelijk over het hoofd ziet. Probeer altijd te blijven zwemmen maar mocht je je handen of voeten neer moeten zetten, let dan goed op. Het gif van de steenvis kan dodelijk zijn voor mensen. Hij valt dus wel onder de meer gevaarlijke dieren in de Rode Zee maar eigenlijk alleen als je er toevallig bovenop staat.

Koraalduivel

De Koraalduivel met zijn herkenbare gestreepte lichaam en grote lange vinnen vallen ook onder de schorpioenvissen. Anders dan de steenvissen zwemmen de koraalduivels wel altijd rond. Wanneer ze zich bedreigd voelen richten ze zich ondersteboven tot hun aanvaller. Met hun giftige stekels kunnen ze heel pijnlijke steken uitdelen. Het gif van koraalduivels is niet dodelijk voor mensen tenzij je er allergisch op reageert. Wanneer je in het donker gaat snorkelen en je neemt een schijnwerper mee, hou dan in je achterhoofd dat het licht deze vissen aantrekt. Het kan zomaar zijn dat er na een paar minuten meerdere koraalduivels dicht om je heen zwemmen.

Torpedorog

De Torpedorog is een bijzondere bewoner van de Rode Zee. Zolang je deze rog met rust laat is er niets aan de hand maar hou in je achterhoofd dat deze rog je een stroomstoot kan geven van maar liefst 220 volt. Een onaangename ervaring naar mijn idee. Snel zal je deze rog niet tegenkomen tijdens het snorkelen of duiken.

Murenen

De lange dunne murenen doen in principe niets. Ze houden zich meestal schuil tussen het koraal of rotsen waarbij je alleen hun kop naar buiten ziet steken. Zolang je ze met rust laat zullen ze je niets doen. Ze hebben wel flinke tanden die ze ook gebruiken als ze een probleem met je hebben. Hou afstand en geniet van deze bijzondere vis.

Trekkervis

Misschien een vreemde eend in de bijt, de trekkervis. De vis is alleen gevaarlijk in de maand mei. Dit is de maand dat ze aan het nestelen zijn. De mannetjes van de trekkervis zijn enorm territoriaal, zeker in de maand mei. Wanneer je teveel in hun territorium komt zullen ze er alles aan doen om je te verjagen. Ze kunnen flink bijten. Daarbij zijn ze nogal volhardend. Eenmaal een trekkervis boos gemaakt.. dan kan hij je een hele tijd blijven achtervolgen. Wanneer je zwemvliezen aan hebt is het handig om deze tussen jou en de vis te houden om zo de afstand te bewaren. Zorg wel dat je eventuele bijtwonden behandelt en ontsmet.

Pijlstaartroggen

Pijlstaartroggen hebben een lange staart met een giftige stekel eraan. De steek van een pijlstaartrog kan dodelijk zijn maar dat hangt af van de plek waar je gestoken wordt. De kans dat je gestoken wordt door een pijlstaartrog is zeer klein omdat ze vrijwel altijd rustig weg zwemmen als je te dichtbij komt. Tijdens het snorkelen in de Rode Zee zal je met regelmaat kleinere soorten roggen tegenkomen.

Vuurkoraal

Je moet natuurlijk altijd voorkomen om koraal aan te raken want het is enorm kwetsbaar en het duurt jaren voordat de schade aan het koraal is hersteld maar vuurkoraal is daarbij ook nog eens een koraalsoort die je flink wat pijn kan veroorzaken. Vuurkoraal is niet giftig maar na aanraking kan je er naast de pijn ook flinke blaren en branderige plekken aan overhouden.

Conus geographus (zeeslak)

Deze zeeslak heeft genoeg gif in zich om 15 mensen te doden. Hij jaagt met iets wat lijkt op een harpoen. Hetzelfde wapen gebruikt hij ook om zich te verdedigen. Hou afstand van de slak en raak hem al helemaal niet aan.

Doonenkroon

De doornenkroon is een zeester met 12 tot 18 armen. Op de zeester zitten allemaal stekels. Wanneer je in aanraking komt met deze stekels dan kan je rekenen op heel veel pijn. Naast zwellingen rond de wond kan het ook zijn dat je gaat braken.

Zee-egels

Zee-egels zijn niets om je druk om te maken tenzij je erop gaat staan. De stekels breken af en blijven in je huid steken. Ze zijn erg scherp en soms ook nog eens giftig. Zorg dus dat je geen egels aanraakt. Hou wel de reactie van je lichaam op eventueel gif in de gaten.

Doktersvis

De doktersvis zal je niet aanvallen. Ze komen vrij veel voor en je kunt er gerust naast zwemmen maar hou wel in de gaten dat je niet tegen ze aan zwemt. Ter verdediging hebben ze twee flinke en hele scherpe stekels aan de zijkant zitten. Een aanvaring met een doktersvis kan pijnlijk zijn.

Kwallen

In de Rode Zee kom je, net als in alle andere zee├źn, soms ook kwallen tegen. In de Rode Zee zitten geen kwallen waar je je echt heel veel zorgen over hoeft te maken maar het is wel even oppassen dat je niet tegen de tentakels aan komt. Kwallensteken kunnen echt heel pijnlijk en vervelend zijn.

De Rode Zee is supermooi en je kan er echt genieten van al het moois wat het te bieden heeft zowel de snorkelaar als de duiker. Maar hou in je achterhoofd dat er toch ook wel wat gevaren zijn aan de zee. Gezond verstand is belangrijk hierbij. Hou je je hoofd erbij en blijf je op een afstandje dan is er niets te vrezen.

Alvast prettige vakantie en heel veel mooie ervaringen gewenst. Maak je niet te druk om gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte.

Vind je het een leuk artikel?

Geef sterren als waardering

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen

Leuk artikel? Delen mag.. graag zelfs :
error