Snowboard bescherming

snowboard bescherming crash pants blessure stuitje staartbeen bescherming

Wintersport, veel mensen kijken er ieder jaar weer naar uit. Skiën en snowboarden zijn de sporten die toch wel het meest worden beoefend zo in de wintermaanden. Al enige tijd van tevoren komt de wintersport kleding weer uit de kast, er wordt weer geoefend met de sneeuwkettingen, de auto wordt winter klaar gemaakt en noem het maar op. Toch is er één ding wat vaak wordt vergeten : extra bescherming. Zowel de skiërs als snowboarders hebben baat bij dat beetje extra bescherming. Ik weet uit eigen ervaring dat een ongeluk al kan zijn gebeurd voordat je überhaupt de piste op bent geweest waardoor je weekje wintersport meteen voorbij is. Een goede les om te leren.. in de eerste seconden van onze wintersportvakantie.

Een ongeluk zit in een klein slippertje

Omdat ik uit eigen ervaring weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit hou ik het hier even bij snowboarden, de sport die ik beoefen. Mijn ongelukje is echt heel lullig gegaan maar staat zeker niet op zichzelf.

In februari 2018 zijn wij op wintersport gegaan. Kleding aan, snowboards gehuurd en we waren er klaar voor. Op naar de piste! Aangekomen bij de piste hebben we eerst een makkelijke piste uitgezocht om even te wennen. Normaal zou dat geen probleem moeten zijn. Om bovenaan deze piste te komen moest je met een sleeplift. Wachten in de rij tot ik aan de beurt was, klaar staan… daar kwam de stang om me aan beet te pakken. Ik pakte de stang beet, wachtte even, zette af zodat ik al wat vaart had.. en daar ging het finaal fout. Ik vertrouwde iets teveel op de sleeplift dat ik enigszins soepel meegetrokken zou worden. Ik voelde me naar voren worden getrokken en eigenlijk meteen viel de spanning helemaal weg voor een fractie van een seconde. Meteen hierna pakte de sleeplift weer vol op en trok mijn benen onder me vandaan. Geen probleem zou je zeggen, dat gebeurt vaker…. Het probleem hierbij was dat mijn benen flink onder me vandaan werden getrokken en ik met mijn stuitje vol op een randje met ijs terecht kwam. Meteen bij de val voelde ik al dat het dit niet goed was en heb de sleeplift even gelaten voor wat die was. Later nog wel met een stoeltjeslift naar boven gegaan op een andere piste maar omdat ik zo enorm veel pijn had aan mijn stuitje stond ik te krampachtig waardoor ik nog twee keer ben gevallen. Achteraf bleek dat ik bij die eerste val, dus waarbij ik nog geen meter door de sleeplift vooruit was getrokken, mijn staartbeentje had gebroken. Voor mij was het de rest van de week alleen maar kijken, filmen en foto’s maken.


Helm, crash Pants, rugbescherming, kniebeschermers, elleboogbeschermers, polsbeschermers, handschoenen

Blessures aan het stuitje / staartbeen komen vooral bij snowboarders voor. Als je achterover valt dan is dat 9 van de 10 keer helemaal of bijna op die plek. Je hoeft maar één keer ongelukkig te vallen en de snowboardpret is voorbij.

Veel snowboarders hebben wel kniebeschermers. Minder snowboarders hebben elleboog en polsbeschermers en voor zover ik heb kunnen achterhalen nog veel minder mensen hebben bescherming voor hun rug of stuitje. Hoe geoefend je ook bent, je kan altijd verkeerd vallen. Het is daarom verstandig om te allen tijde bescherming te dragen. Sinds mijn blessure heb ik met veel snowboarders gesproken en ik weet nu dat heel veel mensen verkeerd op hun stuitje terecht zijn gekomen.

Mijn advies: Koop naast de standaard bescherming die je hebt ook een goede korte broek met bescherming van je heupen en staartbeentje. Als je valt, dan is de kans op een flinke blessure echt veel kleiner. Neem van mij aan dat het enorm frustrerend is als je al iets breekt nog voordat je überhaupt je snowboard volledig hebt ondergebonden.

Let bij het aanschaffen van bescherming ook op de kwaliteit en de mate waarin je beschermd wordt. Een goede crash pant [zie een overzicht op Bol.com] (beschermbroek voor onder andere je staartbeentje) kan best prijzig zijn. Er zijn ook goedkopere modellen waarbij er eigenlijk alleen een soort sponsachtig materiaal is ingebouwd in je broek maar die houden de klap niet voldoende tegen. Goede crash pants hebben een kunststof laag die flexibel is zodat je er geen last van hebt maar wat op het moment van impact verandert in een keihard materiaal.