Strandvlaggen betekenis

rood gele strand vlag

Strandvlaggen betekenis. Wat betekenen de vlaggen op het strand. Wat betekent die rood gele vlag. Overzicht betekenis strandvlaggen.

De strandvlaggen hebben een betekenis, ze staan er niet voor niets

De Noordzee is gevaarlijk, ik heb daar hier een heel artikel aan gewijd [Noordzee gevaarlijk]. Om aan te geven hoe gevaarlijk het op het moment is om de zee in te gaan worden strandvlaggen gebruikt. Veel mensen weten van het bestaan van strandvlaggen, maar hebben eigenlijk geen idee wat de betekenis van die vlaggen is. Iedere kleur van de vlag heeft een eigen betekenis. Het is zeker belangrijk om de betekenis van de strandvlaggen te kennen. Ieder jaar komen veel mensen in zee in problemen. Ook verdrinken er ieder jaar mensen omdat ze worden verrast door de gevaarlijke stromingen. Lees hier alles over stromingen, muien, zwinnen, zopers en meer. De wind speelt hierbij een belangrijke rol. Als je weet wat de betekenis is van de strandvlaggen kan dat je voor veel problemen behoeden.

Zes soorten vlaggen op het strand. Dit is de betekenis van de strandvlaggen.

Strandvlag met vraagteken

strandvlaggen betekenis vraagteken vlaggen op het strand
Kind gevonden

Zie je een vlag met daarop een vraagteken, dan betekent dat dat er een kind is gevonden die zijn ouders kwijt is. Ik vind het vrij onvoorstelbaar, maar het komt echt heel vaak voor. Vaak zijn dit kinderen van mensen die niet gewend zijn aan de drukte op het strand en zo hun kinderen snel uit het oog verliezen. Elkaar dan terugvinden is op echt drukke dagen bijna onmogelijk. Het kind is opgevangen in de reddingspost waar hij/zij wacht tot de ouders arriveren.

Zwart-wit geblokte strandvlag

geblokt vlaggen op het strand
Watersporten tussen de vlaggen toegestaan

De zwart-wit geblokte vlaggen geven aan dat je op het stuk strand tussen de vlaggen aan toegestane watersporten mag doen. Je mag zwemmen, maar hou er rekening mee dat er meer gebeurt dan zwemmen alleen.

Oranje windzak

strandvlaggen betekenis windzak vlaggen op het strand
Baden en zwemmen toegestaan. Drijvende voorwerpen niet

Dit is de oranje windzak. Het is dus niet een van de strandvlaggen, maar het heeft wel een belangrijke betekenis. De windzak zal je aan de Noordzeekust regelmatig zien. Wanneer je de oranje windzak ziet, dan betekent dit dat je wel mag baden en zwemmen in zee. Drijvende voorwerpen als luchtbedden, banden, opblaasbootjes, grote opblaas zwanen en dat soort dingen mogen niet in zee. Er is kans op afdrijven met zo’n voorwerp op dat moment. De kans dat je daarna tegen de wind en/of stroming in niet meer terug naar de kust komt is groot.

Rood-gele strandvlag

strandvlaggen betekenis rood gele strandvlag vlaggen op het strand
Je mag zwemmen, er is toezicht

Een van de strandvlaggen waarvan de meeste mensen de betekenis zoeken is de rood-gele strandvlag. Deze zal je ook vaak zien op het strand als er een reddingsbrigadepost zit. Deze rood-gele strandvlaggen bakenen een stuk strand af waar je mag baden en zwemmen. Op dit stuk afgebakende strand is op dat moment toezicht aanwezig. Watersporten tussen deze strandvlaggen mag niet.

Betekenis van de strandvlaggen bij gevaarlijkere omstandigheden

Gele strandvlag,

strandvlaggen betekenis gele strandvlag vlaggen op het strand
Gevaarlijk om te baden en zwemmen

Een van de strandvlaggen met een betekenis die je eigenlijk moet weten, dat is de gele strandvlag. Wanneer er gele strandvlaggen wapperen, dan is daarvan de betekenis dat het gevaarlijk is om te baden en te zwemmen. Je mag het water wel in, maar het wordt niet echt meer aangeraden. Bij ons in Nederland heeft dat eigenlijk altijd te maken met de weersomstandigheden. Drijvende voorwerpen zijn nu echt verboden.

Rode strandvlag

strandvlaggen betekenis rode strandvlag vlaggen op het strand
Verboden te baden en te zwemmen

Wanneer je een dagje naar het strand gaat en de rode strandvlag ziet wapperen, dan ben je minder blij. Van alle strandvlaggen is de betekenis van de rode strandvlag het minst leuk. Het is op dat moment te gevaarlijk in zee, dus is het verboden om te zwemmen. Als je op dit moment de zee in gaat, dan is de kans dat je in problemen raakt serieus. Kitesurfers daarentegen kunnen de weersomstandigheden dan vaak weer wel waarderen.

strandvlaggen betekenis rood gele vlag
Vlaggen op het strand betekenis, de rood gele vlag

Dagje strand, zorg dat je de betekenis van de strandvlaggen kent

Ik ben geboren en getogen aan zee. De strandvlaggen en de betekenis ervan kan ik zonder nadeneken opnoemen. Ik kan aan de golven zien waar het water diep of minder diep is. Ik ken de stromingen en weet hoe te handelen als ik word meegesleurd de zee in, geen paniek. Mensen die niet aan zee wonen of elders zijn opgegroeid, zullen die kennis niet hebben. Hou je dan altijd vast aan de strandvlaggen en hun betekenis… blijf veilig.