Tablet of iPad in handbagage

Het overgrote deel van de vliegtuigpassagiers heeft een iPad of ander merk tablet die mee gaat op reis. Mag je tablet of iPad in je handbagage mee, en waar moet je op letten.

mag ipad tablet in handbagage

Tablet in handbagage, strenge eisen

Om meteen met de deur in huis te vallen. Elk merk tablet mag mee in de handbagage van het vliegtuig. Dit geldt ook voor de meeste andere elektrische apparatuur. Bij de controles op het vliegveld, wordt goed gekeken wat er allemaal meegaat in je handbagage. Elektrische apparatuur, waaronder tablets en dus ook de populaire iPads, krijgen even wat meer aandacht. De kans dat je je tablet of ipad tijdens een controle uit je handbagage moet halen, is vrij groot. Dit geldt trouwens ook voor alle elektrische apparatuur.

De meeste vliegvelden werken bij de controles van je handbagate (nog) met traditionele X-ray apparatuur. Ook op Schiphol wordt deze apparatuur op dit moment (2019 / 2020) nog gebruikt. Wanneer je gecontroleerd wordt met deze apparatuur, dan zal je worden verzocht om je tablet / iPad uit je handbagage te halen, en apart te laten scannen.

Er is nieuwere CT-scan apparatuur, waarbij het niet meer nodig is om je tablet / iPad uit je handbagage te halen. Deze apparatuur is nog lang niet overal in gebruik. Op vliegveld Schiphol zal deze techniek stapsgewijs worden ingevoerd. Tot de tijd dat deze CT-scanners overal in de luchthaven zijn ingevoerd, zal je rekening moeten houden met de vraag om je tablet / iPad uit je handbagage te halen tijdens controles.

Hou dus bij het pakken van je handbagage rekening met de volgorde waarin je je spullen erin doet. De handigste plek voor je elektrische apparatuur, tablet / iPad in je handbagage, is dus helemaal bovenop of in een apart vak. Wordt bij een controle gevraagd of je een iPad / tablet in je handbagage hebt, dan hoef je niet je hele tas leeg te halen.

CT-scanner voor handbagage nog lang niet overal

De CT-scanner waarbij je je tablet in de handbagage kan laten zitten, wordt nog lang niet overal gebruikt. Hou er dus altijd rekening mee dat je je tablet slim inpakt in je handbagage. Zeker bij landen waar een hoger veiligheidsrisico geldt, is het een heel stuk prettiger wanneer je je tablet of iPad makkelijk en snel kunt pakken, dan wanneer je de rij wachtende passagiers ophoudt met het uitpakken van je complete handbagage.