Timanfaya national park Lanzarote

Timanfaya vulkaan park Lanzarote

Timanfaya national park Lanzarote, een uniek vulkaanlandschap. Een must wanneer je Lanzarote bezoekt. Bezoekinformatie en belangrijke tips!

Timanfaya national park bezoeken, informatie en tips

Om te beginnen een overzicht van mogelijkheden om Timanfaya park te bezoeken.

Lanzarote is een echt vulkaaneiland. Een van de beste en bijzonderste plekken op het eiland om dit te ondervinden, is Timanfaya national park. Een must om te bezoeken wanneer je Lanzarote bezoekt, maar LET OP! Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om te voorkomen dat een bezoek aan Timanfaya national park Lanzarote, en het bijzondere vulkaanlandschap, ergernis en flink tijdverlies oplevert.

Spring direct naar jouw onderwerp:
Informatie en tips Timanfaya national park
Wat is Timanfaya national park Lanzarote
Hitte uit de aarde nog steeds voelbaar
Belangrijke informatie en tips voor je bezoek aan Timanfaya Lanzarote

Wat is Timanfaya national park Lanzarote

Iedereen die Lanzarote bezoekt, moet eigenlijk ook dit park bezoeken. Lanzarote is een eiland die is opgerezen uit de zee als gevolg van uitbarstingen uit de diepte van de aarde. Timanfaya national park Lanzarote is een beschermd gebied, wat bijna een kwart van het eiland omvat. Dit vulkaangebied heeft 20 slapende vulkanen. De bekendste vulkanen van Timanfaya national park zijn La Montana de Fuego (Vuurberg) en Montana Rajada (Gebarsten berg).

Meer dan honderd vulkanen in Timanfaya national park lanzarote

Het gebied van Timanfaya national park is ontstaan in een periode van ongeveer zes jaar van bijna onafgebroken vulkaanuitbarstingen. Tijdens deze jarenlange periode van geweld (jaren 1730 – 1736) is er zo’n 2,000,000,000 m3 lava uitgespuwd uit meer dan 100 vulkanen. Bij deze uitbarstingen zijn een aantal dorpen totaal verwoest. Een van deze dorpen was Timanfaya, waarnaar het Timanfaya national park nu is vernoemd. In 1824 zijn is er een kortere periode van uitbarstingen geweest.

Onveranderd sinds 1824

Lanzarote is een droog eiland, er valt het jaar door maar heel weinig regen. Dit is de oorzaak dat het hele gebied van het Timanfaya park er nog zo goed als hetzelfde uitziet als na de uitbarsting van 1824. Dit is uniek. Het park is, op een paar plekken na, niet te voet of per auto te bereiken. Een voetstap die je achterlaat op de grond blijft jarenlang, misschien wel tientallen jarenlang, zichtbaar. Vandaar dat er aan het bezoeken van het Timanfaya park wel wat regeltjes kleven.

Timanfaya national park Lanzarote heeft een oppervlakte van 54 vierkante kilometer. Op 9 augustus 1974 is dit park uitgeroepen tot nationaal park.

Hitte uit de aarde nog steeds te voelen

Dat er vlak onder je voeten nog veel activiteit is, dat is goed te zien en te voelen wanneer je het bezoekerscentrum van Timanfaya national park bezoekt. Er zijn plekken waar temperatuur aan de oppervlakte oploopt tot wel 120 graden Celsius. Op een diepte van zo’n 13 meter is een temperatuur van ruim 600 graden Celsius meetbaar. Wanneer je Timanfaya national park Lanzarote bezoekt, dan wordt dit gedemonstreerd.

Demonstratie van de enorme hitte vlak onder de grond

Naast het restaurant El Diablo zijn buizen in de grond geplaatst. Om te demonstreren hoe heet het vlak onder je voeten is, wordt er regelmatig een emmer water in een van deze pijpen gegooid. Na drie seconden spuit het kokende water als een geiser metershoog de lucht weer in. Ook worden er takken in een gat in de grond gedaan die binnen een paar seconden ontbranden.

Wat ook bijzonder is, dat is dat het voedsel dat in restaurant El Diablo wordt geserveerd, wordt bereid met hitte uit de aarde. Vlees en zoete aardappels worden bereid boven een gat in de grond. Ook hier kan je dus zien hoeveel hitte er nog uit de aardbodem naar boven komt.

Voel zelf de hitte uit de aarde

TIP:
Wanneer je bij de ingang van restaurant El Diablo staat, dan kan je een stukje naar beneden lopen, langs de buizen waar het water uit spuit. Je loopt dan door tot de rand, waar je niet verder meer kan. Hier ga je naar links, een doodlopend stukje op. Je staat onder het restaurant. Hier zit, en dat hebben de meeste mensen niet door, ook een gat in de muur / grond waar eten op bereid kan worden. Wanneer je vlak bij dit gat staat voel je een enorm intense hitte. Bijzonder om te beseffen dat deze enorme temperatuur vlak onder je voeten vandaan komt.

Bezoek aan Timanfaya national park Lanzarote

LET OP!!!!
Zoals in de inleiding al gezegd zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, zodat je bezoek aan het Timanfaya national park Lanzarote leuk blijft.

1 – Kom je met je eigen auto, zorg dan dat je voor openingstijd bij de ingang van het park bent!!! (of eventueel later in de middag)
Bij openingstijd kan je in eigenlijk alle gevallen, in een paar minuten doorrijden richting de parkeerplaats. Kom je later dan sta je vrijwel zeker in een enorme file, die loopt vanaf de doorgaande weg naar de ingang van het park. De wachttijden die je dan hebt om het park in te kunnen, zullen je geduld enorm op de proef stellen. Voorkom deze lange wachttijd door vroeg aanwezig te zijn!

2 – Entree voor het Timanfaya national park Lanzarote kan je alleen contant betalen!!!
Je moet betalen om het vulkanische park te bezoeken, maar dat is het meer dan waard. De toegang kan je alleen contant betalen, er is geen mogelijkheid om te pinnen. Voorkom dus dat je rechtsomkeert moet maken bij de ingang, en neem voldoende contant geld mee.

3 – Neem, er vanuit gaand dat je vroeg bent aangekomen, na het parkeren van je auto op de parkeerplaats meteen de bus (inbegrepen bij de betaalde entreeprijs), voor een rit door het vulkaanlandschap.
Een rit met de bus voert je dwars door het vulkaanlandschap van Timanfaya national park Lanzarote, waar je anders niet kan komen. Je waant je daar letterlijk op de maan. Ook hier geldt weer, hoe vroeger… hoe rustiger… en dus minder lange wachttijden.

Met de auto of boek je een tour naar Timanfaya national park Lanzarote

Je kan een tour boeken naar het nationale park, of je kan met je huurauto gaan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat er naar uit om met een eigen auto te gaan. Zo heb je alle tijd voor jezelf, en hoef je niet weg terwijl je eigenlijk nog even had willen blijven. Huurauto’s zijn zowel vooraf vanuit Nederland, maar ook daar en op dat moment te huren.

Route naar Timanfaya national park Lanzarote

De route naar het Timanfaya national park Lanzarote gaat over goede geasfalteerde wegen. Hou wel je snelheid in de gaten, want er zijn her en der over het eiland de nodige snelheidscontroles. Na het passeren van de ingang van het park rij je over een slingerweg de berg op, dwars door lavalandschap. Op de parkeerplaats is het, zeker ook weer wanneer je wat later bent, chaotisch en druk. Er worden zoveel mogelijk auto’s op de parkeerplaats gepropt, er rijden mensen die komen en vertrekken, er lopen mensen op de weg, en er rijden bussen. Goed opletten dus. Voor je het weet heb je een botsing. Let ook op bij het parkeren dat je je auto in de versnelling en goed op de handrem zet.

Ruta de los Volcanes

Zoals gezegd rijden er vanaf de parkeerplaats (bij restaurant El Diablo) bussen waar je verder kosteloos in mee kunt rijden. Deze bussen rijden de zogenaamde ‘Ruta de los Volcanes’. Hiermee ga je nog verder het Timanfaya national park Lanzarote in, waar je anders niet kan komen. Je krijgt onderweg uitleg in het Spaans, Engels en Duits. Deze busrit mag je niet missen wanneer je Timanfaya national park Lanzarote bezoekt.

Vanuit de bus kan je bijzondere foto’s nemen van het vulkaanlandschap. Zorg ook dat je je fototoestel klaar hebt om foto’s van het landschap te maken, wanneer je bij restaurant El Diablo bent.

Hou je aan de bovengenoemde bezoektijden van Timanfaya national park Lanzarote…