Sauerland Stern Hotel Willingen

Sauerland Stern Hotel Willingen. Onze ervaringen met het Sauerland Stern Hotel. Voor- en nadelen van het grootste hotel van het Sauerland.

Sauerland Stern Hotel WIllingen Review, ervaringen en tips

Als we op wintersport gaan eindigen we meestal in Willingen. We hebben daar meerdere hotels uitgeprobeerd waaronder het grote Sauerland Stern Hotel Willingen.  Ik moet zeggen dat ons verblijf in Willingen altijd wel bevalt, wat dat betreft is het een leuke bestemming. Het Sauerland Stern Hotel Willingen Upland is het hotel waar we een week hebben doorgebracht.
Voor de mensen die op wintersport gaan, daar ski- en/of snowboardspullen gaan huren en dan ook nog in het Sauerland Stern Hotel verblijven hebben we een hele handige tip. Deze volgt verderop in deze review.

Het grootste hotel van Sauerland

Het Sauerland Stern Hotel is een groot hotel, dat is meteen te zien. Ze zeggen zelf het grootste hotel van van het Sauerland te zijn. Dit kan je prettig vinden of juist niet maar het is ons enorm meegevallen hoeveel je hiervan merkt. Je zou zeggen dat zo’n groot hotel druk en chaotisch is maar daar is geen sprake van, in ieder geval niet toen wij er waren. Er zijn wel een paar punten voor verbetering vatbaar, die komen hieronder ter sprake.

Sauerland Stern Hotel Willingen uitzicht op de pistes
Uitzicht vanuit Sauerland Stern Hotel Willingen op de pistes

Aankomst in het Sauerland Stern Hotel Willingen

Willingen is vrij snel te bereiken. Vanuit Nederland is de rijtijd gemiddeld zo’n 3,5 tot 4 uur tot aan het Sauerland Stern Hotel. Het grootste deel van de reis gaat over de snelweg. Wanneer je het wintersportgebied nadert verlaat je de snelweg om verder te gaan door een heuvelachtig gebied met mooie wegen en scherpe bochten.

Als je voor de eerste keer aankomt bij het hotel Sauerland Stern hotel Willingen, kan het een beetje verwarrend zijn waar de ingang precies is, en waar je de auto moet parkeren. Dit komt omdat het hotel geen eigen parkeerplaats heeft voor de gasten. Je kan wel de oprit van het hotel inrijden, en de bagage en passagiers uitladen. Je auto daar laten staan is niet mogelijk.
De auto parkeer je gratis langs de weg voor het hotel of iets hoger op de berg op een van de parkeerplaatsen. Dit is ook meteen een van de parkeerplaatsen voor de skipistes. Hou er rekening mee dat deze parkeerplaats wel eens vol kan staan overdag. Vanaf de parkeerplaats is het hooguit 200 meter lopen terug naar het hotel.

Inchecken bij het Sauerland Stern Hotel Willingen

Bij binnenkomst in het Sauerland Stern Hotel kom je in de lobby terecht. Het inchecken gaat vrij snel. Over het algemeen zijn er niet echt wachtrijen zodat je snel geholpen wordt. Het is wel handig, zoals op veel plaatsen in Duitsland, wanneer je zelf ook een woordje Duits praat.

Verbeterpunt van het Sauerland Stern Hotel Willingen

Laat ik meteen maar in huis vallen met vrijwel het enige puntje waar wij, en de nodige andere hotelgasten, niet zo heel blij van werden….
Op iedere etage zijn drie liften. Het is meer regel dan uitzondering dat je vrij lang staat te wachten op de lift. Dit staat helaas los van de drukte in het hotel. Ook op de rustige momenten kan het best wel voor komen dat je best wel een tijdje bij de lift staat te wachten. Om die reden is het in het trappenhuis op sommige momenten best druk.

Kamers van het Sauerland Stern Hotel Willingen

Over het inchecken in het Sauerland Stern Hotel waren we snel klaar, dat ging soepel en snel. Na even wachten op de lift zijn we naar boven gegaan en hebben we de kamer opgezocht. Er zijn diverse soorten kamers maar de meeste kamers zijn leuk van formaat. Wij hebben er vertoefd met twee volwassenen en twee kinderen.

Bij binnenkomst in de kamer kom je uit in de hal. Hier is ruimte genoeg. In het geval je je ski’s of snowboards mee naar de kamer neemt, dan is er ruimte genoeg voor de spullen van vier personen. In de hal is ook de badkamer.
De badkamer met toilet was niet heel groot. Onhandig ook was het feit dat de badkamerdeur naar binnen open ging. Als er iemand op het toilet zit en een tweede persoon komt de badkamer in, dan zit de persoon op het toilet onhandig verstopt achter de deur. Ik zou het slimmer vinden om de deur te laten openen richting de hal.
Na de hal kom je in de kamer. In de kamer staan twee bedden en de banken kun je gebruiken als slaapbanken. De bedden zijn prima, de slaapbanken…. zijn slaapbanken. 🙂

Eten en drinken

Over het algemeen worden de kamers van het Sauerland Stern Hotel Willingen half pension geboekt. Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Er zijn meerdere restaurants. Voor het ontbijt kom je meestal terecht in het grote restaurant. Dat is echt een grote zaal met een flinke hoeveelheid tafeltjes. Het is er tijdens het ontbijt en diner flink druk. Dat kan ook eigenlijk niet anders gezien het grote aantal kamers van het Sauerland Stern hotel Willingen.
Wat niet iedereen weet is dat je ook kunt ontbijten in het Italiaanse restaurant waarvoor je een trappetje naar beneden moet. Dit is veel kleiner en gezelliger.

Het ontbijt is vrij eenvoudig maar goed. Er is voor iedereen wel wat te vinden. Je zult zeker niet met honger de dag beginnen.
Het diner is ook goed. De keuze is niet super uitgebreid, maar er is zeker voor iedereen wat lekkers te vinden. Het eten is gewoon goed te noemen. Er staan zeker goede koks in de keuken.

Sauna en zwembad van het Sauerland Stern hotel Willingen

Het Sauerland Stern Hotel heeft een klein zwembad. Het is nogal klein voor het aantal gasten dat kan verblijven in het hotel. Er is wel een mooi subtropisch zwembad vlakbij. Dit zwembad is via een tunnel direct vanuit het Sauerland Stern hotel Willingen te bereiken. Het zwembad is gelegen op de begane grond van het hotel. Via het zwembad kom je ook bij de sauna.

Er zijn verschillende sauna’s. Gebruik van de sauna is in principe zonder badkleding, maar er zijn veel mensen die gebruik maken van de sauna met badkleding aan. Zeker in de schoolvakanties zijn er nog wel eens kinderen te vinden in de sauna, jonger dan eigenlijk toegestaan. Er is geen controle op de toegang wat het voor mensen die zonder badkleding de sauna in willen, zoals het hoort, wel eens wat minder gemakkelijk maakt. Het zou goed zijn als het hotel tijden instelt voor gebruik van de sauna met en zonder badkleding.

Bij de receptie van het Sauerland Stern Hotel kun je een badjas huren. Dit is een aanrader om te doen omdat de kleedhokjes bij het zwembad en de mogelijkheden om je kleding veilig op te bergen niet veel voorstellen. Je ziet dan ook vaak mensen in badjas door het hotel lopen tussen de kamer en het zwembad / sauna.

Van alles te doen
Het hotel Sauerland Stern is een groot complex. Je kan met een tunnel naar een subtropisch zwembad, bioscoop, ijsbaan en kinderspeelparadijs.

Winkels en restaurants in de omgeving van het Sauerland Stern Hotel Willingen.

Willingen is een niet al te groot dorp. Het is zeker niet te vergelijken met Winterberg wat veel drukker is. In Willingen zijn, ook weer redelijk op loopafstand van het Sauerland Stern Hotel, voldoende winkels te vinden om je boodschappen te halen. De Lidl is makkelijk bereikbaar. Naast de Lidl zit ook een supermarkt die zeker het bezoeken waard is. Verder zijn er in Willingen diverse restaurants waaronder Grieks restaurant Kreta. Om uitgebreid te shoppen zul je verder moeten trekken, maar in Willingen is zeker alles te krijgen wat je hartje begeert.

Tip voor wintersporters die verblijven in het Sauerland Stern hotel Willingen

Ga je op wintersport en verblijf je in het Sauerland Stern Hotel Willingen en ga je ski of snowboard spullen huren, onthou dan het volgende.
Er zijn veel plaatsen in Willingen waar je je ski’s of snowboard kan huren. In het dorpje zelf en direct bij de pistes zitten verhuurpunten. Logeer je in het Sauerland Stern hotel en ben je op zoek naar een goedkoper punt om je wintersportspullen te huren (ski’s, snowboard, skischoenen, snowboardschoenen en helmen) dan raad ik je aan om deze te huren bij WIWA. Ik zal je uitleggen waarom dit een hele goede keuze is.

Een aantal pistes in Willingen liggen direct boven het Sauerland Stern Hotel. Daar heb je de mogelijkheid om je spullen te huren. Veel mensen doen dit en dat weten de verhuurders ook. De prijzen liggen wat hoger maar wil je goedkoper en makkelijker uit zijn, dan kan je het ook als volgt doen.

Gratis shuttlebus tussen Sauerland Stern en de pistes

Er liggen ook pistes iets verder weg. Bij een van deze pistes is WIWA (skischool / snowboardschool / verhuur) gesitueerd, zie hierboven. Deze pistes zijn te ver om te lopen met je spullen. Zeker op skischoenen is dat niet te doen. Je zou dus met je eigen vervoer daarheen kunnen gaan maar er is een betere optie.

Als je bij WIWA je spullen huurt (kan ook gewoon los gehuurd worden zonder dat je les neemt) dan krijg je, naast dat de huurprijs wat lager is dan de verhuurders bij de pistes boven het hotel, meteen de mogelijkheid om met een shuttle bus gratis heen en weer te pendelen tussen het Sauerland Stern Hotel Willingen en de pistes waar WIWA gevestigd is.

Deze shuttle busjes rijden de hele dag door. Je hoeft eigenlijk nooit langer te wachten dan een minuut of tien. Dit echt ideaal en zeker een aanrader. Op het moment dat je ski’s of snowboards wilt huren dan wacht je voor de deur van het Sauerland Stern hotel Willingen op het herkenbare busje van WIWA en je geeft bij de bestuurder aan dat je je spullen bij WIWA wilt huren. Je wordt dan afgezet bij het WIWA verhuurpunt. Na het huren kan je gewoon onbeperkt heen en weer pendelen tussen de pistes die bij WIWA gelegen zijn en het Sauerland Stern hotel waar vandaan je zo weer naar de andere pistes loopt.

Bekijk de Willingen webcam : Ligt er sneeuw?
live Willingen webcam

Conclusie

Het Sauerland Stern Hotel in WIllingen is een hele goede uitvalsbasis voor je winter- of zomervakantie in Willingen. Natuur en wandelmogelijkheden zijn direct in de omgeving. Zo ook de skipistes / snowboardpistes die op loopafstand of pendelafstand liggen. Makkelijk voor zomer en wintersport vakanties. Houd er alleen wel rekening mee dat het een erg groot hotel is.

Zoek je een hotel direct aan de piste van Willingen, dan is Pistenblick zeker ook te overwegen. Niet te vergelijken met Sauerland Stern, maar je het hotel ligt wel heel leuk.