Haaien Egypte en gevaarlijke dieren in de Rode Zee

Zwemmen, snorkelen, duiken bij Egypte, doen of niet doen

Leven er haaien en gevaarlijke dieren in de Rode zee? We hebben eerder al wat artikelen geplaatst over snorkelen bij Egypte. Uit het aantal vragen dat er binnenkomt en het aantal zoekopdrachten in de zoekmachines hierover, blijkt dat er veel onduidelijkheid over is. De grote vraag die bij veel mensen speelt, is of het gevaarlijk is om te gaan zwemmen, snorkelen of duiken in de Rode Zee bij Egypte. Een terechte vraag. In dit artikel gaan we in op de haaien bij Egypte en geven we een overzicht van gevaarlijke dieren in de Rode Zee.

Spring direct naar jouw onderwerp:
Zwemmen, duiken, snorkelen bij Egypte. Doen of niet doen?
Haaien in de Rode Zee
Welke haaien zitten er in de Rode Zee bij Egypte
Moet je je zorgen maken om haaien bij Egypte
Haaienaanvallen Egypte Rode Zee
Hoe gevaarlijk snorkelen bij Egypte is, bepaal je voornamelijk zelf
Conclusie: Snorkelen in de Rode Zee bij Egypte, doen of niet doen
EXTRA: Gevaarlijke dieren Rode Zee bij Egypte, een overzicht
TIP : Egypte Reizen

Rode Zee haaien Egypte

Verderop in dit artikel geven we een overzicht van gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte, maar we pikken de haaien er eerst even apart uit.

Zitten er haaien in de Rode Zee bij Egypte? Dit is de nummer twee vraag die we horen. De nummer één vraag is of snorkelen in Egypte gevaarlijk is. Op de vraag of er haaien bij Egypte in de Rode Zee leven is een duidelijk antwoord te geven: ‘JA’. Dat is dus alvast duidelijk, ja… er leven diverse soorten haaien in de Rode Zee bij Egypte.

De meeste haaien komen niet dicht bij de kust van Egypte. Er zijn een paar plaatsen bij Egypte die bekend staan om de aanwezigheid van haaien, maar dat is best een stuk van de kust verwijderd. De grootste kans op haaien heb je bij het Daedalus Reef  of het dichterbij gelegen Elphinstone Reef.

Vlak bij de kust in de Rode Zee is de kans om oog in oog te zwemmen met een haai niet groot. Wij hebben echt vaak en op alle tijden van de dag in het water gelegen, van s ochtends vroeg 05:30 uur tot nabij zonsondergang. Haaien hebben wij nog steeds niet gezien tijdens het snorkelen bij en net buiten het huisrif van het hotel in Marsa Alam. Nou moet gezegd worden dat mede snorkelaars wel een foto hadden van een voorbij zwemmende rifhaai.

Welke haaien zitten er in de Rode Zee bij Egypte

Er leven dus haaien bij Egypte in de Rode Zee. Voor veel vakantiegangers zitten die ‘gelukkig’ ver weg.
In de Rode Zee bij Egypte leven naar schatting zo’n 40 soorten haaien, dat is best een hoop. Ik zal beperken tot de meest voorkomende en bekendste haaiensoorten die voor de kust van Egypte leven.

Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.

Moet je je zorgen maken om de haaien bij Egypte

Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben toch wel last van spanning, wanneer ze gaan snorkelen of zwemmen in de Rode Zee bij Egypte. Dat is ook best logisch, want je ligt toch in hetzelfde water als de haaien en andere gevaarlijke dieren die in de Rode Zee leven.

Er zit geen raam of net tussen. De meeste haaien bij Egypte leven ver van de kust, en die zal je dus nooit tegenkomen. Ook als je kijkt naar het aantal mensen dat dagelijks langs de Egyptische kust ter hoogte van Marsa Alam en Hurghada de Rode Zee in gaan, en hoe weinig van al die mensen ooit een haai zien, maakt wel duidelijk dat de kans op de kennismaking met een haai niet groot is. Zeker niet als het gaat om de grotere en meer gevaarlijke haaien. Snorkelen kan, zeker wanneer je bij het huisrif van het hotel blijft, in principe zonder problemen.

Haaienaanvallen Egypte Rode Zee

Oké, haaien leven verder van de kust af, maar hoe zit het dan met de haaienaanvallen in de Rode Zee bij Egypte waar je over hoort. De kans dat je een haai tegenkomt is echt heel erg klein, toch komt het een enkele keer voor dat een zwemmer of snorkelaar wordt aangevallen door een haai.
In de week voor wij naar Marsa Alam vertrokken, is er een paar honderd meter vanaf onze vaste snorkelplek, een snorkelaar overleden als gevolg van de aanval van een stierhaai. Het ging hier echt om een afgedwaalde haai die, voor zover wij hebben begrepen, richting de kust was gekomen omdat er illegaal dierlijke resten voor de kust waren gedumpt. Als dat niet was gebeurd, had de haai nooit zo dicht bij de kust gekomen.

Haaienaanvallen in de Rode Zee bij Egypte komen dus wel eens voor, maar zijn echt zeldzaam…. zeker als je het afzet tegen het aantal mensen dat er ongeveer 365 dagen per jaar in de zee rondzwemt. De kans dat je een ernstig ongeluk krijgt in het verkeer is vele malen groter dan dat je haaien bij Egypte in de Rode Zee tegenkomt.

Hoe gevaarlijk snorkelen in de Rode Zee is bepaal je grotendeels zelf

In aanvulling op het bovenstaande, iets wat eigenlijk te vanzelfsprekend is om te noemen. Je kan gerust gaan snorkelen of zwemmen in de Rode Zee bij Marsa Alam of Hurghada. Toch heb ik wel dingen gezien van snorkelaars waarbij ik alleen maar dacht.. ‘Ja, als er nu iets gebeurt, dan is het helemaal je eigen schuld’.

Wanneer je de Rode Zee in gaat, dan lijkt het of je in een aquarium stapt. Vissen in alle soorten en maten zwemmen om je heen. Grote kans om roggen, grote schildpadden, koraalduivels, trekkersvissen, krokodilvissen etc. te zien. Ga met respect om met deze dieren en houd gepaste afstand. Ik heb twee keer gezien dat mensen probeerden om een schildpad vast te pakken, om zich mee te laten trekken. Dat soort dingen moet je dus niet doen, sterker nog… dat soort dingen moet je sowieso niet doen. Laat de dieren met rust, en behandel ze met respect.

Respecteer de dieren en laat ze met rust

Om bij de schildpadden te blijven die bij Egypte leven, je kan ze gerust tot heel dichtbij benaderen en je kan ook met ze mee duiken richting de bodem, maar houd gepaste afstand, doe rustig en raak ze vooral niet aan. De schildpad houdt je dan gewoon in de gaten en doet verder rustig zijn ding. Wanneer je hem teveel opjaagt of bang maakt, dan kan hij heel begrijpelijk flink van zich afbijten.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor al het leven dat je tegenkomt in zee. Snorkelen bij Egypte is op zich niet gevaarlijk, zeker niet wanneer je de dieren gewoon de ruimte geeft.

Ga nooit alleen de zee in, dus ook niet in de Rode Zee

Wat ook belangrijk is, maar dat geldt voor alle zeeën en dus niet alleen voor de Rode Zee, ga zo min mogelijk alleen de zee in. Ook al is de zee warm en helder, vier ogen zien meer dan twee, en zes meer dan vier. Daarbij kan je altijd in de problemen raken, bijvoorbeeld door kramp of iets anders. Je buddy kan je dan helpen om weer veilig het strand te bereiken.

Gevaarlijke dieren in de Rode Zee overzicht en haaien Egypte

Gevaarlijke bewoners van de Rode Zee
Witpuntrifhaaien
Steenvissen
Koraalduivel
Torpedorog
Murenen
Trekkersvis
Pijlstaartrog
Vuurkoraal
Zeeslak
Doornenkroon
Zee-egels
Doktersvis
Kwallen
Overige haaien

Gevaarlijke dieren de Rode Zee Egypte en haaien bij Egypte

Egypte is de bestemming van mensen die op zoek zijn naar rust, mooi weer en zeker ook alles wat de onderwaterwereld te bieden heeft. De Rode Zee is een van de plekken op de wereld waar je zo vanaf het strand een aquarium in stapt. De onderwaterwereld van de Rode Zee bij Egypte is heel erg mooi. Koraalriffen vrijwel direct aan de kust met alle waterbewoners erbij. Duikbril op, snorkel in, zwemvliezen aan en genieten maar. Toch moet je wel ietwat op je hoede zijn want niet iedere zeebewoner in de Rode Zee is even ongevaarlijk.

Hieronder een overzichtje van de soorten waar je een beetje voor op moet passen. Er zijn wel wat gevaarlijke dieren in de Rode Zee / Egypte. De gouden regel is natuurlijk… Jij bent te gast in hun domein. Ga met respect om met de zeebewoners en val ze niet lastig, jaag ze niet op en zit ze niet achterna. Geniet zonder ze te storen.

TIP: Ben je allergisch voor bijvoorbeeld insectenbeten of anderszins en heb je daar medicijnen voor, neem ze dan mee op reis. Je weet maar nooit of je in aanraking komt met het gif van een van de zeebewoners en hoe je daar op reageert.

Gevaren van de Rode Zee / haaien Egypte en andere gevaarlijke dieren in de Rode Zee

Witpuntrifhaaien bij Egypte

De witpuntrifhaai is een van de meest voorkomende haaien in de Rode Zee bij Egypte. Ze zijn te herkennen aan de witte punt op hun rugvin. Op de andere vinnen heeft deze haai geen witte punten. De witpuntrifhaai kan wat onvoorspelbaar zijn. De kans dat je een witpuntrifhaai tegenkomt is niet zo heel groot. Ondanks het feit dat ze tot de meest voorkomende haaien behoren neemt hun aantal helaas af.

Steenvis

De steenvis (behorend bij de schorpioenvissen) is de meest giftige vis ter wereld. Hij komt vrij veel voor in de Rode Zee. De stekels op zijn rug zijn giftig. Deze vis ligt vaak stil op de bodem tussen de stenen, rotsen en koraal. Ze hebben hun naam verdiend omdat ze zo enorm op een steen lijken dat je ze heel makkelijk over het hoofd ziet. Probeer altijd te blijven zwemmen maar mocht je je handen of voeten neer moeten zetten, let dan goed op. Het gif van de steenvis kan dodelijk zijn voor mensen. Hij valt dus wel onder de meer gevaarlijke dieren in de Rode Zee maar eigenlijk alleen als je er toevallig bovenop staat.

Koraalduivel

De Koraalduivel met zijn herkenbare gestreepte lichaam en grote lange vinnen vallen ook onder de schorpioenvissen. Anders dan de steenvissen zwemmen de koraalduivels wel altijd rond. Wanneer ze zich bedreigd voelen richten ze zich ondersteboven tot hun aanvaller. Met hun giftige stekels kunnen ze heel pijnlijke steken uitdelen. Het gif van koraalduivels is niet dodelijk voor mensen tenzij je er allergisch op reageert. Wanneer je in het donker gaat snorkelen en je neemt een schijnwerper mee, hou dan in je achterhoofd dat het licht deze vissen aantrekt. Het kan zomaar zijn dat er na een paar minuten meerdere koraalduivels dicht om je heen zwemmen.

Torpedorog

De Torpedorog is een bijzondere bewoner van de Rode Zee. Zolang je deze rog met rust laat is er niets aan de hand maar hou in je achterhoofd dat deze rog je een stroomstoot kan geven van maar liefst 220 volt. Een onaangename ervaring naar mijn idee. Snel zal je deze rog niet tegenkomen tijdens het snorkelen of duiken.

Murenen

De lange dunne murenen doen in principe niets. Ze houden zich meestal schuil tussen het koraal of rotsen waarbij je alleen hun kop naar buiten ziet steken. Zolang je ze met rust laat zullen ze je niets doen. Ze hebben wel flinke tanden die ze ook gebruiken als ze een probleem met je hebben. Hou afstand en geniet van deze bijzondere vis.

Trekkervis

Misschien een vreemde eend in de bijt, de trekkervis. De vis is alleen gevaarlijk in de maand mei. Dit is de maand dat ze aan het nestelen zijn. De mannetjes van de trekkervis zijn enorm territoriaal, zeker in de maand mei. Wanneer je teveel in hun territorium komt zullen ze er alles aan doen om je te verjagen. Ze kunnen flink bijten. Daarbij zijn ze nogal volhardend. Eenmaal een trekkervis boos gemaakt.. dan kan hij je een hele tijd blijven achtervolgen. Wanneer je zwemvliezen aan hebt is het handig om deze tussen jou en de vis te houden om zo de afstand te bewaren. Zorg wel dat je eventuele bijtwonden behandelt en ontsmet.

Pijlstaartroggen

Pijlstaartroggen hebben een lange staart met een giftige stekel eraan. De steek van een pijlstaartrog kan dodelijk zijn maar dat hangt af van de plek waar je gestoken wordt. De kans dat je gestoken wordt door een pijlstaartrog is zeer klein omdat ze vrijwel altijd rustig weg zwemmen als je te dichtbij komt. Tijdens het snorkelen in de Rode Zee zal je met regelmaat kleinere soorten roggen tegenkomen.

Vuurkoraal

Je moet natuurlijk altijd voorkomen om koraal aan te raken want het is enorm kwetsbaar en het duurt jaren voordat de schade aan het koraal is hersteld maar vuurkoraal is daarbij ook nog eens een koraalsoort die je flink wat pijn kan veroorzaken. Vuurkoraal is niet giftig maar na aanraking kan je er naast de pijn ook flinke blaren en branderige plekken aan overhouden.

Conus geographus (zeeslak)

Deze zeeslak heeft genoeg gif in zich om 15 mensen te doden. Hij jaagt met iets wat lijkt op een harpoen. Hetzelfde wapen gebruikt hij ook om zich te verdedigen. Hou afstand van de slak en raak hem al helemaal niet aan.

Doonenkroon

De doornenkroon is een zeester met 12 tot 18 armen. Op de zeester zitten allemaal stekels. Wanneer je in aanraking komt met deze stekels dan kan je rekenen op heel veel pijn. Naast zwellingen rond de wond kan het ook zijn dat je gaat braken.

Zee-egels

Zee-egels zijn niets om je druk om te maken tenzij je erop gaat staan. De stekels breken af en blijven in je huid steken. Ze zijn erg scherp en soms ook nog eens giftig. Zorg dus dat je geen egels aanraakt. Hou wel de reactie van je lichaam op eventueel gif in de gaten.

Doktersvis

De doktersvis zal je niet aanvallen. Ze komen vrij veel voor en je kunt er gerust naast zwemmen maar hou wel in de gaten dat je niet tegen ze aan zwemt. Ter verdediging hebben ze twee flinke en hele scherpe stekels aan de zijkant zitten. Een aanvaring met een doktersvis kan pijnlijk zijn. In de Rode Zee vind je de rodezeedoktersvis.

Kwallen in de Rode Zee

In de Rode Zee kom je, net als in alle andere zeeën, soms ook kwallen tegen. In de Rode Zee zitten geen kwallen waar je je echt heel veel zorgen over hoeft te maken, maar het is wel even oppassen dat je niet tegen de tentakels aan komt. Kwallensteken kunnen echt pijnlijk en vervelend zijn. Tenzij je er allergisch voor bent, hoef je je over kwallen in de rode zee niet echt zorgen te maken.

Overige haaien Rode Zee / haaien Egypte

Naast de witpuntrifhaaien zijn er ook nog andere haaien te vinden in de Rode zee bij Egypte. Een paar van deze soorten… De witpunt rifhaaien komen wel dichter bij de kust, terwijl andere soorten verder weg blijven. Een veel voorkomende haai in de Egyptische wateren is de hamerhaai. Deze vrij vriendelijke haaien, zijn eigenlijk nooit dicht bij de kust te vinden. Ook is de Rode Zee bij Egypte een thuis voor de zeldzamere walvishaai. Deze zal je zeker niet snel tegenkomen. In 2018 is bij Marsa Alam een snorkelaar om het leven gekomen als gevolg van een haaienaanval. Wij hebben van insiders begrepen dat het hier ging om een stierhaai (bull shark).

De Rode Zee is supermooi en je kan er echt genieten van al het moois wat het te bieden heeft zowel de snorkelaar als de duiker. Maar hou in je achterhoofd dat er toch ook wel wat gevaren zijn aan de zee. Gezond verstand is belangrijk hierbij. Hou je je hoofd erbij en blijf je op een afstandje dan is er niets te vrezen.

Alvast prettige vakantie en heel veel mooie ervaringen gewenst. Maak je niet te druk om gevaarlijke dieren in de Rode Zee bij Egypte.

Conclusie over snorkelen bij Egypte en gevaren van haaien Egypte

Kort samengevat hoef je je geen zorgen te maken, wanneer je gaat snorkelen in de Rode Zee. 100% garantie dat er niets gebeurt is er niet, maar de kans op problemen is zo klein dat het bijna verwaarloosbaar is. Denk logisch na, ga met respect om met de dieren en het koraal (dit laatste heeft het al zo moeilijk), en geniet van al het moois van de Rode Zee bij Egypte.