Snorkelen Egypte Rode Zee gevaarlijk

Zwemmen, snorkelen, duiken bij Egypte, doen of niet doen

We hebben eerder al wat artikelen geplaatst over snorkelen bij Egypte. Uit het aantal vragen dat er binnenkomt en het aantal zoekopdrachten in de zoekmachines hierover, blijkt dat er veel onduidelijkheid over is. De grote vraag die bij veel mensen speelt, is of het gevaarlijk is om te gaan zwemmen, snorkelen of duiken in de Rode Zee bij Egypte. Een terechte vraag, vandaar deze beknopte aanvulling op onze eerder geschreven artikelen hierover.

Spring direct naar jouw onderwerp:
* Zwemmen, duiken, snorkelen bij Egypte. Doen of niet doen?
* Haaien in de Rode Zee
* Welke haaien zitten er in de Rode Zee bij Egypte
* Moet je je zorgen maken om haaien bij Egypte
* Haaienaanvallen Egypte Rode Zee
* Hoe gevaarlijk snorkelen bij Egypte is, bepaal je voornamelijk zelf
* Conclusie: Snorkelen in de Rode Zee bij Egypte, doen of niet doen
* TIP : Egypte Reizen

Andere artikelen van ons over het gevaar van snorkelen bij Egypte
* Is snorkelen in Egypte gevaarlijk
* Gevaarlijke dieren in de Rode Zee

Rode Zee haaien

Zitten er haaien in de Rode Zee bij Egypte? Dit is de nummer twee vraag die we horen. De nummer één vraag is het onderwerp van dit artikel. Op de vraag of er haaien bij Egypte in de Rode Zee leven is een duidelijk antwoord te geven: ‘JA’. Dat is dus alvast duidelijk, ja… er leven diverse soorten haaien in de Rode Zee bij Egypte.

De meeste haaien komen niet dicht bij de kust. Er zijn een paar plaatsen die bekend staan om de aanwezigheid van haaien, maar dat is best een stuk van de kust verwijderd. De grootste kans op haaien heb je bij het Daedalus Reef  of het dichterbij gelegen Elphinstone Reef.

Vlak bij de kust is de kans om oog in oog te zwemmen met een haai niet groot. Wij hebben echt vaak en op alle tijden in het water gelegen, van s ochtends vroeg 05:30 uur tot nabij zonsondergang. Haaien hebben wij nog steeds niet gezien tijdens het snorkelen bij en net buiten het huisrif van het hotel in Marsa Alam. Nou moet gezegd worden dat mede snorkelaars wel een foto hadden van een voorbij zwemmende rifhaai.

Welke haaien zitten er in de Rode Zee bij Egypte

Er leven dus haaien bij Egypte in de Rode Zee. Voor veel vakantiegangers zitten die ‘gelukkig’ ver weg.
In de Rode Zee leven naar schatting zo’n 40 soorten haaien, dat is best een hoop. Ik zal beperken tot de meest voorkomende en bekendste haaiensoorten die voor de kust van Egypte leven.

Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.

Complete Egypte vakanties all inclusive hotels snorkelen bij Marsa Alam Hurghada
Complete Egypte vakanties en Aanbiedingen

Moet je je zorgen maken om de haaien

Veel mensen hebben toch wel last van spanning, wanneer ze gaan snorkelen of zwemmen in de Rode Zee bij Egypte. Dat is ook best logisch, want je ligt toch in hetzelfde water als de haaien die er leven. Er zit geen raam of net tussen. De meeste haaien leven ver van de kust, en die zal je dus nooit tegenkomen. Ook als je kijkt naar het aantal mensen dat dagelijks langs de Egyptische kust ter hoogte van Marsa Alam en Hurghada de Rode Zee in gaan, en hoe weinig van al die mensen ooit een haai zien, maakt wel duidelijk dat de kans op de kennismaking met een haai niet groot. Zeker niet als het gaat om de grotere en minder onschuldige haaien. Snorkelen kan, zeker wanneer je bij het huisrif van het hotel blijft, in principe zonder problemen.

Haaienaanvallen Egypte Rode Zee

Oké, haaien leven verder van de kust af, maar hoe zit het dan met de haaienaanvallen in de Rode Zee bij Egypte waar je over hoort. De kans dat je een haai tegenkomt is echt heel erg klein, toch komt het een enkele keer voor dat een zwemmer of snorkelaar wordt aangevallen door een haai. In de week voor wij naar Marsa Alam vertrokken, is er een paar honderd meter vanaf onze vaste snorkelplek, een snorkelaar overleden als gevolg van de aanval van een stierhaai. Het ging hier echt om een afgedwaalde haai die, voor zover wij hebben begrepen, richting de kust was gekomen omdat er illegaal dierlijke resten voor de kust waren gedumpt. Als dat niet was gebeurd, had de haai nooit zo dicht bij de kust gekomen. Haaienaanvallen in de Rode Zee bij Egypte komen dus wel eens voor, maar zijn echt zeldzaam…. zeker als je het afzet tegen het aantal mensen dat er ongeveer 365 dagen per jaar in de zee rondzwemmen. De kans dat je een ernstig ongeluk krijgt in het verkeer is vele malen groter.

Hoe gevaarlijk snorkelen in de Rode Zee is bepaal je grotendeels zelf

In aanvulling op het bovenstaande, iets wat eigenlijk te vanzelfsprekend is om te noemen. Je kan gerust gaan snorkelen of zwemmen in de Rode Zee bij Marsa Alam of Hurghada. Toch heb ik wel dingen gezien van snorkelaars waarbij ik alleen maar dacht.. ‘Ja, als er nu iets gebeurt, dan is het helemaal je eigen schuld’.

Wanneer je de Rode Zee in gaat, dan lijkt het of je in een aquarium stapt. Vissen in alle soorten en maten zwemmen om je heen. Grote kans om roggen en grote schildpadden te zien. Ga met respect om met deze dieren en houd gepaste afstand. Ik heb twee keer gezien dat mensen probeerden om een schildpad vast te pakken, om zich mee te laten trekken. Dat soort dingen moet je dus niet doen, sterker nog… dat soort dingen moet je sowieso niet doen. Laat de dieren met rust, en behandel ze met respect.

Om bij de schildpadden te blijven, je kan ze gerust tot heel dichtbij benaderen en je kan ook met ze mee duiken richting de bodem, maar houd gepaste afstand, doe rustig en raak ze vooral niet aan. De schildpad houdt je dan gewoon in de gaten en doet verder rustig zijn ding. Wanneer je hem teveel opjaagt of bang maakt, dan kan hij heel begrijpelijk flink van zich afbijten.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor al het leven dat je tegenkomt in zee. Snorkelen bij Egypte is op zich niet gevaarlijk, zeker niet wanneer je de dieren gewoon de ruimte geeft.

Wat ook belangrijk is, maar dat geldt voor alle zeeën en dus niet alleen voor de Rode Zee, ga zo min mogelijk alleen de zee in. Ook al is de zee warm en helder, vier ogen zien meer dan twee, en zes meer dan vier. Daarbij kan je altijd in de problemen raken, bijvoorbeeld door kramp of iets anders. Je buddy kan je dan helpen om weer veilig het strand te bereiken.

Conclusie over snorkelen bij Egypte

Kort samengevat hoef je je geen zorgen te maken, wanneer je gaat snorkelen in de Rode Zee. 100% garantie dat er niets gebeurt is er niet, maar de kans op problemen is zo klein dat het bijna verwaarloosbaar is. Denk logisch na, ga met respect om met de dieren en het koraal (dit laatste heeft het al zo moeilijk), en geniet van al het moois van de Rode Zee bij Egypte.