Vakantie – Reisstekker nodig?

Wanneer je op vakantie gaat naar een ander land dan is het wel zo handig om vooraf even te kijken of je een reisstekker mee moet nemen. Veel mensen denken hier niet (tijdig) over na.

Een niet te onderschatten aantal mensen komt er op de vakantiebestemming achter dat ze toch wel een probleempje hebben wanneer ze hun telefoon op willen laden en de stekker ineens niet in het stopcontact past. Nou is de kans dat je echt een reisstekker nodig hebt niet zo heel groot wanneer je in Europa blijft maar steeds meer mensen maken reizen naar landen buiten Europa waar je echt een reisstekker nodig hebt. Nou is er meestal wel en mouw aan te passen door ter plekke nog een reisstekker te kopen maar het is toch wel zonde van je vakantie om op zoek te gaan naar een winkel die reisstekkers verkoopt. Tijdens je vakantie kan je je tijd wel beter gebruiken.

Reisstekkers zijn er in alle soorten en maten. Een vrij compleet overzicht vind je bij Bol.com.

15 soorten stekkers wereldwijd

Om precies te zijn dan zijn er maar liefst 15 verschillende soorten stekkers verspreid over de wereld. Hiermee zie je de noodzaak van reisstekkers. Met de invoering van elektriciteit werd er alleen stroom geleverd voor lampen. Er zijn niet direct stopcontacten geplaatst. Pas later, toen het idee ontstond dat ook losse (huishoudelijke) apparatuur makkelijk aangesloten moest worden is een mogelijkheid ontwikkeld om apparatuur via stekkers aan te sluiten. In de jaren ’20 is het stopcontact geboren.

De eerste stekkers hadden twee pinnen die je in het stopcontact stak. Dit is later aangepast om de stekker veiliger te maken. Zo is onder andere een derde contactpunt aan de stekker gemaakt voor ‘aarde’. Veel landen of regio’s hebben in de loop der tijd hun eigen stekkers en wandcontactdozen ontwikkeld. Zo zijn er veel verschillende soorten stekkers ontstaan. Voor reizigers is het dan ook handig om een setje reisstekkers aan te schaffen. Dit voorkomt veel eventuele frustraties. Even Google gebruiken en je weet waar je welke reisstekkers moet gebruiken.