Waldhotel Willingen, lees onze ervaringen

aanbevolen familiehotel willingen upland

Waldhotel Willingen :
Onze persoonlijke ervaringen met dit gezellige familiehotel op een van de mooiste plekken van Willingen Upland Sauerland. Hierom kies je voor het Waldhotel.

Wij hebben met ons gezin in het Waldhotel gelogeerd. Voor ons was het de eerste keer in dit hotel in Willingen. Vorig jaar hebben we in het veel grotere Sauerland Stern Hotel gezeten. Ik moet zeggen dat het Waldhotel Willingen een hele stap vooruit was in onze beleving ten opzichte van het Sauerland Stern Hotel. Het Waldhotel Willingen zou daarom bij een volgend verblijf in Willingen zo maar weer onze uitvalsbasis kunnen worden. Onze ervaringen in deze Waldhotel Willingen review.

Spring direct naar jouw onderwerp

Ligging Waldhotel Willingen

De ligging van het Waldhotel is eigenlijk met één woord te omschrijven : Prachtig! Vanuit het hotel heb je uitzicht over het hele plaatsje Willingen en de skipistes.

Het hotel is gelegen tegen de helling van de Ettelsberg (838 meter), precies tegen de bosrand. Je loopt zo vanuit het Waldhotel Willingen het bos in. Voor wandelaars dus een ideale plek. Hou wel rekening met een stevige klim als je de Ettelsberg op loopt.
Het Waldhotel Willingen ligt naast de K1 stoeltjeslift. Deze lift is met een lengte van 1491 meter de langste stoeltjeslift van het Sauerland.

Waldhotel Willingen ervaringen en review
Waldhotel Willingen familiehotel ervaringen

Waldhotel Willingen ten opzichte van de ski pistes

Vanuit het Waldhotel heb je een mooi uitzicht over heel Willingen. Het hotel ligt bijna direct aan een van de pistes. De nieuwe stoeltjeslift K1 komt dicht langs het hotel. Je zou vanaf het terras van het Waldhotel Willingen bekenden gedag kunnen zeggen, als ze voorbij komen in de lift. Wanneer er voldoende sneeuw ligt kan je op je ski’s of snowboard, zo vanaf het hotel naar beneden. Beneden kan je dan meteen de K1 pakken naar boven, maar je kunt ook een klein stukje lopen naar een van de andere pistes (3 in totaal), en daar met een van de sleepliften of gondel weer naar boven gaan. Het is niet mogelijk om bij het Waldhotel zelf de skilift te pakken, je moet echt even naar beneden.

Ligt er minder sneeuw, dan kan je vanuit het Waldhotel Willingen naar de pistes lopen maar dat is met je spullen best een flinke wandeling omdat je om moet lopen. In dat geval pak je de auto en rij je in een twee minuten naar het dal waar voldoende gratis parkeerplaats is. Het Waldhotel Willingen heeft ook een gratis shuttlebus, maar toch even je eigen auto pakken is makkelijker.

Pistes direct bij het Waldhotel Willingen

Links van het Waldhotel liggen ook nog twee pistes. Dit zijn een rode piste met sleeplift, een blauwe piste met stoeltjeslift en een lopende band. Deze lopende band gaat tot halverwege de piste, en is een uitstekende start voor de beginnende wintersporter of voor mensen die even rustig willen voelen hoe het ook alweer is om op een snowboard of ski’s te staan. De piste vanaf het punt waar deze band stopt is niet stijl meer, maar toch nog voldoende lang om lekker te kunnen oefenen. Dit stukje piste is het stuk waar veel les wordt gegeven, dus het kan er wel wat druk zijn. Vanuit het Waldhotel Willingen heb je een mooi uitzicht op deze twee pistes van Willingen.

Bereikbaarheid Waldhotel Willingen

Navigeren naar Waldhotel Willingen (TIP)
Veel navigatiesystemen gaan met het Waldhotel Willingen in zicht de fout in tijdens de wintermaanden. Om het de aanrijdende wintersporters iets makkelijker te maken om het Waldhotel Willingen voor de eerste keer te vinden even een apart stukje over de bereikbaarheid.

In de zomermaanden, wanneer de pistes gesloten zijn zal je navigatiesysteem je netjes naar het hotel sturen.
Tijdens de wintermaanden is de route anders aangezien er wegen afgesloten zijn omdat die onder de skipistes zijn verdwenen. Daar houdt je navigatiesysteem geen rekening mee. In de winter rij je als volgt naar het hotel.

Het laatste stukje in Willingen rij je via de Zur Hoppecke (over het treinspoor). Deze weg buigt af naar links richting de parkeerplaatsen van het skigebied. Na een meter of 50 ga je nog vóór de grote parkeerplaats naar rechts. Deze parkeerplaats is niet te missen… Doordat je voor deze parkeerplaats rechtsaf slaat, hou je de grote parkeerplaats dus aan je linker hand. Laat je door je navigatiesysteem niet om de parkeerplaats heen sturen, want dan kom je niet op je bestemming. Wanneer je dus voor de parkeerplaats in Willingen centrum naar rechts gaat, rij je een smal weggetje op naar boven. Bij de T splitsing bovenaan ga je naar rechts waarna je onder de stoeltjeslift K1 door rijdt, en vanzelf uitkomt bij het Waldhotel Willingen.

Afhankelijk van de drukte, of je een tussenstop maakt in je reis van Nederland naar Willingen, en of je normaal rijdt of plankgas gaat is het goed aan te rijden. Wij komen uit Zuid Holland (Haaglanden) en hebben er iets meer dan vier uur over gereden.

Kamers en faciliteiten Waldhotel Willingen

Bij een review van het Waldhotel Willingen hoort ook het volgende stukje met praktische informatie. Het Waldhotel heeft 37 kamers. Het hotel is dus niet zo heel groot, wat de sfeer van het hotel goed doet. De kamers zijn misschien niet heel modern wat inrichting betreft, maar ze zijn ruim en gezellig, en schoon. De kamers van het Waldhotel Willingen hebben een badkamer en toilet.

Inchecken
Bij binnenkomst in het Waldhotel Willingen heb je aan je rechterhand direct de receptie. Het kan zijn dat de receptie niet bemand is, omdat de eigenaren zelf ook meewerken in het hotel. Heb dan even geduld, of vraag bij de bar iets verderop of ze iemand willen optrommelen. Inchecken gaat makkelijk, gemoedelijk en snel. De etages met kamers zijn bereikbaar met de trap en de lift.

Praktisch
Net voorbij de receptie is links de bar gelegen. Loop je rechtdoor, dan kom je in het restaurant van het Waldhotel Willingen terecht met uitzicht op een paar van de skipistes van Willingen.
Ga je vanaf de receptie naar beneden dan is daar het wellness gedeelte. Er is een klein zwembad met een jacuzzi ernaast, een sauna, en er is mogelijkheid voor massages. De sauna is zonder badkleding.

Parkeren bij het Waldhotel Willingen
Het Waldhotel heeft een eigen, niet al te grote, parkeerplaats. Let wel op dat je je auto goed op de handrem zet anders kan je hem uit het dal laten halen :-).

Eten en drinken

Ontbijt
Bij ons verblijf in het Waldhotel waren ontbijt en diner inbegrepen. Het ontbijt is goed. Heerlijke verse broodjes, diverse vlees en kaassoorten, cake, ontbijtgranen en meer.

Diner
Het diner bestaat gemiddeld twee keer in de week uit een buffet. De andere dagen eet je ‘wat de pot schaft‘. Het kan dus zijn dat het diner de ene avond meer op jouw smaak aansluit dan de andere avond, maar van het eten moet echt gezegd worden dat het heerlijk is. Complimenten voor het Waldhotel Willingen keukenpersoneel wat dat betreft! Ook de bediening loopt soepel.
Kinderen eten trouwens met de pot mee. Het kindermenu is simpelweg een kleinere portie van het hoofdmenu.

Bij het diner zit geen drank inbegrepen. Je kan ervoor kiezen om dat dagelijks af te rekenen maar in principe wordt het op de kamer geschreven. Je betaalt hier voor bij het uitchecken uit het Waldhotel.

Onze ervaringen : Het eten in het Waldhotel Willingen is echt prima!

Gemoedelijk, vriendelijk en schoon

De sfeer in het Waldhotel Willingen is gemoedelijk en ietwat huiselijk. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Zoals ook hierboven al is gezegd is het hotel schoon.

In de omgeving van het Waldhotel

Het Waldhotel is in de wintermaanden bezet door wintersporters. Een overzicht van de pistes, ski- / snowboardverhuur en meer is te vinden op de website van het skigebied : https://www.skigebiet-willingen.de/lift-und-pistenplan/

Mountainbiken

Direct boven het Waldhotel Willingen is een enorm mountainbike parcours. Dit parcours komt helemaal van de top van de Ettelsberg en eindigt in het dal. Dus ga je in de zomer naar Willingen, of ligt er totaal geen sneeuw kan je altijd je mountainbike meenemen maar pas wel op.. het is geen mountainbike parcours voor beginners.

Rodelen

Er is ook een rodelbaan die in principe alleen in de zomermaanden is geopend. Mocht het zo zijn dat er totaal geen sneeuw ligt (lees verderop meer hierover), dan kan het zijn dat de rodelbaan ook in de winter een enkele keer open is. De rodelbaan is niet enorm groot maar wel leuk om een keer over naar beneden te gaan.

Dierentuin

Een leuk uitstapje, zeker met kinderen, is het Wild- und freizeitpark Willingen. Dit is een dierenpark dat ook weer tegen de Ettelsberg is gebouwd, met dieren en een aantal themagedeelten. Zo kom je ook beelden tegen van dino’s en zijn er sprookjes te vinden die worden uitgebeeld.
Let wel.. Ook hier geldt weer dat in de wintermaanden het park wat lastig te bereiken is met de auto. In de wintermaanden kan je het beste je auto parkeren bij Bergasthof Zum Wilddieb, en daarvandaan te voet de piste oversteken naar het wildpark. Oppassen voor skiërs en snowboarders dus tijdens het oversteken. Het is trouwens goed lopend te doen van het Waldhotel naar dit dierenpark.

Glowgolf

Heb je zin in iets heel anders, dan is er op ongeveer 50 meter van de grote parkeerplaats in Willingen de mogelijkheid om 3D Minigolf te spelen. Het is minigolf maar dan net even anders. 18 banen met in een donkere omgeving met fel oplichtende / fluoricerende banen. Het leuke maar soms ook lastige hierbij is, dat je met een 3D bril op het parcours aflegt. Het 3D beeld maakt het allemaal net even bijzonderder.

Wanneer je gaat golfen, hou er dan rekening mee dat je eigenlijk niets mee mag nemen naar binnen. Tassen moeten in een (gratis) kluisje, en jassen moeten aan de kapstok. Alleen je telefoon mag mee. Verder mag je niet op de banen staan. Doe je dat wel, dan kan je dat een pittig hoge boete opleveren. Ook de minigolf baan is goed aan te lopen vanuit het Waldhotel Willingen, al moet je wel rekening houden met een aardige klim vanuit het dal terug naar boven naar het hotel.

Zwembad

Hoogste springschans van de hele wereld

Verder zijn er een glasblazerij, kart & bowlingcenter, klimhal, subtropisch zwembad Willingen (lees onze review) en nog veel meer in het plaatsje Willingen te vinden. Vanuit het dorp vertrekken diverse wandelroutes.

Wat je niet zo snel zou verwachten in Willingen … maar er toch staat… is de grootste ski springschans ter wereld. Jaarlijks worden hier wereldkampioenschappen gehouden. Diverse wandelroutes lopen langs deze skischans.

Winkels in Willingen

Willingen is en blijft een dorp, maar het draait zo ongeveer helemaal op het toerisme. In vakantieperiodes zijn er gemiddeld drie keer meer toeristen in het dorp te vinden dan er bewoners zijn. Vanwege de ideale ligging van Willingen voor ons Nederlanders, is het onmogelijk om niet de hele dag Nederlands te horen spreken om je heen, zeker tijdens het wintersportseizoen. Ook in het Waldhotel Willingen zal je dus waarschijnlijk medelanders tegenkomen.

Willingen is wat restaurants en winkels niet te vergelijken met de meer toeristische steden in Nederland, maar er zijn toch wel de nodige winkels en restaurants te vinden waaronder Grieks Restaurant Kreta en Indiaas restaurant. In het dal zijn ook de supermarkten Lidl en de Rewe te vinden. Deze winkels liggen naast elkaar. Ook deze supermarkten zijn lopend goed te doen vanuit het Waldhotel Willingen. Hier is eigenlijk alles te vinden voor je verblijf in Willingen. De prijzen in Duitsland liggen over het algemeen ook lager dan in Nederland.

Sneeuwgarantie

Het Waldhotel Willingen ligt niet zo heel ver van Nederland verwijderd, en het ligt ook niet zo enorm hoog. Het is dus afwachten hoeveel sneeuw er ligt in de wintermaanden. Het kan, net als wij dit jaar hadden, goed zijn dat alles groen is op de pistes na. Gelukkig zijn ze in Willingen een soort ‘koning van de sneeuwkanonnen’, dus de kans is groot dat de pistes wel wit zijn tot en met februari.

Geen sneeuwgarantie, maar het moet wel heel bijzonder zijn als de pistes niet gebruikt kunnen worden tijdens het wintersportseizoen. De enige voorwaarde is eigenlijk dat de temperaturen s nachts onder nul zijn. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat zelfs de sneeuwkanonnen niet voor sneeuw kunnen zorgen, en dat de pistes groen zijn in plaats van wit.
Sneeuwgarantie in Willingen kan dus niet worden gegeven!

Het iets verderop gelegen Winterberg doet het nog iets beter dan Willingen met het zelf maken van sneeuw. Wanneer de pistes in Willingen dicht zijn, dan kan het goed zijn dat je in Winterberg wel de piste af kan. Vanaf het Waldhotel Willingen rij je in ongeveer 40 minuten naar Winterberg. Met je skipas uit Willingen kan je ook de pistes in Winterberg op.

Bekijk de Willingen webcam : Ligt er sneeuw?
live Willingen webcam

Waldhotel Willingen aanrader

Onze ervaring met het Waldhotel Willingen is dat het een aanrader is wanneer je een niet al te groot en gezellig hotel zoekt. Ik hoop je met deze review waarin we onze ervaringen delen over het Waldhotel Willingen wat extra informatie te hebben gegeven en je keuze voor een hotel wellicht iets te hebben vergemakkelijkt.