Walkie talkie vs telefoon

Walkie talkies, nog steeds superhandig

Walkie talkies / portofoons worden door veel mensen gezien als speelgoed, toch zijn walkie talkies veel meer dan dat. Walkie talkies zijn er in uitvoeringen voor kinderen, maar ze zijn er ook echt voor serieus gebruik. Zeker op vakantie (met name wintersport) zijn walkie talkies superhandig. Ook al heeft bijna iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon met onbeperkt bellen, walkie talkies kunnen soms veel handiger zijn dan je telefoon.

Walkie talkie, voor thuis of op vakantie

Ik heb al jaren een walkie talkie, en die gebruik ik nog regelmatig. Met name wanneer we op vakantie / wintersport gaan zorg ik dat ik ze bij me heb. Ik heb de Motorola TLKR T5, die inmiddels al niet meer wordt gemaakt. Onlangs nieuwe accu’s voor deze walkie talkies gekocht zodat ze weer jaren mee kunnen.

Wij gaan in de maand februari meestal naar het plaatsje Willingen in Duitsland om te skiën en snowboarden. Na verloop van tijd valt ons groepje uit elkaar, en om elkaar weer op te zoeken gebruiken wij het liefst de walkie talkies. Ik zal vertellen waarom ik het gebruik van walkie talkies prefereer boven het gebruik van een mobiele telefoon.

Walkie talkie, pakken en praten :
Misschien wel het grootste voordeel van een walkie talkie ten opzichte van een mobiele telefoon is de snelheid en het gemak waarmee je contact maakt met de andere partij. Je pakt gewoon de walkie talkie uit je zak, drukt de knop in om te spreken of om een ‘beltoon’ te versturen, en dat is het. Je hoeft niet eerst je handschoen uit te trekken en een nummer in te toetsen. Gewoon een knop indrukken en praten, klaar. Bovendien is een goede walkie talkie over het algemeen wat steviger dan een mobiele telefoon.
Ikzelf ben fan van walkie talkies van Mottorola vanwege de kwaliteit.

Wat ik persoonlijk ten nadele vind spreken van een mobiele telefoon, heb ik hier boven eigenlijk al gezegd. Meestal moet je eerst je handschoen uittrekken, al hoeft dat tegenwoordig niet meer met alle handschoenen, waarna je een telefoonnummer moet intoetsen of in je contacten de ander moet opzoeken voor je kunt bellen. In de tijd dat je dat doet, heb je via de walkie talkie waarschijnlijk al contact met de ander.

Nadelen walkie talkie :
Walkie talkies zijn ook tegenwoordig dus nog superhandig, maar ze hebben ook een nadeel. Met een mobiele telefoon ben je eigenlijk niet gebonden aan afstand tussen jou en de andere partij. Wanneer je gebruik maakt van walkie talkies heb je te maken met een maximale afstand. Hoe groot de afstand is die je kan overbruggen met walkie talkies is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij met name aan de afstand tussen elkaar, de omgeving, de kwaliteit van de walkie talkies en de weersomstandigheden.

Sta je op een bergtop, strand of open veld, en de andere partij staat een stuk verder waarbij geen je ‘vrij zicht’ hebt, dan kan je met een walkie talkie afstanden overbruggen van kilometers. Er zijn walkie talkies waarbij een afstand van 10 km moet kunnen worden overbrugd, maar dat is bijna niet haalbaar.

Sta je bijvoorbeeld in een stad tussen gebouwen, of je staat midden in een bos tussen de bomen en de andere partij staat een paar kilometer verder, dan is de kans reëel dat je geen contact krijgt met de ander. Gebouwen, bomen en andere dingen die voorkomen dat je ‘vrij zicht’ op elkaar hebt beperken het bereik flink.

Wij hebben toch de ervaring in Willingen dat we het hele dorp met gemak overbruggen met de walkie talkies. Zeker wanneer je iets hoger op de berg staat zodat je geen last hebt van bomen of huizen. Ook al zijn de anderen op een andere piste, communiceren met elkaar via de walkie talkies werkt tot nu toe altijd.

Walkie talkies werken ook op plekken waar de telefoon geen bereik heeft. Ook is communiceren met walkie talkies gratis. Wanneer je in een land buiten Europa bent kan bellen met elkaar best wat kosten. Met een walkie talkie is dat gratis.

Steviger en goedkoper dan telefoon

Goede walkie talkies zijn goedkoper dan de meeste mobiele telefoons. Ook zijn de betere walkie talkies ook robuuster en steviger dan mobiele telefoons. Wanneer je de walkie talkie laat vallen of je gaat zelf onderuit met een walkie talkie in je zak, dan is de kans op schade veel kleiner dan dat dit gebeurt met een mobiele telefoon. Een nieuwe walkie talkie aanschaffen is ook een stuk goedkoper.

Meerdere walkie talkies tegelijk

Een punt dat mijns inziens ook in het voordeel spreekt van walkie talkies ten opzichte van een telefoon, dat is dat je meerdere walkie talkies kunt gebruiken om met elkaar te praten. Je kunt walkie talkies gewoon afstemmen op hetzelfde kanaal en ‘sub kanaal’. Zo kan je met meer mensen tegelijk praten terwijl iedereen op een andere plek staat. Superhandig.

De walkie talkies die je gewoon kunt kopen zijn meestal (nog) niet digitaal, dus er is wel een kans dat je wordt afgeluisterd maar die kans is echt heel klein. In het geval van mijn Motorola TLKR T5 kan ik kiezen uit 8 kanalen, en per kanaal kan ik kiezen voor maar liefst 121 sub kanalen. Dat betekent dat ik 968 verschillende combinaties kan maken. De kans dat iemand met een walkie talkie precies op datzelfde kanaal en sub kanaal is afgestemd op het moment dat ik de knop indruk om te praten is bijna niet denkbaar.

Ondanks de snelle ontwikkelingen in de techniek zijn – en blijven – walkie talkies zeker handig om bij je te hebben. Ik heb het hier eigenlijk alleen gehad over het gebruik van walkie talkies op vakantie, maar ze zijn overal handig. Snel en makkelijk in gebruik.

Bekijk een overzicht van walkie talkies en mogelijkheden