Wat is een rashguard en wanneer gebruik je een rashguard

Wat is een rashguard precies. Wanneer en waarom is het handig om er een te gebruiken. In onderstaande uitleg alles over rashguards.

Zwem, snorkel en duik met een speciaal zwemshirt

Ga je op vakantie naar de zon en ben je van plan om te gaan zwemmen of snorkelen, dan is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Veel mensen die de zee in gaan om even lekker af te koelen of te snorkelen, gaan er vanuit dat een laagje zonnebrand voldoende is om zich te beschermen tegen de zon. Helaas is dat niet het geval, en merken ze aan het eind van de dag dat ze toch flink verbrand zijn.

Spring direct naar jouw onderwerp:
Wanneer gebruik je een rashguard
Wat is een rashguard
Oorsprong van de rashguard
Wat is een rashguard vervolg
Waarop moet je letten bij het aanschaffen
Prijs van rashguards
Bekijk een overzicht van rashguards bij Bol.com

Wat is een rashguard

Er zijn ook een aantal zwemmers en snorkelaars die zich tegen de zon proberen te beschermen met een simpel t-shirt. Wanneer je in het water ligt dan verbrand je net zo hard als wanneer je op het strand ligt.. misschien zelfs nog wel sneller dan op het strand. Ook wanneer je een gewoon t-shirt draagt, want de straling van de zon gaat er dwars doorheen.

Het advies is dan ook om een rashguard te gebruiken. Gebruik van een deze beschermende kleding voorkomt verbranden, maar kan je ook beschermen tegen andere gevaren van de zee.

Wat is een rashguard

Een rashguard, ook wel rash vest of rashie genoemd, is een shirt die vaak is gemaakt van spandex, nylon of polyester. Deze zwemshirts / rashguards zijn speciaal gemaakt om te gebruiken in het water. Het lijkt een beetje op de bovenkant van een duikpak, maar het is wat dunner.

Een rashguard wordt gebruikt om een paar redenen.
Verbranden : Rashguards zijn er om te voorkomen dat je verbrand als je langer in het water ligt. Een goede rashguard biedt een hoge bescherming tegen UV straling. De schadelijke straling komt et niet doorheen, wat met een normaal t-shirt wel gebeurt.

Afkoeling : Ook voorkomt een rashguard dat je te snel afkoelt. Ook wanneer het water wat kouder is, zal je veel langer warm blijven dan wanneer je in een t-shirt of zonder shirt zwemt. Duikers gebruiken soms een rashguard als extra isolatielaag. Deze wordt dan gedragen onder het duikpak.

Bescherming : Een rashguard beschermt je ook tegen beschadiging van je huid als gevolg van het schuren langs bijvoorbeeld een wat rotsachtige bodem, of wanneer je onverhoopt in aanraking komt met koraal. Er zijn rashguards met korte en lange mouwen.

Oorsprong

Rashguards zijn ooit speciaal ontworpen voor surfers. Door het vallen en weer op hun surfboard klimmen, raakte de huid van de surfers vaak wat beschadigd en geïrriteerd. Door het dragen van een goede rashguard was dit verleden tijd.

Stevig zwemshirt

Een rashgard is dus een stevig shirt. Daarnaast is het waterafstotend, en dus snel droog. Het shirt is erg rekbaar en zit, als je de goede maat hebt, strak om je lichaam. Omdat rashguards geen water opnemen, heb je niet het probleem dat je zwaarder gaat zwemmen zoals met een normaal shirt. Daarbij zit er vaak een UV filter in de rashguards, zodat je echt goed beschermd bent tegen de zon. Met een normaal t-shirt kan je nog gewoon verbranden… dwars door je shirt heen. Een rashguard is dus ook handig om bij je te hebben wanneer je een dagje strand doet. Zeker voor kinderen die op het strand spelen, biedt het extra goede bescherming tegen de zon. Ben je van plan om een rashguard aan te schaffen, let dan ook op de beschermingsfactor tegen UV straling.

Naast een rashguard alleen is het verstandig om, zeker als je van plan bent om langer te gaan zwemmen of snorkelen, een broek van hetzelfde materiaal aan te schaffen. Daarmee voorkom je dat je benen verbranden, of beschadigd raken tegen een scherpere bodem.

Vergeet ook je hoofd niet…die is het grootste deel van de tijd boven water. Ook daar zijn speciale zwemmutsjes voor te koop met een UV werende laag. Zwemmen met een zwemmutsje op staat misschien niet zo stoer, maar het voorkomt wel het verbranden van je hoofd… zeker bij ‘kalende’ mannen.

Waar moet  je op letten bij het kopen

Belangrijk bij het kopen van een rashguard, is de mate van bescherming tegen de zon. Hoe hoger de mate van bescherming tegen UV straling, hoe beter de bescherming op dat vlak is. Daarbij moet het shirt stevig en goed rekbaar zijn. Het shirt moet strak zitten, zodat zich geen luchtbellen kunnen vormen onder het shirt waardoor je toch wat lastiger gaat zwemmen of duiken.
Let daarbij ook op dat het shirt gladde naden heeft. Platte naden voorkomen dat je rashguard gaat schuren tegen je lichaam, waardoor je op den duur gevoelige plekken kan krijgen.

Wat kosten ze


Rashguards zijn op zich niet zo duur. Je koop al een goede voor enkele tientjes. Over het algemeen gaat de stelling wel op dat de duurdere modellen langer meegaan. Gebruik een een enkele keer een rashguard, dan ben je al goedkoop klaar. Ga je de rashguard vaker gebruiken, of ga je op een snorkelvakantie naar bijvoorbeeld Egyte, dan is het aan te raden om niet te besparen op je rashguard.
Hopelijk is hiermee je vraag ‘wat is een rashguard’ beantwoord.