Wat is een visum

visum en reisdocumenten

Wat is een visum. Veel landen vragen om een visum als je er naartoe gaat en er wilt verblijven. Soorten visa en waar koop je een visum.

Visum

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland heb je in veel gevallen een visum nodig. Zonder dit document mag je bepaalde landen niet bezoeken. Er zijn verschillende soorten visa, een overzicht hiervan staat iets verderop in dit artikel. Wat is een visum nou precies.

Een visum is meer dan een papiertje of stempel. Een visum is een officieel document waarmee je toestemming krijgt om een land in te mogen, en om er te mogen verblijven. Zonder een geldig document kan je in lastige situaties terecht komen. Zorg er dus altijd voor dat je een geldig visum hebt.

Hou er rekening mee dat het niet in alle landen mogelijk is om bij aankomst daar alsnog even snel een visum te regelen. Onderzoek dit voor je vertrek en regel zeker in die gevallen al ruim op tijd je visum.
Bekijk hier een overzicht van alle landen waar een visum nodig is, welke mogelijkheden er zijn en wat de eisen zijn.

Regel niet alleen je vakantie op tijd, maar indien nodig ook je visum

De meeste mensen gaan op zoek naar een leuke vakantie, en boeken die wanneer ze hun droomreis hebben gevonden. Er worden voorbereidingen getroffen voor de reis door informatie te zoeken over bezienswaardigheden, het klimaat van het land, wat nemen we mee aan kleding, hoe zit het met geld, wat is er te doen voor de kinderen, en ga zo maar door. De hele reis wordt vooraf onder de loep genomen om zo verzekerd te zijn van een probleemloze vakantie. Helaas wordt een visum vaak over het hoofd gezien. Sterker nog, als je mensen de vraag stelt ‘Wat is een visum?’, dan is het opvallend hoeveel mensen niets weten over visa.

Koop je visum vooraf of in het land van bestemming

In veel gevallen kan je een visum kopen in het land van bestemming, maar je kunt voor eigenlijk alle bestemmingen ook al regelen in Nederland. Het vooraf regelen van dit reisdocument is even wat werk, maar het kan je bij aankomst op je bestemming wel wat meer rust geven. Je bent dan al in bezit van de benodigde papieren of stempel in je paspoort. Je kunt gewoon je bagage ophalen en door de controle heen het land in.

Wat is een visum
Wat is een visum

Zoeken op het vliegveld

Heb je bij aankomst in het land van bestemming nog geen geldig visum, dan betekent dat dat je dit nog moet gaan regelen op het vliegveld zelf. Zonder dit geregeld te hebben kom je dan de douanecontrole niet door. Het grote nadeel hiervan vind ik persoonlijk dat je de eerste minuten in het land van bestemming meteen al start met het zoeken met een zoekactie. Wat is de plek waar ik een visum kan regelen? Op het vliegveld van Marsa Alam is het eenvoudig om snel te regelen. Onze tip lees je hier. Zoek even naar het stukje over het visum.

De kans is groot dat je lang niet de enige bent die nog toestemming moet regelen om het land in te mogen, en dat je daardoor in een wachtrij terecht komt. Naast dat je in de rij moet wachten tot je toestemming krijgt om het land in te mogen, is de kans er ook dat mensen die hun visum al in Nederland hebben geregeld op je moeten wachten bij het transport van het vliegveld naar je hotel. Een echt relaxte start van je vakantie is dat niet.

Het regelen van dit document op locatie kan wel een financieel ding zijn. De kans bestaat dat je in het land van bestemming iets minder betaalt dan wanneer je het regelt in Nederland. Toch is dat vaak verwaarloosbaar, als je het tenminste via de juiste kanalen regelt in Nederland.

De diverse soorten visa

Op de vraag ‘Wat is een visum’ is nu globaal antwoord gegeven. Je moet wel weten dat er meerdere soorten visa zijn. Een overzicht van de soorten staat hieronder.

Transitvisum

Een transitvisum, de naam zegt het eigenlijk al, is er alleen om het land aan te doen als tussenstop. Het geeft je recht om door het land te reizen, maar je mag er niet verblijven. Een transitvisum is meestal geldig voor een paar uur tot een paar dagen.

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is de meest gebruikelijke, zeker als je er vanuit gaat dat we op vakantie gaan. Met een toeristenvisum mag je voor een bepaalde periode in het land verblijven. Vaak is dit document geldig voor drie maanden. Je moet voor het verstrijken van het toeristenvisum het land verlaten of verlengen.
Bekijk hier of je dit document nodig hebt op jouw bestemming.

Uitreisvisum

Wat is een uitreis visum dan precies? In Nederland hebben we hier niet echt mee te maken. Een uitreisvisum wordt afgegeven door het land waar je je al bevindt. Het is een document waarmee toestemming wordt gegeven om het land [tijdelijk] te verlaten. Met andere woorden, zonder dit document mag je het land niet uit.

Tijdelijke verblijfsvergunning

Je staat er misschien niet bij stil, maar als antwoord op de vraag ‘wat is een visum’ valt ook een tijdelijke verblijfsvergunning. Hiermee is het mogelijk om in het land verblijven als een volwaardig inwoner van dit land. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf oprichten, een huis kopen, van je pensioen genieten enzovoort. Het is een tijdelijk visum, dus er komt een einde aan.