Welk auto navigatiesysteem? Relaxed rijden Garmin Drive 5

Welk auto navigatiesysteem is goedkoop en goed. Wij hebben de Garmin Drive 5 Europa getest. Onze ervaringen met de Garmin Drive. Ga relaxed op reis.

relaxed rijden met een goed auto navigatiesysteem
Relaxed op reis met een goed auto navigatiesysteem

Autonavigatiesystemen

De nieuwere auto’s zijn tegenwoordig bijna standaard voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem. Daarnaast gebruiken veel mensen hun telefoon als auto navigatiesysteem. Toch blijft de vraag naar een goed navigatiesysteem voor in de auto, dat je gewoon met een zuignap op je voorruit plakt, hoog.

Losse auto navigatiesystemen zijn er van goedkoop tot duur. Wij hebben ons eerste auto navigatiesysteem gekocht in 2005. Dit was een Garmin navigatiesysteem, de Garmin Nüvi 250, die tegenwoordig al jaren uit de collectie is. Tijdens onze laatste vakantie binnen Nederland heeft ons ouwe trouwe Garmin navigatiesysteem ook zijn laatste reis gemaakt. Omdat we in een van de auto’s nog met regelmaat gebruik maken van een los navigatiesysteem, hebben we een nieuwe aangeschaft.

Aangezien we enorm tevreden waren over het merk Garmin voor de auto navigatie, heb ik bewust gezocht naar een nieuw navigatiesysteem van Garmin. Dit systeem doet wat het doen moet, en doet het goed. Je goed van punt A naar punt B begeleiden is het belangrijkste voor ons. Een autonavigatiesysteem hoeft voor ons niet voorzien te zijn van alle mogelijke technische snufjes en mogelijkheden, het moet gewoon goed navigeren.

Zo zijn we terecht gekomen bij de Garmin Drive 5 [om precies te zijn de Garmin Drive 5 EU MT-S voor een prijs van minder dan € 100,00. Nieuwsgierig als ik ben heb ik mijn nieuwe autonavigatiesysteem uitgeprobeerd.

Garmin Drive 5 EU MT-S auto navigatiesysteem

Na het nodige vergelijken van diverse navigatiesystemen van Garmin heb ik bewust gekozen voor de Garmin Drive 5 EU MT-S. Mijn ervaringen met Garmin is, zoals hierboven ook gezegd, dat het navigeert als de beste. De Garmin Drive 5 EU MT-S heeft daarnaast niet veel toeters en bellen. Je kunt wel je telefoon koppelen met een app waardoor je wat meer handige opties hebt. Hierover later meer.

Bij het uitpakken van dit Garmin auto navigatiesysteem viel me direct op dat het een mooi plat apparaatje is.
Wat me ook meteen opviel was dat de steun waarmee je de Garmin aan je voorruit plakt een stuk verbeterd was ten opzichte van mijn oude Garmin autonavigatie. De manier waarop je het Garmin navigatie apparaat vastmaakt op de steun is een stuk vergemakkelijkt. Ook het verwijderen gaat soepeler dan bij de oude steun. Het plaatsen is niet vee meer dan gewoon vastklikken, en het verwijderen doe je door een ‘lipje’ aan de steun iets omhoog te drukken waarna de Garmin vanzelf loskomt.

Opladen van de accu

Na het uitpakken van de Garmin Drive 5 wilde ik hem meteen aanzetten om naar het scherm en de mogelijkheden te kijken, maar helaas. De accu van de Garmin was helemaal leeg. Eerst opladen, dus heb ik hem met de bijgeleverde USB kabel aan de PC gehangen. De accu was blijkbaar echt goed leeg, want het duurde vrij lang voor de accu genoeg was opgeladen om de Garmin op te starten. Na een uurtje heb ik de Garmin Drive aangesloten aan een losse oplader. Ik heb de Garmin Drive 5 een aantal uren met rust gelaten om verder op te laden.

Accuduur

Voor ik verder ga naar het volgende punt. Ik heb inmiddels meerdere malen gekeken hoe lang de accu meegaat wanneer je het apparaat niet hebt aangesloten aan de stroom in je auto. In de beschrijving van het Garmin Drive auto navigatiesysteem staat dat de accu ongeveer een uur meegaat voordat je hem weer moet opladen. Ik heb dit uur nog niet gehaald. De eerste keer schakelde de Garmin Drive na 35 minuten uit, en bij latere tests hield de accuduur op bij 45 minuten. Ik denk dat de uur accuduur alleen in de meest ideale omstandigheden haalbaar is. Op zich niet zo’n probleem aangezien je het navigatiesysteem voornamelijk in de auto gebruikt, aangesloten aan de stroom.

Bijwerken kaarten en Garmin software met Garmin Express

Wanneer je het Garmin Drive auto navigatiesysteem voor de eerste keer opstart vraagt het systeem om een paar simpele standaard instellingen aan te geven. Hieronder valt onder andere het land waar je het Garmin navigatiesysteem voornamelijk gaat gebruiken.
Ook vraagt het Garmin apparaat meteen om de kaarten en software van het navigatiesysteem bij te werken. De Garmin Drive 5 EU MT-S is niet voorzien van wifi, dus om de kaarten en software bij te werken moet je je Garmin met een USB kabel rechtsreeks aansluiten aan je PC of laptop.

Voor je de Garmin Drive kan bijwerken moet je eerst het programma Garmin Express downloaden installeren op je computer of laptop. Na installatie sluit je je Garmin Drive met een USB kabel aan aan je computer. Je start het programma Garmin Express op, en klikt in het eerste scherm op ’toestel toevoegen’. Na enige tijd herkent het programma je Garmin apparaat waarna er gecontroleerd wordt op updates.
Als er updates zijn voor je Garmin navigatiesysteem, dan staat dat duidelijk in Garmin Express. Met een paar klikken installeer je de nieuwste software updates, en de laatste kaart updates.
Hou er rekening mee dat een volledige kaartupdate lang kan duren. In mijn geval is hij daar ongeveer 2,5 uur mee bezig geweest Start de update van je Garmin auto navigatiesysteem dan ook niet vlak voor je weg moet of naar bed wil gaan.

De kaart van Europa wordt door Garmin enkele malen per jaar bijgewerkt. Het kan dus voor komen dat de werkelijke situatie nog niet helemaal klopt met de kaart in je Garmin Navigatiesysteem omdat dat altijd iets achter loopt.
Kaartupdates zijn gratis zolang je gebruik maakt van je Garmin auto navigatie systeem

<< TIP >>
De volledige kaart van Europa neemt nogal wat ruimte in beslag. Dit is vaak net iets minder dan de interne opslag van je Garmin navigatiesysteem. Het is echt aan te raden om een micro SD kaart in je Garmin apparaat te stoppen, en daar de kaarten op te installeren. Dat voorkomt, en dat weet ik uit ervaring van mijn oude Garmin auto navigatiesysteem, in de toekomst problemen met een tekort aan ruimte!

Navigeren met de Garmin Drive 5

De eerste keer navigeren met de Garmin Drive autonavigatie. Het opzoeken van een adres is eenvoudig. Om een adres op te zoeken druk je in het hoofdscherm op het vergrootglas. Hierna kan je het land en adres van je bestemming invoeren. De Garmin Drive denkt met je mee, zodat je snel het juiste adres gevonden hebt. De berekening van de route gaat vrij vlot.

De kaart lay out is instelbaar van minimaal tot gedetailleerd. Er zijn zeker auto navigatiesystemen met kaarten die meer details laten zien dan de kaart die op deze Garmin Drive 5 ziet. Dit is zeker geen nadeel. De kaart is duidelijk genoeg. Ook extra informatie over je route wordt duidelijk in beeld gebracht.

Het navigeren gaat zoals ik al verwachtte super. De route wordt duidelijk in beeld gebracht. De gesproken navigatie instructies zijn ook duidelijk, inclusief straatnamen. De stemmen zelf zijn wat minder ‘natuurlijk’ wat intonatie betreft. Je hoort duidelijk dat je naar een computer gestuurde stem luistert, maar de instructies zijn goed duidelijk.

Maximum snelheid:
Je kunt instellen dat de maximum snelheid van iedere weg in beeld staat. Zo kan je altijd even checken of je niet per ongeluk te hard rijdt. Je kunt ook een waarschuwing laten klinken wanneer je de maximum snelheid overschrijdt. Je hoort dan een bescheiden geluidje wanneer je over de maximum snelheid gaat. Ik persoonlijk vind dat wel lekker rijden.

Flitspalen:
De Garmin Drive 5 EU MT-S heeft de mogelijkheid om je te waarschuwen voor flitspalen, trajectcontroles, etc. Het gaat hier om de vaste controles. Dit is het eerste jaar gratis. Hierna moet je per jaar een bedrag betalen om de database up to date te houden.
Mijn persoonlijke ervaring hiermee is dat het zeker een handige toevoeging is, maar dat de database niet helemaal nauwkeurig is.

Voordeel ten opzichte van navigatie met telefoon apps

Ik gebruikte op mijn telefoon ook apps om te navigeren. Ik was daar zeker tevreden over, maar deze apps hebben me tijdens ritten in de bergen nog wel eens in de steek gelaten. Zeker wanneer je in een dal rijdt waar het contact met de telefoonpalen niet helemaal optimaal is, kunnen deze apps nog wel eens stoppen met werken en de weg kwijt raken. Mijn oude Garmin apparaat heeft me in alle jaren dat ik hem heb gehad, probleemloos door heel Europa geloodst. Mijn advies is wanneer je echt een rit moet maken waarbij je op zeker wilt gaan dat er niets fout gaat, neem dan een los auto navigatiesysteem in plaats van een app via je telefoon. Zeker in de bergen kan je dit vele extra kilometers besparen.

POI’s

De Garmin Drive 5 EU MT-S heeft ook een hele berg aan zogenaamde points of interest (POI’s). Dit zijn dingen als winkels, restaurants, tankstations en noem maar op. Als je onderweg bent en het tijd is om ergens een hapje te gaan eten, dan kan je auto navigatiesysteem je daarmee op weg helpen door je naar een restaurant van je keuze te loodsen.

Live verkeersinformatie

Deze Garmin heeft de mogelijkheid om live verkeersinformatie te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je zoveel mogelijk om files heen wordt geleid. Ook tijdens het rijden kan je route ineens veranderen omdat er file is ontstaan voor je, en je Garmin auto navigatiesysteem een andere snellere route heeft gevonden. De Garmin Drive 5 EU MT-s heeft geen ingebouwde ontvanger hiervoor. Je kunt je telefoon via bluetooth koppelen aan je navigatiesysteem waardoor deze informatie via je telefoon wordt ontvangen en gebruikt. Dit kost je wel dataverkeer, maar dat is niet zo heel veel.

Conclusie Garmin Drive 5 EU MT-S

De conclusie van dit losse auto navigatiesysteem is voor mijzelf niet zo heel verrassend.

  • Het Garmin auto navigatiesysteem is heel goed betaalbaar. Ik heb hem gekocht voor iets onder de € 100
  • Hij doet wat hij doen moet, en dat is je van punt A naar punt B navigeren. En dat doet hij goed!
  • Hij is betrouwbaar, en werkt ook in de bergen waar navigatie apps op je telefoon het af kunnen laten weten.
  • Makkelijk te bedienen
  • Koppelen met je smartphone zodat je onder andere live verkeersinformatie ontvangt