Willingen Wald Hotel Review

Wald Hotel Willingen Review

Willingen : Dit jaar hebben wij in februari ruim een week in het Wald Hotel in Willingen gelogeerd. Voor ons was het de eerste keer in dit hotel. Vorig jaar hebben we gezeten in het veel grotere Sauerland Stern Hotel. Ik moet zeggen dat het Wald Hotel Willingen een hele stap vooruit was in onze beleving. Het Wald Hotel Willingen kan heel goed een volgende verblijf in Willingen weer onze uitvalsbasis worden. Onze ervaringen in deze review van het Wald Hotel Willingen.

Ligging Wald Hotel Willingen

De ligging van het Waldhotel Willingen is eigenlijk met één woord te omschrijven : Prachtig
Het hotel is gelegen tegen de helling van de Ettelsberg (838 meter), precies tegen de bosrand. Je loopt zo vanuit het hotel het bos in. Voor wandelaars dus een ideale plek. Hou wel rekening met een stevige klim als je de Ettelsberg op loopt. Het hotel ligt naast de K1 stoeltjeslift. Deze lift is met een lengte van 1491 meter de langste stoeltjeslift van het Sauerland.

Direct aan de piste
Vanuit het hotel heb je een mooi uitzicht over heel Willingen. Het hotel ligt bijna direct aan een van de pistes. De nieuwe stoeltjeslift K1 komt dicht langs het hotel. Je zou vanaf het terras van het hotel bekenden gedag kunnen zeggen, als ze voorbij komen in de lift. Wanneer er voldoende sneeuw ligt kan je op je ski’s of snowboard, zo vanaf het hotel naar beneden. Beneden kan je dan meteen de K1 pakken naar boven, maar je kunt ook een klein stukje lopen naar een van de andere pistes (3 in totaal), en daar met een van de sleepliften of gondel weer naar boven gaan. Ligt er minder sneeuw, dan kan je naar de pistes lopen maar dat is met je spullen best een flinke wandeling. In dat geval pak je de auto en rij je in een paar minuten naar het dal waar voldoende gratis parkeerplaats is. Het hotel heeft ook een gratis shuttlebus, maar toch even je eigen auto pakken is makkelijker.

Links van het hotel liggen ook nog twee pistes. Dit zijn een rode piste met sleeplift, en een blauwe piste met stoeltjeslift en een lopende band. Deze lopende band gaat tot halverwege de piste, en is een uitstekende start voor de beginnende wintersporter. De piste vanaf het punt waar deze band stopt is niet stijl meer, maar toch nog voldoende lang om lekker te kunnen oefenen. Dit stukje piste is het stuk waar veel les wordt gegeven. Vanuit het Wald Hotel heb je een mooi uitzicht op deze twee pistes van Willingen.

Bereikbaarheid Wald Hotel Willingen

Om het de aanrijdende wintersporters iets makkelijker te maken om het hotel de eerste keer te vinden even een apart stukje over de bereikbaarheid. Veel navigatiesystemen gaan namelijk met het hotel in zicht de fout in tijdens de wintermaanden. In de zomermaanden, wanneer de pistes gesloten zijn zal je navigatiesysteem je netjes naar het hotel sturen. Tijdens de wintermaanden zijn er wegen afgesloten, omdat die onder de pistes zijn verdwenen. Het laatste stukje in Willingen rij je via de Zur Hoppecke (over het treinspoor). Deze weg buigt af naar links richting de parkeerplaatsen van het skigebied. Na een meter of 50 ga je nog vóór de grote parkeerplaats naar rechts. Je houdt de grote parkeerplaats aan je linker hand. Laat je door je navigatiesysteem niet om de parkeerplaats heen sturen, want dan kom je niet op je bestemming. Wanneer je dus voor de parkeerplaats naar rechts gaat, rij je op een smal weggetje naar boven. Bij de T splitsing bovenaan ga je naar rechts waarna je onder de stoeltjeslift K1 door rijdt en vanzelf uitkomt bij het Wald Hotel Willingen.

Afhankelijk van de drukte, of je een tussenstop maakt in je reis van Nederland naar Willingen, en of je normaal rijdt of plankgas gaat is het goed aan te rijden. Wij komen uit Zuid Holland (Haaglanden) en hebben er iets meer dan vier uur over gereden.

Kamers en faciliteiten Wald Hotel Willingen

Bij een review van dit hotel in Willingen hoort ook het volgende stukje met praktische informatie. Het Wald Hotel heeft 37 kamers. Het is dus een vrij klein hotel wat de sfeer van het hotel goed doet. De kamers zijn misschien niet heel modern wat inrichting betreft maar ze zijn ruim en gezellig. De kamers hebben een badkamer en toilet. De kamers zijn ook erg schoon.

Bij binnenkomst in het Wald Hotel Willingen heb je aan je rechterhand direct de receptie. Het kan zijn dat de receptie niet bemand is, omdat de eigenaren zelf ook meewerken in het hotel. Heb dan even geduld, of vraag bij de bar iets verderop of ze iemand willen optrommelen. Inchecken gaat makkelijk, gemoedelijk en snel. De etages met kamers zijn bereikbaar met de trap en de lift.

Net voorbij de receptie is links de bar gelegen. Loop je rechtdoor, dan kom je in het restaurant terecht met uitzicht op een paar van de pistes van Willingen.
Ga je vanaf de receptie naar beneden dan is daar het welness gedeelte. Er is een klein zwembad met een jacuzzi ernaast, een sauna en er is mogelijkheid voor massages. De sauna is zonder badkleding.
Parkeren doe je op de parkeerplaats van het Wald Hotel Willingen. Let wel op dat je je auto goed op de handrem zet anders kan je hem uit het dal laten halen :-).

Eten en drinken

Bij ons verblijf waren ontbijt en diner inbegrepen. Het ontbijt is goed. Heerlijke verse broodjes, diverse vlees en kaassoorten, cake, ontbijtgranen en meer.

Het diner bestaat gemiddeld twee keer in de week uit een buffet. De andere dagen eet je ‘wat de pot schaft‘. Het kan dus zijn dat het diner de ene avond meer op jouw smaak aansluit dan de andere avond, maar van het eten moet echt gezegd worden dat het heerlijk is. Complimenten voor het Wald Hotel Willingen wat dat betreft. Ook de bediening loopt soepel.
Kinderen eten trouwens met de pot mee. Het kindermenu is simpelweg een kleinere portie van het hoofdmenu.

Bij het diner zit geen drank inbegrepen. Je kan ervoor kiezen om dat dagelijks af te rekenen maar in principe wordt het op de kamer geschreven. Je betaalt hier voor bij het uitchecken.

Onze ervaringen : Het eten in het waldhotel is echt prima!

Gemoedelijk, vriendelijk en schoon

De sfeer in het Wald Hotel Willingen is gemoedelijk. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Zoals ook hierboven al is gezegd is het hotel schoon.

In de omgeving van het hotel

Het Wald Hotel Willingen is in de wintermaanden bezet door wintersporters. Een overzicht van de pistes, ski- / snowboardverhuur en meer is te vinden op de website van het skigebied : https://www.skigebiet-willingen.de/page/pistenplan.php

Direct boven het hotel is een enorm mountainbike parcours. Dit parcours komt helemaal van de top van de Ettelsberg en eindigt in het dal. Dus ga je in de zomer naar Willingen, of ligt er totaal geen sneeuw kan je altijd je mountainbike meenemen maar pas wel op.. het is geen mountainbike parcours voor beginners.

Er is ook een rodelbaan die alleen in de zomermaanden is geopend.

Een leuk uitstapje, zeker met kinderen, is het Wild- und freizeitpark Willingen. Dit is een park dat ook weer tegen de Ettelsberg is gebouwd, met dieren en een aantal themagedeelten. Zo kom je ook beelden tegen van dino’s en zijn er sprookjes te vinden die worden uitgebeeld.
Let wel.. Ook hier geldt weer dat in de wintermaanden het park wat lastig te bereiken is met de auto. Het makkelijkste kan je je auto parkeren bij Bergasthof Zum Wilddieb, en daarvandaan te voet de piste oversteken naar het wildpark. Oppassen voor skiërs en snowboarders dus tijdens het oversteken.

Heb je zin in iets heel anders, dan is er op ongeveer 50 meter van de grote parkeerplaats in Willingen de mogelijkheid om 3D Minigolf te spelen. Het is minigolf maar dan net even anders. 18 banen met in een donkere omgeving met fel oplichtende banen. Het leuke maar soms ook lastige hierbij is, dat je met een 3D bril op het parcours aflegt. Het 3D beeld maakt het allemaal net even bijzonderder. Wanneer je gaat golfen, hou er dan rekening mee dat je eigenlijk niets mee mag nemen naar binnen. Tassen moeten in een (gratis) kluisje, en jassen moeten aan de kapstok. Alleen je telefoon mag mee. Verder mag je niet op de banen staan. Doe je dat wel, dan kan je dat een pittig hoge boete opleveren.

Verder zijn er een glasblazerij, kart & bowlingcenter, klimhal, waterpark en nog veel meer in het plaatsje Willingen te vinden.

Wat je niet zo snel zou verwachten in Willingen … maar er toch staat… is de grootste ski springschans ter wereld. Jaarlijks worden hier wereldkampioenschappen gehouden.

Winkels in Willingen

Willingen is en blijft een dorp, maar het draait zo ongeveer helemaal op het toerisme. Er zijn gemiddeld drie keer meer toeristen in het dorp te vinden dan er bewoners zijn. Vanwege de ideale ligging van Willingen voor ons Nederlanders, is het onmogelijk om niet de hele dag Nederlands te horen spreken om je heen, zeker tijdens het wintersportseizoen. Willingen is wat restaurants en winkels niet te vergelijken met de meer toeristische steden in Nederland, maar er zijn toch wel de nodige winkels en restaurants te vinden. In het dal zijn ook de Lidl en de Rewe te vinden. Deze winkels liggen naast elkaar. Hier is eigenlijk alles te vinden voor je verblijf in Willingen. De prijzen in Duitsland liggen over het algemeen ook lager dan in Nederland.

Sneeuwgarantie

Willingen ligt niet zo heel ver van Nederland verwijderd, en het ligt ook niet zo enorm hoog. Het is dus afwachten hoeveel sneeuw er ligt in de wintermaanden. Het kan, net als wij dit jaar hadden, goed zijn dat alles groen is op de pistes na. Gelukkig zijn ze in Willingen een soort ‘koning van de sneeuwkanonnen’, dus zullen de pistes eigenlijk altijd wel wit zijn tot en met februari. Geen sneeuwgarantie, maar het moet wel heel bijzonder zijn als de pistes niet gebruikt kunnen worden tijdens het wintersportseizoen.

Wald Hotel Willingen aanrader

Onze ervaring met het Wald Hotel is dat het een aanrader is wanneer je een hotel daar zoekt. Ik hoop je met deze review waarin we onze ervaringen delen over het Wald Hotel Willingen wat extra informatie te hebben gegeven en je keuze voor een hotel wellicht iets te hebben vergemakkelijkt.

Vind je het een leuk artikel?

Geef sterren als waardering

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen

Leuk artikel? Delen mag.. graag zelfs :
error